Lekkers uit de berm: Koffie?

Wist jij dat je zowel koffie als groente uit de berm kunt halen, van dezelfde plant? Met hun mooi dieppaarse bloemen sieren ze menig berm. Meestal zijn het droge zandige bermen. Het is een echte (na)zomerbloeier, de Chicorei want zo heet hij.

Door: David Sluis

De Chicorei is een plant uit de composietenfamilie. Composiet betekent samengesteld, en dit slaat op de bloemhoofdjes die verschillende typen bloemblaadjes bevatten. Paardenbloemen en Margrieten zijn ook composieten. De wortel van de plant bevat bitterstoffen en indien geroosterd kun je hier zg cichoreikoffie, ook wel surrogaatkoffie van trekken. Dit heeft een sterke koffiesmaak maar mist de cafeïne van echte koffie. In elke supermarkt kun je tegenwoordig cichoreikoffie krijgen.

Davis Sluis

Als je er over nadenkt, dan is er één groente die heel sterk qua smaak lijkt op koffie. Kinderen zijn er vaak geen fan van. Het waarderen van bitter komt met de jaren, en waarschijnlijk heeft bitter bier daaraan zijn succes te danken. In de Engelse taal heet deze groente chicory, dat sterk lijkt op het ‘Nederlandse’ Chicorei. We hebben het hier dus over de witlof. Chicorei is de wilde vorm hiervan. Het is trouwens een naaste verwant van Andijvie, iets wat natuurlijk ook bitter smaakt en waar je eveneens weinig kinderen enthousiast voor krijgt.

David Sluis

De gecultiveerde witlof kent trouwens een interessante kweekgang, want hoe komen die roomwitte witloffen nou tot stand? Ik vond dit aardige filmpje.

Groentjes!

Dit was de vijfde aflevering van lekkers uit de berm. We hebben eerder behandeld: Pastinaak&Peen  Heemst (Marshmallow), Veldsla en Zwavelzwam (Boskip)

David Sluis
Deel dit artikel:

2 reacties

 • Roel Sluis

  Hallo David
  Weer een mooi verhaal, zeker van een koffieliefhebber.
  Leuk om te weten dat je van de wortels van de chicorei surrogaatkoffie kan trekken.
  Chicorei is een wilde vorm van WITLOF.
  Het is ook een naaste verwant van ANDIJVIE.
  In Frankrijk zijn ze hier ook bekend mee.
  Daar noemen ze WITLOF dus ANDIVES.
  Dat is volgens mij geen zuivere KOFFIE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *