Laagje erop voor Loders Crocklaan

Soms zeggen we nog wel een Crock & Laan, maar de Wormerveerse producent van oliën en vetten heet inmiddels Bunge Loders Croklaan.

Die naam staat ook op het nieuwe hoofdkantoor dat in Zaandam vlak naasf het stadhuis aan de Provincialeweg komt. De Zaanse Golf was echter niet groot genoeg en daarom is er een laagje opgebouwd.

Dat extra laagje had nogal wat voeten in de aarde. Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters keurde samen met de stedenbouwkundige van Zaanstad het plan voor een extra verdieping op de Zaanse Golf om “onduidelijke redenen af”, aldus ontwikkelaar Bart de Jong. Burgemeester Hamming en VVD-wethouders Ram en Krieger waren juist voor de verhuizing om zo het bedrijf in Zaanstad te houden. Wij schreven eerder dat die redenen niet erg ‘onduidelijk’ geweest kunnen zijn. De verhoogde Golf staat namelijk pal naast het Stadhuis dat Soeters zelf ontwierp. Soeters haalde uiteindelijk bakzeil, de Zaanse Golf krijgt een extra verdieping.

Het verhaal over de namen van het bedrijf (Loders Croklaan Bunge IOI, Crok & Laan), de talrijke eigenaren en de geschiedenis (de basis werd in 1632 gelegd) is te lezen op Wikipedia.

Augustus 20120 (De Orkaan)
Zo wordt het
Zaanse Golf 2019 (Google Street View)
Bunge Loders Croklaan november 2020 (De Orkaan)
Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jan Schoen

    De Zaanse golf is golfloos geworden. Wellicht had Soeters, nu de golfbeweging uit het gebouw verdwenen is, liever een paar kunststof molenwieken op het dak gezien om beweging in het gebouw te houden. Daar valt wat voor te zeggen, want wat zou het mooi en symbolisch geweest zijn: een aantal draaiende molenwieken in dit dynamische knooppunt met rijdende treinen, auto’s, bussen en de slingerende golf voor fietsers. Wat zouden draaiende wieken, die ik al zo node mis aan de gevels van het ZNSDHUS, de genius loci kompleet hebben gemaakt.

  • Perry van der Velden

    Schilder het “Zaans” groen, een paar nep frontjes om het er als een “Zaans” huisje uit te laten zien en wij hebben er weer een “toeristentrekker” bij 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *