Laatste poging Cultuurcluster-referendum – 1031 handtekeningen

Wie wil dat inwoners van Zaanstad via een referendum meebeslissen over een Cultuurcluster, moet persoonlijk een ‘fysieke’ handtekening zetten.

Dat kan zaterdagmiddag 3 december tussen 12 en 17 uur op de Gedempte Gracht (tegenover de Rozenhof) waar getekend kan worden op “daartoe van gemeentewege verstrekte” lijsten.

UPDATE 3/12/2016: op de Gedempte Gracht werden 1031 gezet. Daar komen de handtekeningen op lijsten die nog op zo’n 10 punten door heel Zaanstad liggen nog bij.

Mensen die via Kultuurklutser de petitie voor een referendum ondertekend hebben, zijn opgeroepen ook een ‘echte’ papieren handtekening te zetten. Volgens de referendumverordening “die nog stamt uit een pré-digitaal tijdperk” zijn digitale handtekeningen niet voldoende.

De organisatoren van de petitie voor het referendum hebben haast, op 22 december zal volgens hen de gemeenteraad besluiten over de definitieve budgetaanvraag voor het Cultuurcluster.

Volgens de organisatoren is een cultuurcluster een “kolossale verspilling van gemeenschapsgelden en cultuursubsidies” en betekent het een “onder subsidiedwang verhuizen van o.a. De Fabriek, de Bibliotheek en Fluxus.”

Er zijn 500 handtekeningen nodig om het referendum aan te vragen, en 5000 om het referendum door te laten gaan. Online hebben ruim 2500 mensen getekend.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • G.Marjew

  Tja, waarom zou de gemeente het gemakkelijk maken als het ook moeilijk kan?

 • Ernst Debets

  De referendumverordening loopt wel heel erg achter: op diverse plaatsen in het Burgerlijk wetboek wordt “schriftelijk” gelijkgesteld aan “electronisch castgelegd” (wijzigingen in 2010). Lijkt me een leuk klusje voor de afdeling juridische zaken van de gemeente om dit eens onder de loep te nemen en bij de gemeenteraad een voorstel tot aanpassing van de verordening op dit gebied te geven.

 • Het wordt ons niet alleen moeilijk, maar (wellicht met opzet) zelfs vrijwel onmogelijk gemaakt:
  De “van gemeente wege verstrekete lijsten” zijn )tot op heden) niet letterlijk verstrekt. Ik vermoed sterk dat ze niet eens bestaan.
  Wel kregen we een simpel Word bestandje toegestopt, zonder enig gemeentelijk kenmerk (logo o.i.d.), 5 pagina’s “groot” met handmatig genummerde regels en (nauwelijks) ruimte voor de benodigde gegevens van in totaal slechts 82 ondertekenaars (16 per pagina). Blijkbaar wordt van ons verwacht dat we die lijst nog zelf aanpassen en doornummeren, wat het weer onnmogelijk maakt om de lijsten in veelvoud te kopieëren en te verspreiden over meerdere lokaties en onder meerdere handtekeningen-ophalers…. Dat wordt dus (minstens) 312 pagina’s aanpassen en uitprinten.
  Tenzij de gemeente alsnog zo sportief is om de verordening zodanig te interpreteren dat alsnog de digitale ondertekeningen gelijk worden gesteld aan (fysieke) handtekeningen of (iets minder sportief, maar nog enigzins redelijk) een door ieder (die ons mee wil helpen handtekeningen te verzamelen) vanaf de kultuurklutserwebsite te downloaden lijst accepteert…

 • Diane

  Er worden vanuit dat kultuurklutsclubje zulke onwaarheden neergelegd hier. Bovendien moet ik helaas constateren dat de Oorkaan aantoonbaar partij kiest. Alle berichtgeving die betrekking heeft op het gegeven dat er EINDELIJK EEN PRACHTIG SPRAAKMAKENDE CULTUURPLEK in Zaanstad is wordt hier terzijde geschoven. En dan ook nog niet tegen je verlies kunnen. Jullie zijn nog erger dan die Denocraten tegen Trump! Of dat POV tuig! Jullie roepen maar wat zonder concret onderbouwing. Bah !

  • Hans

   Ken je De Fabriek? Een heerlijke plek om te komen. Nog niet geweest ga er eens heen eet wat kijk een goede film en blij s’avonds een drankje drinken. Veel gelukkige en goed gestemde mensen samen. Jammer dat dit weg moet voor welke reden dan ook.

   • Boon

    Ja een leuke plek maar een aggenebbis end van het station verwijderd. Ik loop ’s avonds niet graag terug vanaf de Beatrixbrug naar het station. Als Zaanstad nog wat gaat groeien zal cultuur uit de omgeving goed geregeld moeten worden. Alle bussen en treinen zitten straks bij het Cultuurcentrum van Zaanstad . Wat die kultuurklutsers van de njet bewegingen ook beweren.

 • Erwin Kruijzer

  Ja Diane!!
  Er is gelukkig aantoonbaar een meerderheid die gelukkig voor is. De gemeente Zaanstad telt 175000 inwoners. En dan slechts 2500 blèrende kanaries? Kultuurklutsklucht!
  In de bak met die petitie! Het wordt tijd voor bouwen. Bouwen aan een prachtstad. Het beste theater van Nederland hebben we al.
  Daar was zo’n schreeuwende minderheid ook tegen weet je nog? Nu het mooiste cultuurhuis van Nederland tegen de meest scherpe prijs die je maar kan bedenken. De paal de grond in!

  • Hans

   En de bieb? Prima plek. Ruimte en rust om te lezen en studeren. Kinderen komen er graag. Ook dit is jammer dat het weg moet. Ik ken niemand die om deze verhuizing vraagt. Ga eens langs en lees een goed boek of gewoon een krantje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *