Lockdown 00:00 – nu nog even shoppen

Een rij voor de Bruna, bij de Zara, bij de Hema, Hunkemöller, Rituals Wel keurig op 1,5 meter. Vanavond om 00:00 gaat de lockdown in. Wie nog iets in ‘niet-essentiële’ winkels wil kopen, moet dat vandaag nog doen.

Alleen levensmiddelenwinkels, banken en apotheken mogen open. Scholen en kinderdagverblijven gaan vanaf woensdag dicht, kappers mogen niet meer werken, musea en theaters sluiten opnieuw, sportscholen gaan dicht, in hotels mag je niet meer eten.

Hieronder de Gedempte Gracht in Zaandam na het uitlekken van het nieuws. Daaronder de cijfers.

Besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterftecijfers in Nederland lopen op. Ook in de Zaanstreek is er sprake van een derde golf. Eind november werd in onze streek het laagste aantal besmettingen van de tweede golf genoteerd: gemiddeld onder de 60 per dag, nu ligt het boven de 90.

Oranje balk: positief getesten per dag, blauwe lijn: gemiddelde over de afgelopen 7 dagen

Het aantal besmettingen in de Zaanstreek (per 100.000 inwoners per week) ligt nu op 355 (risico-niveau ‘zeer ernstig’), het stijgt sinds eind november.

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona blijft redelijk stabiel. Het waren er 8 in de vorige week en 5 in de afgelopen 6 dagen.

Het aantal sterfgevallen aan corona van inwoners van de Zaanstreek neemt de afgelopen weken weer toe. Vorige week waren dat er 7, in de afgelopen 6 dagen al 8. Tot dusver overleden 122 streekgenoten aan corona.

In de eerste 2 weken van december overleden er 17 Zaankanters aan corona, in de hele maand november waren dat er 25.

Data: RIVM, grafieken: De Orkaan, foto’s boen: Bas Sommeijer, onder: De Orkaan.

en bij de coffeeshop
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *