Laurentien opent bibliotheek… (video)

Een prinses op het podium. Dat gebeurt niet iedereen elke dag. In het kader van een dagje ’taal’ bezocht prinses Laurentien vandaag Zaandam. Beginnend bij de kraamzorg (op de voet gevolgd door Flory Weemhoff en Julia Driessen van De Orkaan Junior) en eindigend bij VMBO-school Pascal Zuid.

In die school werd officieel het lint doorgeknipt van de Bieb-vestiging in de school. Directeur Mohamed El Jaouhari kondigde aan dat het een bibliotheek voor de hele buurt moet worden.

Het ging vandaag over ‘Taal’: zelf lezen, voorlezen, verplichte leeslijsten, taalverwerving, laaggeletterdheid, leeslessen voor ouders, meertaligheid, praten in plaats van appen en zelf over het praten tegen baby’s die nog niet eens geboren zijn.

De prinses bezocht ’s morgens buurthuis Kleurrijk, tussen de middag de Sultan Ahmet Moskee en ’s middags dus Pascal Zuid. De meeste leerlingen trokken overigens pas hun smartphone toen één van hun klasgenoten het podium betrad om te zingen. Prinses Laurentien snapte dat wel. “jullie zijn zelf de drijvende kracht.” En dat was ook die middag, het waren de leerlingen zelf die de hoofdrol speelden, zowel bij de muzikale ondersteuning en de catering als bij de gesprekken met de prinses.

Onze verslaggevers van de Orkaan Junior kregen de kans iets te vertellen over de Junior, en Orkaan-senior Piet Bakker sprak de prinses bij over KortZaans, de nieuwssite voor mensen die iets meer moeite hebben met lezen.

“Aan welke gemeente moet Zaanstad nu eigenlijk een voorbeeld nemen” werd Laurentien gevraagd. Na enig nadenken (een seconde ongeveer) werd het oordeel geveld: eigenlijk doet Zaanstad het prima op dit gebied. En dat leverde weer een glimmende wethouder Natasja Groothuismink op.

Wij maakten kort filmpje:


Lees ook: Prinses Laurentien: ‘verbondenheid, energie en passie’ door Flory Weemhoff en Julia Driessen

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *