Maikel Kat stapt uit de SP-fractie uit onvrede over het feit dat hij ver onderaan op de concept-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen is gezet.

Gisteravond werd de kandidatenlijst in concept aan de kandidaten gepresenteerd. Volgende week woensdag, 22 november, wordt de lijst door de ledenvergadering definitief vastgesteld. 

De plek onderaan de lijst kwam voor Kat als donderslag bij heldere hemel:

“Er wordt totaal geen recht gedaan aan al mijn inzet de afgelopen jaren, ik voel mij niet gewaardeerd en permanent aan de kant gezet.
 Ik ben ook niet vooraf geïnformeerd hierover en er is geen enkel gesprek geweest dat een duidelijke aanleiding voor die beslissing kon verklaren.”

Kat trekt zich terug uit de SP en gaat als zelfstandig raadslid verder:

“Ik blijf me inzetten voor de onderwerpen die van belang zijn voor de inwoners van Zaanstad.”

Kat kwam in 2015 in de raad na verhuizing van raadslid Sonja van Elmpt. Hij ontpopte zich al snel tot een actief raadslid, met veel bijdragen en scherpe interrupties. Vanmorgen was hij nog aanwezig als getuige bij een rechtszaak over het Cultuurcluster.

De kandidatenlijst werd vastgesteld door een commissie van drie SP’ers: Willem Croese, Gabriella Molica en Vincent Wetselaar. De commissie sprak met 18 kandidaten.

Patrick Zoomermeijer: “Vers Bloed”

De huidige SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer benadrukt in een telefoongesprek met De Orkaan de kwaliteiten van Kat:

“hij is erg goed, vooral op dossiers als het Cultuurcluster en financiën. Maar de fractie heeft ook behoefte aan ‘vers bloed’, mensen die nog niet zo lang actief zijn voor de SP, mensen die jullie waarschijnlijk niet eens kennen. Niet alle vijf raadsleden kunnen daarom op de eerste vijf plaatsen komen.”

Dat ‘vers bloed’ een argument zou zijn dat merkwaardig over zou komen als Zoomermeijer en bijvoorbeeld Van Braam, Hartog of Swagerman wel op de eerste plekken komen, snijdt volgens Zoomermeijer geen hout: “Er moet ook voldoende ervaring in de raad komen voor het geval we maar drie zetels halen. Zoomermeijer (die niet wil zeggen of hij weer lijsttrekker wordt) houdt daar overigens geen rekening mee:

“Bij de laatste verkiezingen behaalden we 10 procent, dus vijf zetels moet mogelijk zijn. Wij gaat er vanuit dat mensen op de SP stemmen, niet op aparte kandidaten.”

Persbericht SP: zetel inleveren

De SP schrijft in een eigen persbericht dat SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer het vertrek van zijn fractiegenoot betreurt:

“Maikel is een goed raadslid, hij is als woordvoerder financiën een kei. Bovendien pakte hij het geldverslindende cultuurcluster stevig aan in de raad. Én buiten de raad door samen met de afdeling en andere organisaties actie te voeren. Politieke verschillen zijn er niet echt.

Het bestuur betreurt dat Maikel zijn zetel niet inlevert: de SP gaat er van uit dat je voor de SP en haar principes van gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit bent gekozen, niet voor jezelf.”


Niet alleen bij de SP rommelt het, bij de VVD sprak Harm Jan Egberts vorige week al z’n ongenoegen uit over zijn lage plaats op de kandidatenlijst.