Laatste schooldag Zaanlands Lyceum (1960)

Dit jaar bestaan het Zaanlands Lyceum 150 jaar. Ter gelegenheid van het jubileum van dit instituut besteden we in in de aanloop naar de reünie regelmatig aandacht aan de school.

Deze weken zijn de eindexamens, en traditioneel nemen de scholieren van de eindexamenklassen dan afscheid met een ‘stunt’.

Op 7 mei 1960 was dat met een piratenschip. De leerlingen trokken met piratenboten de Zaan over en aten bij terugkomst hutspot op het schoolplein (bij muziek van de draagbare platenspeler). De school was toen nog aan de Westzijde bij het Ruyterveer gevestigd.

Over die stunt is een film gemaakt door Ko Landsaat, Frans Kok en Jelte Rep. De laatste liet de film digitaliseren en zette hem op Youtube:

De Zaanse pers doet in 1960 uitgebreid verslag van de laatste schooldag voor het eindexamen, als de scholieren, vermomd als piraten, over de Zaan schuimen en en passant het Zaans Lyceum veroveren om er hun galgenmaal te nuttigen. De tafrelen werden vastgelegd door een tweetal Zaanschuimers, maar nooit vertoond omdat iedereen uitvloog. Vijftig jaar later belandde het filmpje in de vuilnisbak, maar werd gered en alsnog vertoond aan de Zaanschuimers.

We zien eerst de krantenknipsels met berichten over de stunt en vanaf 2:50 de film zelf.

50 jaar later kijken de drie makers Ko Landsaat, Frans Kok en Jelte Rep terug op de film. Ze halen herinneringen op aan hun roemrijke klas, hun inspirerende leraren en hun liberale school. Het schoolgebouw bestaat niet meer, ze komen bij elkaar in de Doopsgezinde Vermaning. Jelte Rep zette de film begin dit jaar op Youtube.

De foto links boven komt uit de tweede film waarin ook andere foto’s uit 1960 te zien zijn.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *