Laatste stuk Westzijde op de schop

De Westzijde vanaf Klokbaai tot aan het Papenpad gaat in de komende maanden op de schop.

De bestrating wordt overal vervangen terwijl ook delen van het riool worden vernieuwd. In tegenstelling tot het deel tussen Vinkenstraat en Klokbaar blijft dit laatste stuk 50 km.

Vooral over dat laatste is veel te doen geweest. Een raadsmeerderheid – gesteund door de Fietserbond Zaanstreek – wilde liever 30 km. terwijl ook in de Westzijde door bewoners zelf actie werd gevoerd via raamaffiches waarin voor 30 km. werd gepleit.

Doorslag gaf het rapport van Adriaan Walraad van Walraad Verkeersadvisering* waarin gesteld werd dat de straat te druk was voor 30 km. Ook zou een afwijkende voorrangsregeling tot verwarring kunnen leiden zijn en zouden bussen niet genoeg opschieten.

Tijdens het werk aan het laatste stuk Westzijde wordt er ook gewerkt in de Simon de Witstraat en het Ruijterveer.

Het werk begint maandag 18 mei bij de Simon de Witstraat (duurt ongeveer twee weken). Daarna is de Westzijde van maandag 1 juni tot eind oktober / begin november 2020 aan de beurt. De werkzaamheden starten vlakbij de Klokbaai richting het Papenpad. Het Ruijterveer wordt vanaf maandag 6 juli aangepakt (duurt ongeveer twee weken).

Het werk aan dit laatste stuk is al diverse keren uitgesteld. Aanvankelijk zou het in 2018 al beginnen.

Lees hier alles over de 30 km-strijd bij de Westzijde en hier alles over de werkzaamheden.

* Dezelfde Waalraad schreef een jaar later een rapport voor het ‘Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân‘ waarin gesteld werd dat dit soort 50 km-wegen binnen de bebouwde kom zouden moeten verdwijnen, 30 km zou daar de norm moeten worden. Voortschrijdend inzicht of een soort ‘u-vraagt-wij-draaien-expert’?

Deel dit artikel:

3 reacties

 • P de Bruin

  Dat is al snel, kunnen ze niet beter beginnen als beide bruggen weer open zijn. Gaat elkaar vast in de weg zitten.

 • Loes Ackema

  Ik vind 50 km op de smalle Westzijde, waar auto’s en fietsers rijden niet verantwoord. Er zijn scholen in de buurt, er rijdt ook vrachtvervoer. Dan is de norm 30km verstandig, om ongelukken te voorkomen.

 • A. de Vries

  En zouden bussen niet genoeg opschieten, ik ben chauffeur bij Connexxion, dat stukje 50 km/h scheelt misschien 30 seconden.
  30 is prima te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *