Maandlang cameratoezicht in Veldpark

In het Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam worden morgen camera’s geplaatst die toezicht moeten houden op naleving van de corona-noodverordening.

In het park is geconstateerd dat de noodverordening “stelselmatig wordt overtreden” door een groep die zich regelmatig ophoudt in het park, “waarschuwingen en handhaving door middel van boetes helpen niet voldoende om deze mensen voldoende afstand te laten houden tot elkaar.”

Het cameratoezicht duurt vier weken, van 3 april 2020 tot en met 1 mei 2020. De gemeente verwacht dat cameratoezicht ook een preventieve werking heeft:

“door het maken van herkenbare beelden, waarmee de pakkans wordt vergroot, kan voor potentiële overtreders een overweging zijn om de openbare orde niet te verstoren en geen overtredingen en/of strafbare feiten te begaan.”

Overlast

Volgens Zaanstad is de groep al sinds jaren in het park aanwezig, en zorgt voor toenemende overlast:

Ze stookten vuurtjes, maakten troep, vernielden bosjes, maakten lawaai, sommigen gebruiken drugs en/of alcohol en dealen drugs. Ook kwamen er mensen van buitenaf op af. Een aantal omwonenden heeft geklaagd over overlast.”

Anderen zijn volgens Zaanstad begaan met de situatie van deze mensen en vinden dat zij hulp nodig hebben. De gemeente heeft gewerkt aan een plan om de rust en leefbaarheid in het park terug te brengen. De groep zou een nieuwe plek moeten krijgen “waar ze kunnen samenkomen en geen overlast geven.” Maar de ontwikkelingen rondom Corona hebben alles in een stroomversnelling gebracht:

“Vorige week werd de noodverordening van kracht en hebben politie en gemeente hier, na eerder meerdere keren gewaarschuwd te hebben, meteen op gehandhaafd in Burgemeester ’t Veldpark. Er zijn onder andere boetes uitgedeeld voor het niet houden van 1,5 meter afstand van elkaar. Ook zijn de tenten en andere rommel verwijderd. Politie en BOA’s zijn regelmatig aanwezig en blijven toezien op de naleving van de maatregelen.”

Wegens de maatregelen rond het Coronavirus is de geplande bewonersavond over de aanpak van Burgemeester ’t Veldpark geannuleerd.

Foto boven (27 maart) gemaakt door één van de omwonenden nadat de tenten waren weggehaald maar mensen bij elkaar bleven hangen. Onder een foto onder: het park in november 2019 met tenten (Twitter Veldpark).

veldpark november 2019 twitter

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *