Lab 44 verklaart zichzelf Amsterdams

Vorige week meldden wij onder het kopje ‘Zaandam’ blij dat Lab 44, een nieuwe tent op het Hembrugterrein in geopend was.

Nu blijkt dat de eigenaar Paul Riteco en huurbaas Stadsherstel gezamenlijk hebben besloten dat dit stukje Zaandam naar Amsterdam gaat.

In een artikel over het Hembrugterrein in De Telegraaf waar de citymarketingmensen van Zaanstad hun –naar een stukje van de Amsterdams taart hunkerende- vingertjes bij aflikken, meldt Stadsherstel-manager Willem van Iterson de Telegraaf:

‘Met de ontwikkeling ervan is Amsterdam definitief het IJ overgestoken’.

Dat je het weet.

Paul Riteco, uitbater van Lab 44, doet er een schepje bovenop. Hij meldt de verslaggever van de wakkere krant dat hij ervan overtuigd is dat het Hembrugterrein een stukje Amsterdam wordt:

‘Ik heb zelfs een 020-telefoonnummer aangevraagd’.

Wij dachten erover om verhaal te halen bij wethouder Dennis Straat van Ruimtelijke ontwikkeling, maar we veranderden van gedachten toen we zagen dat hij de Amsterdamse claim vrolijk voorziet van een hartje en rond-twittert via zijn eigen account.

Heeft Zaanstad eens een stoer ruig rafelrandje, wordt verkwanseld aan Amsterdam. #IAmsterdam #WeRopportunistisch #Zaandamforsale

Deel dit artikel:

25 reacties

 • m.kruijt

  dan gaan ik niet zitten. wordt duur bakkie.

 • Ruud

  Boycotten die handel ..

 • Bertt

  Sneu, geen andere woorden voor.

 • Pinar

  Ons gemeente die alleenmaar hunkert om meer Amsterdams te zijn is bah…
  Wij zijn 075 en noem het gewoon Zaandam!

  Onze slogan ‘de verborgen geheimen van Zaanstad’. Tja, doe ermee wat je ermee wilt doen!

 • R. Ekkes

  Word steeds gekker in de Zaanstreek!

 • Lars

  Ik kan niet wachten tot Zaanstad wordt geannexeerd door Amsterdam! Betekent dat ik dan mezelf weer Amsterdammer kan noemen! Mijn mooie geboortestad!

  • Merel Kan

   Lieve Lars, niemand zegt dat Amsterdam niet mooi is. En jij mag jezelf nu ook al gewoon Amsterdammer noemen, want je bent er geboren. Zelf zou ik je zelfs slimme Amsterdammer willen noemen, want je hebt de Zaan ontdekt.
   Het Hembrugterrein mag zichzelf geen Amsterdammer noemen. Want dat was het niet en dat is het niet, en dat zal het ook nooit zijn.

   • Erik Esteie

    Beste Merel

    Het hembrugterrein is onderdeel van de stelling van…, Amsterdam

    Sorry dat ik het moet zeggen maar zonder Amsterdam was de Zaanstreek nooit geworden wat het was en nu is

    Het feit dat Cornelis van Uitgeest(geen Zaankanter) zijn revolutionaire idee niet kon slijten in Amsterdam doet niks af aan de welvaart die Amsterdam “ons” Zaankanters gebracht heeft

    Zonder de Amsterdamse welvaart was de Zaanstreek ook niks geworden, ondanks de uitvinding van de kruk as die verantwoordelijk is voor wat we nu de Zaanse Schans noemen

    We zijn gewoon een buitenwijk van groot Amsterdam, en daar is niks mis mee

    Kwalijker vind ik het dat de streek nu Zaanstad heet en totaal geen rekening houd met Oostzaan en Wormer/Jisp

    • Merel Kan

     Beste Erik,

     Sorry dat ik het zeggen moet, maar het Hembrugterrein ligt toch heus in…. Zaandam. Natuurlijk is onze streek verbonden met Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Assen, Hooghalen, Tegelen Duitsland, China, de wereld, het heelal en daar voorbij. Geen twijfel mogelijk.
     Maar mijn overopa werkte bij de AI, in Zaandam. Hij bracht kinderen voort in Zaandam, zij brachten kindertjes voort ook in Zaandam en toen ergens kwam ik. In Zaandam. Niet in Amsterdam. En dat laat ik me ook niet verkopen: zelfs niet als je een 020-nummer moet bellen om in Zaandam te reserveren.

    • Vaartje197

     Beste erik als we de bijbel moeten geloven dan had zonder god ook cornelis van uitgeest nooit bestaan, sterker nog dan had ook amsterdam nooit bestaan, concusie hou het zoals het nu is en niet zoals het ooit geweest zou kunnen zijn, want dan zouden we nu allemaal latijns hebben gesproken.

    • Margie

     Zaanstad is de naam van de gemeente. Deze gemeente ligt in de Zaanstreek. Wormer, Jisp (gemeente Wormerland) en Oostzaan (zelfstandige gemeente) liggen óók gewoon nog steeds in de Zaanstreek. Daar is helegaar niks aan veranderd.

 • Totaal respectloos gedrag door een ieder die aan dat soort onzin meewerkt! Bah.

 • Odile

  Yada Yada bijna failliet, die adverteerde ook zo. Hembrugterrein, Amsterdam. Ze komen er echt dat water niet voor over hoor naar die uithoek. Je mag blij zijn met Zaanse aandacht.

 • Hans Kuyper

  Ik heb Paul Riteco hoog zitten en bewonder zijn ondernemersdrift en zijn grote hart voor erfgoed. Dit kan niet anders dan een tijdelijke dwaling zijn. Misschien heeft hij de afgelopen weken iets te veel contact gehad met het college, dat het liefst alle Zaankanters zou vervangen door Amsterdammers. Ik neem aan dat het allemaal wel weer goed komt.
  Want Amsterdammers, die gaan niet uit in Zaandam. Die dumpen hier hun overtollige toeristen, die komen hier goedkoop wonen – en nemen ’s avonds de trein terug naar Mokum om te gaan stappen. Straks kunnen ze dan, op weg naar het station, in de spiegelramen van het halflege Cultuurkluster zien of hun haar goed zit.
  Wie zich op Amsterdam richt, en dat geven meerdere schrijvers hierboven al aan, strijdt een verloren strijd. Dus boycot Lab44 vooral niet! Het is een prima tent op een prachtige plaats. Als ze daar eenmaal weten wie hun klanten zijn, kiezen ze vanzelf wel weer voor een 075-nummer. Of gewoon 06, natuurlijk.
  En wij kunnen volgend jaar maart voor een andere koers kiezen. Ik raad u aan dat te doen.

 • Boon

  Ik noem het gewoon misplaats chauvinisme. Zaanstad is alleen nog niet formeel een stadsdeel van Amsterdam. Nee ik ben geen Amsterdammer alleen zie ik wel dat de grens tussen het formele Amsterdam en haar omringende gemeenten niet meer van deze tijd is. Groot Amsterdam is zelfs meer dan waar de Stelling over waakt. Amsterdams is eigenlijk alles binnen de lijnen van Ijmuiden-Krommenie-Purmerend-Almere-Vianen-Zandvoort. En ja daar valt het Hembrug terrein ook in.

 • Eelco

  Komt door de koudwatervrees van de Amsterdammers. Wat de boer niet kent…;-) Alles wat boven het Noordzeekanaal ligt is al snel te ver weg, soms denken mensen dat Zaandam echt heel ver weg ligt in Noord Holland. Dus noem het Amsterdam en de mensen komen wel. Wen er maar aan, het adres van Taets wordt als volgt aangegeven bij één van de evenementen: Hemkade 16 (Hembrugterrein) 1506 PR Amsterdam – Znstd. En het Inntel hotel in Zaandam heet “Intel Amsterdam Zaandam”. Raar is het wel en ook wat sneu. Als het Zaandam is willen de mensen niet komen? Als we gewoon met zijn allen volhouden dat het Zaandam is waar al dat gave gebeurt went het vanzelf. Aan de andere kant, ik ging eens naar een vriend in London, nou die woonde een uur rijden van het echte London. Wereldwijd zijn grote steden congoleraten geworden van meerdere stadjes en dorpen. Zal hier ook wel gebeuren, maar heb het liever niet. Gewoon Zaandam blijven noemen, ook dat went.

 • Fred

  Het is Zaandam en blijft Zaandam, het moet toch niet gekker worden om een 020 nummer te bellen voor een afspraak te maken in Zaandam, om een hapje te eten.

 • Eric

  Dat met dat 020-nummer is wel gelukt blijkbaar, kijk maar op de website https://www.lab-44.nl/ en de Facebook-pagina.

 • Rob

  Ik loop in 5 minuten naar het station en sta na 15 treinminuten op het CS, in hartje Amsterdam. Als ik dat tegen buitenlandse vrienden vertel is hun reactie: “Oh, maar dan woon jij dus in het centrum van Amsterdam?”
  Haal ik ze op van Schiphol, dan zien ze vanuit het raam alleen maar aansluitende bebouwing. Dat ze door maar liefst 3 verschillende gemeenten zijn gereden hebben ze dan geen erg in.
  Wen er maar aan: Amsterdam is het hart van een agglomeratie met 2 miljoen inwoners en Zaanstad maakt daar deel van uit.

 • Gert Jan Negrijn

  Wat een zwaktebod om je als Amsterdams bedrijf te profileren.

  Wees trots op je Zaanse “roots” en richt je primair op de zaanse markt.
  In Amsterdam zijn genoeg bedrijven a la Lab 44 en die zijn waarschijnlijk meestal net wat hipper, trendier , culinairder, en ga zo maardoor.

  Evenwel veel succes met je mooie zaak want zoveel echt onderscheidende restaurants hebben we niet in de zaanstreek.

  Gert jan Negrijn.

 • erik

  ik lees dit op de menu kaart …
  Gebak 4,60
  We hebben wekelijks wisselend gebak van The Bakery Institute, het opeidingscentrum voor banketbakkers in Zaandam. Vraag ons wat we voor je in huis hebben.

  moet dan Zaandam niet veranderd worden in Amsterdam zuid …

  maar wil je er heen met je navigatie … dan krijg je toch dit te zien …
  hembrugterrein middenweg 44 zaandam …. dat is dan wel jammer he Paul ..

 • Karin

  Hierbij voor degene die oprecht belangstellend zijn een artikel met de juiste nuance: http://www.metronieuws.nl/nieuws/amsterdam/2017/04/deze-nieuwe-hangout-was-vroeger-een-gifgaslab

 • mokumfirst

  wat een onzin !! Zaandam heel snel in de gemeente Amsterdam integreren en de noord zuid lijn door trekken naar zodat er weer aansluiting is met de echte wereld .Zaandam is ook Zaanstad geworden door alle omliggende dorpen te annexeren dus dat kan wel ??
  Je houd het niet tegen Amsterdam word te klein en zoekt meer ruimte wees blij dat ze het Amsterdam willen noemen !! is een opwaardering voor de voormalige Zaanstreek zo niet blijft het een talliet verklaard aftands godvergeten gat waar de wind keihard doorheen waait en de laatste de deur gaat sluiten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *