Lijn 45

UPDATE: lijn45 heeft nu ook een eigen website.

Het eerste boek van uitgeverij De Orkaan is een feit. Lijn 45, een jeugdboek van Merel Kan over de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog wordt op zondag 3 mei om 16:00 gepresenteerd in de Vermaning in Koog a/d Zaan.

image

Illustraties van Barbara van Marle
Uitgeverij De Orkaan
ISBN: 978 90 823793 0 3

merel met boekTijdens dezelfde bijeenkomst is de officiële presentatie van het boek van Monumenten Spreken. In dat boek komen alle 90 getuigen aan het woord die voor de films zijn geïnterviewd en is ook informatie te vinden over alle oorlogsmonumenten in de Zaanstreek.

Rechts de schrijfster met het eerste exemplaar van het boek bij drukkerij Heijnis & Schipper in Zaandijk.

Het boek is te koop (€14,95) bij:

 • Bruna Zaandam, de Dam (datum en tijd signeersessie wordt nog bekend gemaakt)
 • Stumpel Krommenie: signeer/info sessie met verzetsman Wim Blank en Merel Kan op zaterdag 23 mei (tijdens week van het Zaanse boek).
 • Bruna, Gedempte Gracht, Zaandam
 • Bruna, Wormerveer
 • Bruna, Koog aan de Zaan
 • Zaans Museum, Zaanse Schans

sluishuisjeAl een stukje uit het boek lezen? Dat kan, een deel van de proloog, met het kaartje van waar het zich allemaal afspeelt, is hier te downloaden (3 pagina’s in pdf-formaat).

Links een tekening van het sluishuisje aan de Wilhelminasluis in Zaandam waar het verhaal begint.burgemeesters lijn 45

De eerste reacties zijn al positief. Op Facebook schreef burgemeester Peter Tange van Wormer dat hij het boek zeker ging lezen.

Oud-burgemeester Paul Möhlman van Oostzaan was ook trots op zijn voormalige dorpsgenote.

Raadslid Sanna Munnikendam uit Zaanstad kocht het boek en constateerde dat het al bijna was uitverkocht bij Bruna in Zaandam.

Hieronder het affiche voor de boekhandels.

lijn 45

3 Reacties op Lijn 45

 1. Nienke schreef:

  Merel,wat een ontzettend mooi boek!Ik ben leerkracht in groep 7 en zag het in de kast staan.Ik heb het in een ruk uitgelezen.Complimenten!

 2. Ton van Harlingen schreef:

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat, zoals gewoonlijk, ook hier weer vrijheid wordt voorgesteld als iets dat door geweld wordt verkregen en behouden. Eigenlijk het vrijheidsidee van de Franse Revolutie. Daarom is de presentatie in de Vermaning van Koog-Zaandijk ongepast, want daar wordt al eeuwenlang een vrijheid gepredikt, die niet door geweld, maar door de geweldloze Christus tot stand komt. Het middel daartoe is Waarheid: De Waarheid maakt vrij (Joh. 8). Indien men de christelijke vrijheid als ware vrijheid ziet, is de vrijheid van het boek schijnvrijheid. Wellicht dat daar toch even aandacht aan kan worden geschonken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *