LHBTIQ+Senioren tegen eenzaamheid

Bijna de helft van de Nederlandse ouderen voelt zich soms tot regelmatig eenzaam. Gehuwde mensen iets minder dan singles. Vrouwen dan weer iets minder dan mannen.

Bij het ouder worden wordt daarom een goed netwerk om je heen steeds belangrijker.

Voor LHBTIQ+ senioren is dat toch vaak minder vanzelfsprekend.

Veel lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI) komen als ze ouder worden in een sociaal isolement. De kans om te vereenzamen is groter dan bij anderen. Immers, veel LHBTI-ouderen hebben geen kinderen en hebben soms weinig tot geen contact met de familie.

Voor deze ouderen wordt het vaak moeilijker om gelijkgestemden te ontmoeten. Zij durven vaak niet in hun contacten met anderen uit te komen voor hun seksuele identiteit en vinden vaak onvoldoende aansluiting vanwege hun levensstijl en geschiedenis.

Het project Support Your Chosen Family wil daar iets aan doen, door middel van het inzetten van vrijwilligers. Zij kunnen iemand een luisterend oor te bieden, ondersteunen met administratie, uitzoeken van hulp- en zorgmogelijkheden en meer. ANBO en COC Nederland startten het project vanuit het samenwerkingsverband Roze 50+. Het project is gericht op het versterken van het sociale netwerk en het vergroten van zelfredzaamheid. Want goed en gezond ouder worden kan niet zonder goede sociale contacten!

Ook worden er in veel plaatsen al zogenaamde “roze salons” georganiseerd en er bestaan zelfs al woonvormen voor LHBTIQ+-personen.

Kom samen!

Ook de Zaanse Regenboog maakt zich sterk om de band tussen oudere LHBTIQ+’s te verbeteren. Door actief op zoek te gaan naar gelijkgestemden wil De Zaanse Regenboog helpen zodat veel ‘roze ouderen’ een netwerk om zich heen kunnen verzamelen van vrienden en kennissen

Er wordt daarom maandelijks een gezellige bijeenkomst voor 50+ senioren gepland, de eerste zal op zaterdag 19 oktober plaatsvinden in café Zaanzicht, Oostzijde 209, Zaandam. Op deze bijeenkomst zullen Kees en Ingeborg zingen en treedt Charité la Bustier op als gastvrouw. Het begint om 14.30, daarna op elke 3e zaterdagmiddag van de maand van 14.30-17.30 uur, en onder het genot van een drankje kan men elkaar ontmoeten, beter leren kennen en nieuwe vrienden maken.

Gezelligheid en wederzijdse ervaringen delen is in eerste instantie de bedoeling maar het opbouwen van een netwerk van mensen die wederzijds voor elkaar klaar staan kan een mooi voortvloeisel hiervan zijn.

Martin Punt en Coby Voorn.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • hans van loo

  Wat moet ik begrijpen onder IQ in dit verband?
  Waar staat dat voor ?
  (overigens nog genoeg andere letters in het alfabet om de reeks aan te vullen met wat dan ook voor een voorkeur)

 • De A van aseksueel en de P van panseksueel of polyseksueel zijn nog vergeten. En ook achter dat rijtje vind je vaak nog een +, dus LGBTIQAP+. Er kan dus nog meer bij!!
  Niemand weet dan nog wat het allemaal inhoudt, dus er moet maar eens wat anders op gevonden worden dan iedereen in een apart hokje te plaatsen.

 • P.Hoogkamer

  Laten we ons richten op de aktiviteit en niet op de afkortingen of letter reeks in dit artikel. Hebben we in de zaanstreek al verzorgingshuizen die openstaan voor andere activiteiten? In het huis van mijn vader is alles hetro wat de klok slaat. Redelijk bekrompen in deze tijd.. en bewoners die daardoor weer terug geworpen worden in de tijd van heimzinnigheid. Ga door Martin ..top

  • hans van loo

   U heeft gelijk,maar daarom mogen er wel vraagtekens bij al die afkortingen (en zoals iemand opmerkte bij die hokjes) worden gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *