Kuur & Kwaal: de Mosquito

De Mosquito is een apparaat dat een snerpende hoogfrequente toon van 90 decibel verspreidt. Een toon die jeugdigen de oren martelt, maar die vriendelijk is voor de gelukkigen die de 25 gepasseerd zijn. In de Zaanstreek wordt het – naar het schijnt – zonder enige restrictie gebruikt.

Afgelopen maand schreven wij twee stukjes over de pieperd. En naarmate wij meer lezen, weten en horen, wordt voor ons duidelijk dat het een serieus probleem is.

Op 3 juli namen wij een kijkje bij een Mosquito die – daar zijn wij heel eerlijk in – op onze sympathie kon rekenen: het apparaat is geplaats op eigen terrein, het gaat om een poort die toegang geeft tot een wooncomplex, waaronder het goed chillen is.

Tip politieagent
De bewoners van het complex kregen te maken met jongeren die geluid maakten en chipszakken, glas, blikjes en ander afval achterlieten. Praten hielp niet, vuilnisbakken die werden geplaatst, werden ondergekotst voordat ze werden gesloopt en het was een politieagent die de tip gaf een Mosquito te plaatsen.

Het hielp: de huftertjes bleven weg. Maar mensen/dieren in de omgeving moeten zich neerleggen bij een wereld met een piep. Een buurman in de straat aan het poortje is 33 jaar, maar hij hoort de toon luid en duidelijk. Ook met het warme weer slaapt hij met zijn raam dicht. Zijn dakterras geeft hem geen lucht maar hoofdpijn.

Een buurvrouw (ook 25+) hoort de piep niet, maar krijgt een naar gevoel in de buurt van de poort. Haar katten hebben kale plekken en vertonen neurotisch gedrag: “Je kan ze niet interviewen maar ik ga er vanuit dat het die piep is.”

Kut-geluid
Naast de poort woont een jongen die met een dikke koptelefoon op z’n hoofd zijn fiets bij het pootje vandaan haalt. Hij vertelt dat hij al zolang in de piep woont, dat hij zich er alleen nog van bewust is als zijn vrienden langskomen: “Ja, die vinden het echt een kut-geluid.”

Aan een bord dat buiten staat bij de woning -net onder het poortje door- zien we dat er een meisje geboren is. De baby kunnen wij niet vragen wat ze van het geluid vindt.

De kuur (Mosquito) tegen een kwaal (hangjongeren)… Hoe erg is het als je een apparaat ophangt waarvan niet gedegen onderzocht is welk effect het heeft op baby’s, peuters, vogels, katten, volwassen mensen die het niet bewust waarnemen maar er wel aan blootgesteld worden…


Kan er trouwens geen tijdklok op zo’n apparaat?

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *