Kultuurklutser voert de strijd tegen Cultuurcluster op

De actiegroep Kultuurklutser heeft een slotoffensief ingezet om een referendum over het Cultuurcluster bij het station Zaandam door de raad te krijgen.

Op 16 februari neemt de gemeenteraad van Zaanstad een besluit over het doorgaan van zo’n referendum. De actiegroep roept op die vergadering te bezoeken maar ook de bijeenkomsten van het Zaans Beraad die daaraan vooraf gaan.

Daarnaast wordt de strijd voortgezet om de uiteindelijk benodigde 5000 handtekeningen te krijgen (de stand is nu 2668). Mensen kunnen een handtekeningenlijst downloaden of fysiek tekenen op diverse plekken.

De eerste horde is het Zaans Beraad van 2 februari waar het “Raadsbesluit inzake de definitieve budgetaanvraag voor de investering en exploitatie van het Cultuurcluster” op de agenda staat. Voor die bijeenkomst is er volgens de Kultuurklutser “al een hele batterij vóórstanders van het cult(d)uurcluster in stelling gebracht.”

Een week later, op 9 februari, gaat het in het Zaans Beraad over het al dan niet toestaan van een referendum.

Insprekers voor één van die avonden kunnen zich aanmelden bij raadsgriffie@zaanstad.nl. Iedereen die zich aanmeldt, heeft 5 minuten de tijd voor zijn of haar betoog.

De aanvraag voor het referendum met 525 goedgekeurde handtekeningen is inmiddels een feit. De 5000 geldige fysieke handtekeningen van kiesgerechtigde Zaankanters moeten binnen 6 weken na een positief besluit binnen zijn.

Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • En uiteindelijk drinken de verzetshelden van ‘de Kultuurkluster’ gezellie een borreltje met de voorstanders van ‘het Cultuurcluster’ bij de opening van het Cultuurcluster.
  (Wie verzint in vredesnaam zo’n naam…?
  Veel vergaderen natuurlijk, met koffie, gevulde koeken en kano’s.)

  • IK heb die naam verzonnen (en de website gemaakt en verzorg de berichtgeving daarop en de oproepen enz.).
   Ik heb zelfs eerder al een borreltje met een voorstander gedronken, namelijk met Harrie Swinkels in de Oostzijderkerk, na afloop van de presentatie daar. Het gesprek ging over mijn kritiek, zoals de consequenties van de onvermijdelijke geluidsoverlast tussen de popzaal en de presentatiezaal en inderdaad over of ik daar (in het geval het cluster er zou komen) wel welkom zou zijn. In tegenstelling tot wat Erwin Kruyzer mag beweren, blijkt dat (gelukkig) wel het geval.
   Het lijkt me trouwens een goed idee om vaker een borreltje met de voorstanders te drinken. Beter dan deze verschrikkelijke propaganda-oorlog… Alleen dat wordt waarschijnlijk niet bij de opening van het Cultuurcluster, maar bij de opening van een van de grandioze alternatieven die er wél gaan komen.
   N.B. Veel onderling vergaderen met de andere kultuurklutsers is er trouwens ook niet bij, laat staan gevulde koeken. Daar hebben we het met onze drukke banen en andere bezigheden helaas veel te druk voor…

 • Irma vd Waal

  Valt mij op dat ik alleen maar berichten zie tegen het mooie cultuurcluster.
  Partijdig medium dit zeg. Bovendien opvallend dat erg weinig mensen tegen zijn. 2600 op bijna 170000 inwoners?
  Dus de beeldvorming is foutief.
  Daarnaast vind ik het buitengewoon krankzinnig dat huis-aan-huis mensen zijn geronseld om tekenen op basis van veronderstellingen. Ik ben in ieder geval voor een mooi gebouw. Dat referendum komt er mooi niet.

  • De Orkaan

   Zaanstad heeft ruim 150.000 inwoners (die natuurlijk niet allemaal stemgerechtigd zijn). Dat er huis-aan-huis geronseld is, horen we hier voor het eerst. Met “veronderstellingen” kunnen niet de kosten bedoeld zijn, die komen van de gemeente.

   • Irma vd Waal

    1 april 2016 had de gemeente Zaanstad 152.805 inwoners. 2600 tegen een CC. Waaronder de Oorkaan tegen. Partijdigheid dus. De voorstanders krijgen geen enkele kans om zich adequaat te uiten. Censuur uit de linkse hoek. En wees nou eens eerlijk Oorkaan. Het is toch gewoon zo?
    En het is toch ook gewoon zo dat bij geen doorgang cultuurhuis het resterende budget aan cultuur besteed wordt?

    • Onzinnige som / vergelijking.
     Van die 152.805 inwoners
     – is maar een bescheiden deel kiesgerechtigd.
     – hebben de meesten (zelfs nu) nog nooit van het CC gehoord, laat staan dat ze weten wat het allemaal inhoudt en gaat kosten. Zo bleek al bij het aanspreken van voorbijgangers op 1 middagje op de Gedempte Gracht…
     En voor die 2600 ondertekenaars hebben we (zelf) alleen nog
     – de eerdere ondertekenaars van de digitale petitie opgeroepen
     – 1 middagje op de Gedempte Gracht gestaan
     – een beetje op facebook rondgeroepen
     Wij rekenen er op dat een dagje op de markt in Zaanstad Noord en een goedkeuring van het referendum de benodigde overige handtekeningen zal opleveren.
     Alleen de opkomst en de uitslag van het referendum zelf zal een echte indicatie geven van het standpunt van de Zaanse inwoners…

     • Boon

      Jazeker want in de Zaanstreek heerst het dorpsdenken nog heel erg. Bang dat een ander dorp iets meer krijgt. Niet nadenkend dat het totaal altijd minder wordt als er geen toppers meer zijn. Maar de Zaankanter gaat voor de hoofdklasse en niet voor de eredivisie. Maar al die enge zaakjes zitten in Zaandam maar de handtekeningen komen uit Noord, angsthazen die bang zijn maar zelf geen fatsoenlijke ruimte hebben. Ik ben voor het Cultuurkluster want die ander zaken zijn amper met het OV te bereiken en wie wel eens in het donker over de Gedempte Gracht is gelopen weet hoe unheimisch dat aanvoelt als je naar het station moet. Voor die 50.000 nieuwe Zaankanters een goede basis om voor de Zaanstreek te kiezen , Kultuur op een steenworp van het OV knooppunt Zaanstad

 • Frenk van Heeswijk

  Ik richt bij deze de partij voor de Cluster op mensen verzamel je voor een offensief tegen de zuurgraad van bejaarde conservatieve zaankanters, verzameld in Rosa SP Kultuurklutser etc. Ik ben Uw man Voor cultuurons en voor onze jeugd wordt nu lid vabn de partij voor cultuur en kom naar de oprichtingsvergadering bij mij op mijb atelier

  Bent U voor de cluster, Ik Frenk van Heeswijk, beeldend kunstenaar wel.., steun mij en bezoek mij op mijn atelier om tegengas te geven tegen de bitterheid van de stad. Voor de cluster. Wat gaan we doen? TOuwslagerstraat t/o 15 Frenk van Heeswijk

  • Haha een partij voor het Cluster, mooi 🙂 Ik, creatieveling, ben ook helemaal voor een cluster en voor vernieuwing en vooral voor een veel betere locatie van de bieb! Bovendien wil ik de kosten van zo’n referendum weten, want een referendum houden kost ook veel geld, en mocht de bouw van het cultuurcluster niet doorgaan dan zijn we in ieder geval zeker dat veel kosten die al gemaakt zijn door de wc worden gespoeld. Iets anders bedenken + bouwen levert behalve vertraging ook kosten op, want dan moet er weer een nieuw gebouw bedacht worden. Dat zijn kosten op kosten op kosten. Vertel dat er dan ook eerlijk bij wanneer je mensen zo’n leuk formulier over een referendum onder de neus douwt. Mensen, een referendum kost ook geld. Uitstel kost geld. Vertraging kost geld. En iets anders bedenken + bouwen gaat ook geld kosten.

 • Frenk van Heeswijk

  O ja de datumvrijdag 10 februari alleen na afspraak via kunsthuisvanheeswijk@hotmail.nl max. 60 personen wie het eerst komt, wie het eest maalt

 • Francine Hartog

  Ik ben blij, dat het referendum er komt. Daarbij hoop ik, dat de inwoners van de gemeente Zaanstad duidelijke informatie krijgen over wat het project gaat kosten. Wat gaat het het maximaal kosten? Wat krijgen we er voor terug? Ook wil ik graag weten waar dit geld vandaan moet komen. Oftewel: wat moet de gemeente elders bezuinigen? Liefst zo concreet mogelijk in beeld brengen!
  Nog niet zo lang geleden zijn namelijk in het kader van omvormingen/bezuinigingen (bijna) alle Fluxus medewerkers ontslagen om vervolgens verplicht te worden om als ZZP-er verder te mogen werken met alle bedrijfsrisico’s voor de ZZP-er. Mijn vraag aan de gemeente is of er rekening gehouden is met het financiële plaatje met betrekking tot tot de mensen, die in dit pand gaan werken? Of komt er een soort constructie, die we nu ook zien in de buurthuizen of zoals Fluxus nu opereert? Wat doet dit met een gebouw, die straks het Cultuurgezicht van Zaanstad wil worden? Wordt het een Cultuurgezicht met Inhoud en Kwaliteit? Of is het straks een prachtige gebouw, waar geen geld en middelen meer zijn om structureel Cultuur Met Kwaliteit te bieden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *