LHBTIQ+ “Bruidsmeisjes”

Een gedreven initiatiefneemster, een aantal enthousiaste vrouwen en een dames-eetclub is geboren. Dat ontdekte Adri die hiervoor eind 2017 het initiatief nam.

Na een poging bijeenkomsten te organiseren voor alle LHBT personen werd al snel duidelijk dat vrouwen en mannen niet dezelfde belangstelling deelden.

Inmiddels zijn er in de Zaanstreek twee succesvolle eetclubs voor dames die ieder één keer in de twee maanden bij elkaar komen.

Ik sprak met Adri van het Roze Olifantje en met Henny van Hen Ri. Beiden zeer gedreven om er elke keer weer een leuke bijeenkomst van te maken. En het blijkt een succesvolle methode om elkaar beter te leren kennen.

Het Roze Olifantje heeft in ruim twee jaar tijd 64 vrouwen op de lijst staan en het enthousiasme is zo groot dat er altijd vrouwen teleurgesteld moeten worden, vaak is de ruimte waar gegeten wordt beperkt. Meestal kunnen er zo’n 25 mensen deelnemen. Iedere keer in een ander restaurant wat door Adri zorgvuldig wordt uitgezocht.

Henny en Ria, waaruit de naam Hen Ri is ontstaan, hebben tot op dit moment twee keer een gezellige avond verzorgd. Zij kiezen ervoor om dit te doen voor een kleine beurs. De avond vindt plaats in een huiskamer en deze twee vrouwen koken zelf. Ze zijn daar, door de ervaring van het koken voor groepen, zeer bedreven in. In de huiskamer kunnen ze 15 vrouwen herbergen wat betekent, dat ook daar weer, met veertig vrouwen op de lijst, een groep teleurgesteld moet worden. De leeftijd van de vrouwen loopt uiteen maar onder de 40 jaar kom je ze niet snel tegen.

Deze platvormen om elkaar te ontmoeten zijn een goeie mix van singels en stellen. De gezelligheid staat voorop. Voor vrouwen die alleen komen te staan door scheiding of het verlies van de partner is het, vooral als zij behoren tot de groep van LBTIQ’s, vaak moeilijk om aansluiting met andere vrouwen te krijgen. Dat uit deze eetclubs ook relaties ontstaan is natuurlijk prachtig. Adri, Henny en Ria noemen zich dan ook gekscherend “de Bruidsmeisjes”.

Eenzame vrouwen die verbinding zoeken hoeven zich geen zorgen te maken. Het is laagdrempelig en men wordt goed opgevangen.

En wanneer het klikt, is er ook weer een mogelijkheid om deel te nemen aan andere, spontaan georganiseerde, activiteiten. Een van de bezoeksters organiseerde thuis een barbecue, er vond een lichtjeswandeling plaats en ook werd er samen naar de bioscoop gegaan. Vorig jaar bezochten ze gezamenlijk de Alkmaar Pride.

Opvallend is dat bezoeksters ook van ver komen. Rotterdam, Utrecht, Beverwijk, Uithoorn en Egmond, om maar iets te noemen. Door contacten via-via horen deze bezoeksters van deze twee perfecte plekken voor gelijkgestemden.
Op facebook zijn de groepen te vinden onder: Het roze olifantje Dames diner Club of Hen-Ri.

De Zaanse Regenboog,
Coby Voorn

regenboog zaanse

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *