Luilak 2020: de terugkeer van de korriewedstrijden?

Keert het korrierijden terug op de jaaragenda van Zaanse evenementen? Luilak 2020 kan zomaar het moment worden dat, voor het eerst sinds 1975, in Zaandam weer officiële korriewedstrijden worden gehouden.

Frans Hoving, gemeentearchivaris van Zaanstad, wil zich daar sterk voor maken, want hij vindt dat het korrierijden behoort tot het immaterieel erfgoed van de Zaanstreek en dat er alles aan gedaan moet worden om deze wedstrijden in ere te herstellen.

De gemeente Zaandam zette na 1961 een streep onder het korrierijden om de rumoerige Luilaknachten rustiger te laten verlopen. Alleen bij de viering van dertig jaar bevrijding, in 1975, werden de karretjes nog een keer uit de gemeentelijke opslag gehaald.

Als Amsterdams jochie maakte Frans Hoving met zijn vriendjes al karretjes:

“Die hadden onderstellen van oude kinderwagens, geen houten wielen zoals de Zaandamse korries.”

De combinatie van die vroege zeepkisten met het oude Zaanse volksgebruik fascineert hem. Hij vraagt zich dan ook af of ergens in de Zaanstreek nog originele wedstrijdkorries zijn te vinden, behalve het ene exemplaar dat wordt bewaard in het depot van het Zaans museum. Wat zou er zijn gebeurd met de rest van de voorraad, die stond opgeslagen bij de Zaandamse Gemeenschap? Niemand die het weet. Ze kunnen op de vuilnisbelt of heel toepasselijk op een Luilakfik zijn geëindigd. Maar het is ook mogelijk dat sommigen het zonde vonden zo’n karretje weg te doen, en er een mee naar huis hebben genomen: “Ja hoor, pak maar, die rotzooi moet allemaal weg hier.”

Als ze niet meer bestaan, zouden er nieuwe gemaakt moeten worden, vindt Frans Hoving. Daarvoor zijn nauwkeurige beschrijvingen en bouwtekeningen nodig, gebaseerd op de authentieke korries. Maar eerst wil hij samenwerking zoeken met instellingen als verenigingen als Historisch Zaandam en Zaans Erfgoed. Hij hoopt dat die net zo enthousiast zullen reageren als hij, zodat Luilak 2020 in het teken zal staan van de terugkeer van de korrie.

Het zal wel wat anders gaan dan vroeger. Aimée Klerk, p.r.-medewerker van Zaanstad:

“Kinderen mogen tegenwoordig niet onbeschermd op zo’n karretje zitten. We zullen dus voor scheenbeschermers en helmen moeten zorgen.”

Frans, lachend:

“We kunnen ook een seniorenklasse instellen. Speciaal voor mensen die vroeger als kind aan de races hebben meegedaan.”

Door Martin Rep

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Rob Meijer

  Goedemorgen Frans,
  Bij het ontbijt schoot mij zo maar het luilakken in Krommenie vroeger te binnen. Op de Heiligeweg. Dus FF opgezocht en…gevonden! Wat een heerlijk jeugdsentiment. Daarvoor alleen al: super artikel. Hier, nu in Beverwijk helemaal niets meer.
  Fijne Pinksterdagen en
  de groetjes van
  Rob.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *