Landelijke aandacht voor Zaanse Februaristaking-foto’s

Het moet best spannend zijn geweest voor Elisabeth en Dirk Wijdenes. Ze zaten tijdens de Februaristaking eerste rang in hun appartement boven wat nu restaurant Wonders is.

De Nazi’s hadden een pamflet opgehangen aan de muur van de huidige The Mail Company. Er stond op vermeld –waarschijnlijk want de tekst is niet te lezen- dat het oppakken en deporteren van 400 Joodse mannen eerder die week allemaal de schuld was van de Joden zelf.

Het aanplakbiljet werd van de muur afgescheurd. Een daad van ongehoorzaamheid en verzet. Dirk of Elisabeth legde dat moment vast. De 4 foto’s zijn wereldwijd uniek. Bijzonder en nog Zaans ook.

Eerder schreven we al over deze foto’s. Erik Schaap kreeg ze via de zoon van Elisabeth en Dirk. Voor het plaatsen ervan dienden we te wachten op Vrij Nederland, die de primeur zou krijgen. Wel, vandaag was de kurk van de fles. En zelfs Gerri is naar de Zaan afgereisd, dus kijken naar het journaal om acht uur:

Nu dan de foto’s. De foto hieronder is een overzicht van de pagina van het album. Linksboven lees je de tekst: ‘Stakingsdagen 1941 25 Feb.’41’ (klik op de foto voor een vergroting)

Dan, nog even voor het beeld, een foto uit ons gemeentearchief. Wij gaan ervan uit dat de foto uit dit raam is genomen. Het is er nog altijd, dus volgende keer als je er langsloopt even omhoogkijken.

Hier het raam:

En dezelfde foto met de tekst van Elisabeth of Dirk:

Maar eigenlijk denken wij dat het begon met de foto waarop de Zaankanters het biljet van de muur scheuren:

Hier dezelfde foto maar dan in het album met de tekst erbij:

Dan komen de Duitsers! De tekst luidt: Mensen vluchten en linksonder zie je een wagen vol schimmen: dat zijn dus de Duitsers.

Hier in het album met de tekst:

Ook op deze foto wijzen Elisabeth en Dirk op de Duisters:

Hier zie je de foto wat groter. Rechts is de voet van Tsaar Peter zichtbaar.

De foto linksboven komt uit het gemeentearchief 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Frieda

  Mijn ouders waren aanwezig, het gaat met deze beelden nog meer leven, mooi!

 • g.m.wijdenes

  Goedemorgen, Het is niet het juiste raam, de foto’s zijn genomen vanuit het middelste raam, het enige raam dat open kon, zoals ook op de foto.
  Ben heel blij dat de foto’s een goede bestemming hebben gekregen, beter dan de kliko.

  • Merel Kan

   Wij vinden deze bestemming ook te verkiezen boven de kliko:-)! Meneer Wijdenes, echt heel fijn dat u deze foto’s ‘gered’ heeft.
   Ja, dat raam was een verkeerd gegokt! Ik zal het plaatje aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *