Loze drempel…

Het woord ‘voetpaddrempel’ bestaat niet. Niet in de Dikke en niet in de online Van Dale. Wie op Google zoekt, zal merken dat nog nooit iemand het heeft gebruikt.

Het ding ‘voetpaddrempel’ bestaat wel. In Zaanstad is dit baanbrekende (beenbrekende?) object voor het eerst in de geschiedenis toegepast.

Rienk van der Molen spotte een ‘verkeersdrempel op het voetpad’ tussen het appartementencomplex Sarema en de Voorzaan op het Zaaneiland. Volgens hem (en het klopt, we hebben het gecheckt) “een mooi pad met uitzicht op de Den Uylbrug.”

“Scheuren ze daar dan zo hard?” vraagt hij zichzelf af? “Komen daar überhaupt auto’s?” Een retorische vraag waarop het antwoord “nee, natuurlijk niet” luidt. Er zijn aan weerszijden van de Sarema blokkades voor auto’s.

Theoretisch zouden er fietsers en scooters kunnen komen, maar het is een doodlopende route voor die weggebruikers. Aan de westkant staan anti-fietshekjes opgesteld, aan de kant van de Prins Hendrikkade staan paaltjes.

Waarom die drempel daar dan ligt? Misschien aangelegd in het kader van de werkverschaffing? Rienk: “dat woord/begrip ken ik alleen van horen zeggen. Van opa, oma, pake en beppe.”

Zaanstad heeft trouwens wel een reputatie op het gebied van rare drempels. Op ’t Krimp kwam een nogal vreemde en in de Czaar Peterstraat in Zaandam werden ze vorig jaar aangelegd om de route onlogisch en onaangenaam te maken. Misschien was dat hier ook het plan.

Westkant: wandelpad, fietsen en scooters kunnen/mogen er niet komen.
Oostkant (rechts de Prins Hendrikkade): paaltjes.
De drempel
Deel dit artikel:

4 reacties

 • Cp Hopman

  Volgens mij is de drempel op het krimp niet legaal.

 • Aaf Aafjes

  Iets positiefs van gemeente Zaanstad:
  De rood/witte hekjes op het Westenwindpad zijn iets meer uit elkaar gezet zodat je makkelijker met scootmobiel, kinderwagen etc er tussen door komt. Nog te zien op pad waar vroeger één van de hekjes stond. Mag ook een gezegd worden.

 • Peter den Herder

  De drempel is daar gekomen omdat er vanuit de appartementen de klacht was gekomen dat fietsers (kinderen en volwassenen) daar veel te hard de hoek om kwamen…hele gevaarlijke situaties ontstonden er….dus verzoeken aan de gemeente gedaan.

  Ja je mag daar niet fietsen. Dat klopt….

  Je mag daar eigenlijk ook niet zwemmen. Van dezelfde hoek zijn daarom op de hekken verboden te zwemmen bordjes geplaatst. Ook na “klachten” bij de gemeente. Er is zelfs een verzoek gedaan aan handhaving om op beiden te handhaven. Enige keren hebben ze er ook gestaan.

  En blijkbaar krijg je ook nog gehoor voor dit soort onzin.

  Ik vind er het mijne van…..

  • D. de Jong

   Als er al te hard gefietst zou worden, dan heeft deze drempel toch ook helemaal geen ‘afremmend’ effect?

   Dit is weer een staaltje “onzinnige uitgave” van de gemeente geweest welke past op de inmiddels al enorme grote stapel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *