Léon Hamming: Geachte toekomstige burgemeester

Dat kan toch niet waar zijn, dat bijna niemand burgemeester van Zaanstad wil worden. De Orkaan gaat zijn beste beentje voor zetten om de impasse in de benoemingsprocedure te doorbreken. Door mensen uit verschillende geledingen van de gemeente te vragen wat Zaanstad de moeite waard maakt voor een burgemeesters.

Vandaag het woord aan Léon Hamming: ondernemer, Saenkanter Fashion Wormerveer- Zaandam, oprichter en voorzitter Stichting Hotspot Wormerveer

Toen ik afgelopen zomer wethouder Dennis Straat vergezelde bij een presentatie over de economische verkenningen in de Metropool Amsterdam, bleek mij, en de volle zaal, al snel dat de kansen om te scoren als toekomstige burgemeester in Zaanstad super zijn. Hij of zij heeft toch maar geluk door de zeer gunstige geografische ligging van Zaanstad, naast die trotse broer Amsterdam.

Zaanstad en de hele Amsterdamse regio scoren relatief zeer hoog op economisch terrein. In de binnenstad van Amsterdam heeft de laatste paar jaar een duidelijke verandering plaats wat betreft de functies en de keuze van investeringen. Steeds vaker worden stedenbouwkundige initiatieven in alle stadsdelen van noord tot zuid tot in perfectie en zeer professioneel uitgevoerd. Amsterdam ziet nu in dat naast het centrum ook in andere delen van de stad nieuwe kansen en uitdagingen liggen. Er worden grote maar ook kleinere masterplannen gerealiseerd en vooral afgemaak! Zij zorgen ervoor dat de totale stad op de kaart staat. Met veel trotse bewoners die er met plezier wonen, werken en winkelen. Betere ambassadeurs voor een gemeente bestaan er toch niet?

Onze nieuwe Zaanse burgemeester kan profiteren van de geplaveide weg die er al ligt. De uitstraling van Zaanstad heeft een enorme boost gekregen door Inverdan en de investeringen die daarin zijn gedaan. Nu is het tijd om in de wijken te investeren. Net zoals broer Amsterdam dat doet, met visie en omarming van échte kansen in alle gebieden. Door weer een dosis lef tonen zoals stedenbouwkundige Riek Bakker dat vorig jaar aan de gemeente Zaanstad adviseerde tijdens de opening van politiek jaar: trots worden op eigen kracht en in het proces niet afwijken van plannen maar echt iets neerzetten met daadkracht.

Lef en visie
Dit kan volgens mij alleen lukken door te investeren in een ervaren en hoogwaardig ambtelijk managementteam dat lef en visie heeft. Ik vind een belangrijke vraag voor het sollicitatiegesprek met de toekomstige burgemeester: wil hij investeren in een uitbreiding van het hoogwaardige managementteam? Want nieuwe tijden vragen om een andere aanpak en een herziening van wat je gewend bent te doen. De tijd van Ruud Vreeman is voorbij. Hij ambieerde een aanpak met een ambtenarenapparaat met een lage bezettingsgraad. Daar red je het niet meer mee. Als je als gemeente wilt scoren, en de kansen daartoe zijn er volop in Zaanstad, dan moet je net als in een succesvol bedrijf willen investeren in leiderskwaliteiten. In visie, lef en, daadkracth. De nieuwe burgemeester van Zaanstad moet een energieke doener zijn.

Ik zou tegen hem of haar willen zeggen: werk samen met uw Amsterdamse collega’s. Vindt het wiel niet opnieuw uit met opnieuw rapporten en talloze zienswijze. Profiteer wél van de kennis en expertise die hier allang aanwezig zijn. Door toevoeging van eigen kernkwaliteiten ontstaat een prima identiteit voor de Zaanse metropool, met een eigen trots. Mijn advies aan de nieuwe burgemeester: ga na Maak Zaanstad door met Doe Zaanstad.

Ik heb geen concrete tip of naam voor een kandidaat-burgemeester voor Zaanstad. Gezien de input die ik heb gegeven, geniet een ex-ondernemer/people’s manager met een down to earth mentaliteit en mét lef mijn absolute voorkeur. Deze ondernemersmentaliteit heb je ook nodig om een betere verbinding tot stand te brengen met de inwoners en bedrijven in alle wijken van ons mooie Zaanstad.

Een bijdrage van Jaap de Jong

 

Deel dit artikel:

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *