Man, gevlucht uit Irak probeert zichzelf te doden in Zaandam

In de nacht van zaterdag op zondag sneed een man uit Irak zichzelf meerdere keren met een groot mes overdwars in de arm. Hij verloor daar veel bloed.

Het gebeurde in de vluchtelingenopvang in de voormalige bajesboten in de Achtersluispolder.

Vijf maanden geleden kwam hij daar aan met zijn vrouw. Kampgenoten gaven aan dat hij veel problemen heeft, dat het wachten zonder enige informatie erg is, dat het eten slecht is en dat de nachten weinig rust bieden.

Inburgeringscursus les 1.
In Nederland leg je niet zelf een bloedend slachtoffer in de ambulance.
Dat weet toch iedereen? Toch waagden verschillende vluchtelingen (geen 30, NHD) een poging. Ze probeerden de man in de ambulance te krijgen, waarbij zijn vrouw het zelfs in haar hoofd haalde te proberen de deur te openen. Dat kon natuurlijk niet. Een politievrouw zei dat de deur niet open kon.

Vrouw gewonde AZC

Heterdaadje. De vrouw van de gewonde man probeert ZELF de ambulance te openen!

Inburgeringscursus les 2.
Doe je toch een poging een zwaargewonde in een ambulance te leggen, dan zal deze vervoerd worden in een politiebus.
De gewonde man moest mee in de politiebus. Zijn vrouw en neef mochten niet mee. Na een smeekbede van een van de andere vluchtelingen mocht de vrouw toch mee. De neef niet. Die liet zich wanhopig uit het busje sleuren en tegen de grond werken.

Neef AZC

Natuurijk mag je niet mee met je gewonde neef.

Inburgeringscursus les 3.
Als vluchteling niet tegen auto’s trappen. Voor je het weet tel je voor 30.
In het filmpje van Lorenzo Derksen zie je een jongen met een shirt in zijn hand boos naar de politieauto lopen. Hij wordt tegengehouden door andere vluchtelingen. Niet door de politie. Hij weet nog net de auto te raken. Een prachtig beeld, want, hoewel het de gebeurtenissen van de nacht geen enkel recht doet, is het genoeg om de onderbuik een dagje te voeden.

Jongen politieauto AZC

Doe het niet! Geen trap tegen die auto met je blote voeten!

Waarom? 
Nog geen twee weken geleden probeerde een jongen zichzelf in de fik te steken in ’t Veldpark. Net als daar hebben de mensen het over het gebrek aan slaap, inkomsten en goed eten. De persoonlijke aandacht zou minder zijn dan in de andere kampen. Maar het ergste lijkt ook hier het gebrek aan informatie en duidelijkheid. Daarbij geven ze aan dat het hier langzamer lijkt te gaan dan in andere opvangkampen.

(De afbeeldingen in dit bericht zijn screenshots van een video die op de site van het NHD staat en die gemaakt is door Lorenzo Derksen. De keuze van de screenshots en de interpretatie is van De Orkaan-redactie.)

Deel dit artikel:

28 reacties

 • trudy

  Natuurlijk is het hier slechter dan gemiddeld ergens anders. Dat kunnen we zelf wel bedenken, althans de mensen die nadenken. Het is nl koud en nat en het zijn tenten. Dan laat ik de verdere problematiek nog maar. Verder is de kans op persoonlijkheidsproblematiek altijd erg aanwezig als er druk, verdriet, trauma, veel mensen van verschillende religie bij elkaar zijn etc. En het snijden in de arm oid, is al zo oud, als middel. Ieder jaar doen honderden Nederlanders dat. Ook niet voor de lol trouwens. Deze man moet niet naar het ziekenhuis, dat werkt averechts , dat weet de politie ook. Maar ja , wat moet je als er zoveel herrie is. Nogmaals geschoold GGZ personeel in de AZC. Dat is 1 ding wat deze mensen kunnen gebruiken en ik vind ook dat je dit gedrag niet kan en mag belonen overigens maar begrip kan wel. En inburgeringscursus, vind ik in deze geheel de plank misslaan. Jammer want je vorige stukje nav de vorige film van Lorenzo Derksen vond ik wel sterk.

 • h bloemberg

  een simpele oplossing is diegene die hem help om onrust te stoken oppakken en terug sturen zonder verdere vragen , in dit land dwing je hulp niet af maar je krijgt hulp en daarvoor moet je dankbaar zijn ,ook dwing je niet af om een inkomen te krijgen daar moet je voor werken of gewerkt hebben ! als ik een belasting aanslag krijg en die is de hoog ( is altijd zo ) dan snij ik mij ook niet in mijn arm of ga in dwingen om de aanslag te niet te doen

  • Hans Kuyper

   Meneer Booemberg, ik denk dat deze wanhopige vluchteling heel blij zou zijn met een hoge belastingaanslag. Maar u heeft gelijk waar het dankbaarheid betreft. Dankbaar zijn voor het ongelooflijke geluk dat je in een vrij en veilig land bent geboren, dat je er vanuit mag gaan dat je wordt geholpen bij problemen, dankbaar zijn voor je paspoort dat je het recht geeft je overal ter wereld vrij te bewegen, ook al heb je daar niets voor hoeven doen. Dankbaar zijn, ja, en niet onmiddellijk steigeren als anderen ook proberen om een stukje van zulk groot geluk te bemachtigen.
   Los van dit alles ben ik heel blij met de toon van dit stukje. Het ging vannacht om groot persoonlijk leed, maar zoals de beelden laten zien, om een relletje van niks. Laten we ons hoofd koel houden asjeblieft.

  • Neeltje

   Dat ‘dankbaar’zijn, hoe ziet u dat h. Bloemberg? Moet een vluchteling dagelijks “Dank u wel Nederland, dank u wel”? zeggen, is dat dankbaar genoeg? Dit zijn mensen, zoals u en ik. Mensen met een mening, met een karakter, met een verleden en met geen vooruitzicht op een toekomst. Geen idee wat de dag van morgen hen brengt. Het zijn mensen die echt wel blij en dankbaar zijn dat ze uit de hel ontsnapt zijn, maar ze zijn ook verdrietig, boos, getraumatiseerd en slijten nu al maandenlang in totale onwetendheid hun dagen. Ik zou mentaal kapot gaan, als ik niet mocht werken, me elke dag zou vervelen, elke dag dankbaar moest zijn, nooit eens mocht balen, laat staan boos worden. Hoe zit dat met u, H. Bloemberg?

   • Barend

    En alles en iedereen gaat voorbij aan het feit dat dit gewoon ordinair geweld is tegen hulpverleners. Al een x aantal jaren zijn er campagnes op oa tv om geweld tegen hulpverleners te stoppen, maar nu wordt het gebruikt voor een ieders politieke campagne. Rechts gebruikt het om vluchtelingen in een kwaad daglicht te zetten, links keurt het geweld goed alleen maar om dit gedrag van vluchtelingen goed te praten. Hans Kuiyper zegt nog dat het een relletje van niks zou zijn geweest, je zal potdorie politieman of ambulance broeder zijn die op een melding af gaat waar iemand met een mes bezig is geweest. Wat tref je daar aan, qua mes etc. etc. Schaam jullie allemaal. Niksnutten vanuit de onderbuik van de maatschappij.

    • Hans Kuyper

     Heb je het filmpje gezien, Barend? Er was geen geweld tegen hulpverleners. De neef van het slachtoffer werd uit de politieauto getrokken en worstelde om los te komen. Daarna wilde hij tegen een koplamp van een politieauto schoppen, maar werd daar door medebewoners van weerhouden. Er was wel veel gehuil en geschreeuw, maar dat lijkt me logisch als iemand meerdere keren in zijn onderarm heeft gesneden en een slagaderlijke bloeding heeft.
     En ja, dat is heel erg en het ziet er vast akelig uit, maar ambulancepersoneel zal toch wel eens vaker bloed hebben gezien, lijkt mij.
     Ik begrijp verder niet waarom je het nodig vindt je bijdrage af te sluiten ket een ordinaire scheldpartij. Het maakt je betoog er niet sterker op.

     • Barend

      Hij schopt tegen de koplamp, en al zou het alleen bij willen schoppen blijven is het toch geweld plegen tegen gezagsdragers/hulpverleners. Ik zie ook een moment waarin een politieauto met een ietwat te hoge snelheid wegvlucht tussen mensen vandaan. Ik ga er even vanuit dat zij, de agenten, zich bedreigd voelden in dat moment, maar dat is een aanname. Want de preciese gang van zaken van de gehele gebeurtenis komt niet uit alle beelden.
      Het niet willen “overgeven” aan de hulpverleners door hun hun werk te laten doen en gezapig mee te lopen getuigt van een heethoofdig karakter wat niet weggeschreven mag worden alsof ze wanhopig zijn. Op die manier is alles goed te praten. Door dat wel te doen, zorg je weer voor tegenreacties waarmee de discussie weer stuk gaat en niemand nooit niet verder komt….en excusez les mots voor het “schelden”…ik raakte gefrustreerd door de onbenulligheid van reacties én het eenzijdige artikel. Nogmaals; van hulpverleners blijf je af.

     • Hans Kuyper

      Dank voor de excuses. En ik ben het met je eens dat je van hulpverleners dient af te blijven. Toch schat ik deze situatie anders in dan het geweld dat je weleens ziet in uitgaanscentra en dergelijke. Maar we waren er allebei niet bij, en het zijn dus aannames inderdaad.

    • Racker

     Weer lekker aan het trollen, barend?!

 • Siep

  Nou H Bloemberg, ze willen maar wát graag werken en belasting betalen hoor! Mag dat van jou? Graag dan! Scheelt veel vwb tijdverdrijf en gevoel van eigenwaarde!

 • Halim

  Als ze zich hier van het leven willen beroven kunnen ze beter in irak blijven.
  Zowieso ken ik een aantal Iraakse vluchtelingen die, nadat ze hier de status kregen, in Irak op vakantie gingen…… Zo gevaarlijk zal het er dan ook weer niet zijn neem ik aan.

  • Neeltje

   Aannames zijn gevaarlijk. Je zegt deze mensen te kennen Halim, dan kan je hen toch gewoon vragen hoe het zit, of het toch niet zo gevaarlijk is daar? Waarom ze hier naartoe vluchten en in bezit van status daar heen gaan op vakantie? Ik ben benieuwd naar het antwoord! Ik zou dat een rare zaak vinden.. maar wil eerst weten hoe het exact zit.

   • Barend

    Aannames zijn gevaarlijk, Neeltje, en heel onnozel Neeltje. Zo zeg je het een rare zaak te vinden en eerst wil weten hoe het EXACT zit, en in een vorige reactie zeg je “dat ze uit de hel ontsnapt zijn, maar ze zijn ook verdrietig, boos, getraumatiseerd en slijten nu al maandenlang in totale onwetendheid hun dagen.”. Waarmee je ook een aanname afdoet als de waarheid. Wat een bullshit, ga je schamen want je doet met je eenzijdige opmerkingen de normale realistische discussie geweld aan.

    • Hans Kuyper

     Heb je het filmpje gezien, Barend? Daarin vertellen de vluchtelingen over de uitzichtloosheid. Dat doen ze trouwens veel vaker en de getuigenissen zijn overal op internet te vinden. Misschien geloof je die verhalen niet, dat kan, maar het is in elk geval informatie uit de eerste hand en het zijn dus geen aannames.Er wordt naar gevraagd, en ze geven er antwoord op. Wat Neeltje bedoelt is dat Halim het blijkbaar níiét aan die vrienden heeft gevraagd. En dan is het dus een aanname. Totdat Halim ons eventueel meer kan vertellen.

     • Barend

      Hans, ik kijk net op teletekst. Daar staat nu dat ambulance’s die op het Zaanse AZC moeten zijn, voortaan begeleid gaan worden door politie. Deze maatregel is vanwege dat de ambulancebroeders eergisteren belaagd zijn op het Zaanse AZC………Hans, nou mag jij nog eens vertellen dat het wel allemaal meeviel qua geweld. Jij mag nu deze maatregel hier nog eens even belachelijk maken terwijl jij en ik er niet bij geweest zijn! Maar, dan vraag ik mij af; waarom neemt de politie dan deze maatregel? En nu zeg ik dat ook tegen de orkaan die laatst ook al eens de politie belachelijk maakte en het vernielen van gemeente eigendommen weglachte. Geweld tegen hulpverleners is niet goed te praten deorkaan, ook als het jullie even niet uitkomt omdat het gepleegd werd door vluchtelingen, geweld tegen hulpverleners is nooit goed te praten.

    • Neeltje

     Beste Barend, je schrijft heel boos dus ik denk dat je woest bent terwijl je op mij reageert. Ik sta open voor wat je schrijft, maar snap niet dat je ontploft als ik een reactie geef. Halim KENT iemand, diegene kan uitleg verschaffen, ik ben daar benieuwd naar. Hoezo is dat ‘bullshit’, hoezo moet ik mij schamen? Je leest niet, je reageert op wat je niet aanstaat en gaat daar op lopen schelden. Waarom zo met mij omgaan? Ik schrijf ‘Ik ben benieuwd naar het antwoord’. En dat ik het een rare zaak zou vinden.
     Daarbij ga je deels de mist in wat betreft mijn ‘aanname’. Uiteraard zit er tuig tussen, mensen die het prima hebben in een bergdorp (zonder werk en toekomst, maar ze hebben vast bad, bed en brood). Maar mijn door jou gestelde ‘aanname’ dat het mensen zijn die ‘ook verdrietig, boos, getraumatiseerd en slijten nu al maandenlang in totale onwetendheid hun dagen’, is geen aanname, ik heb het uit de eerste hand. Ik baseer me op feiten. Als in: ik ga gesprekken aan met de mensen. Omdat ook ik vol vragen zit! Een kop koffie in de Noorderkerk zo nu en dan geeft flink wat antwoorden op vragen. Ook sta ik open voor wat jij schrijft. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Maar met mensen die enkel om zich heen slaan is het heel moeilijk praten. Binnenkort dus een kop koffie in de Noorderkerk?

     • Barend

      Ten eerste is het niet uit mijn mond gekomen, laat staan in mijn gedachten, dat er tuig tussen zit. Nergens heb ik daar ook maar enige woorden aan vuil gemaakt die men zou kunnen opvatten dat ik denk of stel dat er tuig tussen zou zitten. Ten tweede; scheld ik als ik zeg dat je je mond moet gaan spoelen? Of als ik potdorie zeg? Of is het van jouw kant lekker inhaken op de reactie van Hans, waarna ik al excusez zei? Ten derde, en eigenlijk het aller aller belangrijkste; van hulpverleners/gezagsdragers blijf je met je poten af, en dat mis ik totaal ook bij jou. Ook jij vergoelijkt het gedrag naar de hulpverleners toe door te stellen dat men radeloos is…alsof het dan oke is. Al een x aantal jaren zijn er campagnes om geweld naar hulpverleners toe te stoppen. Maar nee, nu het om asielzoekers gaat mag dit zomaar, sterker nog; in het artikel krijgt de politie een veeg uit de pan. ik kan mij levendig voorstellen dat je als agent of ambulance broeder de melding krijgt dat iemand zich met een mes bewerkt heeft. En je op locatie aankomt en heethoofdige (want radeloos, gefrustreerd etc.)mensen aantreft, je je toch ietwat belaagd voelt en daar naar reageerd. Zodra deze mensen niet voor rede vatbaar zijn, wordt daar met gepast geweld op gereageerd, vooral als je weet dat er een mes ergens moet slingeren. Waarom nou de actie van de agenten in twijfel brengen?

    • Racker

     Weer lekker aan het trollen, Barend?

 • Peter

  Wat een vreemd stukje. Ik begrijp best dat vluchtelingen getraumatiseerd zijn, een uitzichtloos bestaan ervaren en zelfs dat ze niet alle Nederlandse gebruiken kennen. Het perspectief van dit stukje maakt het echter wel de wereld op z’n kop. In de reacties wordt zelfs door Hans Kuyper beweerd dat het allemaal wel meevalt met het geweld. Het is niet op de hulpverleners gericht. Inderdaad kun je, naar aanleiding van de beelden, discussiëren of dit echt op de hulpverleners gericht was, maar dat neemt niet weg dat het een bedreigende situatie voor hen geweest kan zijn. Een situatie kan veranderen, nu de auto, straks de hulpverlener. Het is een goede beslissing dat politie nu altijd mee gaat. Toch zegt het zeker ook iets over het uitzichtloze bestaan van deze mensen. Dat je zo weinig te verliezen hebt, dus je maar in je polsen snijdt of hulpverlening durft tegen te houden en ondertussen is er te weinig ondersteunig van het COA om dit in goede banen te leiden. Triest voor iedereen!

  • Barend

   Je zegt het heel goed Peter.

  • Hans Kuyper

   Daar sluit ik me bij aan. Met de kanttekening dat het ook wel eens verfrissend kan zijn om de wereld op zijn kop te zetten. Als andere media melden dat ’tientallen vluchtelingen de hulpdiensten belagen’, brengt De Orkaan met haar benadering het nodige evenwicht aan.

   • Barend

    Niet, want nog steeds mis ik dat men hulpverleners met rust laat. De politie word bij voorbaat in discrediet gebracht terwijl niemand, maar dan ook echt niemand zekerheid heeft óf zij te hardhandig opgetreden heeft. De orkaan zou beter moeten weten willen ze als serieuze media te boek gaan staan. Nu zijn ze sensatie aan het bedrijven.

    • triest

     Ja want de hulpverlening trekt zich voor Jan met de pret achtenaam terug. Nee zij moeten gewoon rustig afwachten tot zij wel geslagen, getrapt oid worden.
     Stomme hulpverleners met hun stomme stemmingmakerij!

     Goh…

 • Racker

  Uit het filmpje en de rest van de informatie blijkt duidelijk, dat deze mensen volkomen in paniek waren. Het slachtoffer dreigt dood te bloeden. Dus proberen ze om de man zo snel mogelijk in die ambulance te krijgen.

  Vind je het dan een wonder, als de paniek nog groter wordt doordat het ambulancepersoneel de deuren gesloten houdt (hoe voorstelbaar ook). De politie had hier allereerst de- escalerend moeten optreden.

  Dit is, zoals ik het zie, mede het gevolg van de trage procedures.
  – Allereerst natuurlijk de zelfmoordpoging op zich.
  – En die paniek had veel minder kunnen zijn als politie en asielzoekers elkaar
  tenminste goed hadden kunnen verstaan. Als de vluchtelingen tenminste enig idee hadden gehad, hoe dit soort zaken in Nederland geregeld zijn.

  Dit alles maakt één ding volkomen duidelijk: Gelijk na aankomst beginnen met inburgerings/taalcursussen. Dan kun je heel wat van dit soort ellende en onbegrip voorkomen. Niet alleen dat; je geeft mensen ook iets nuttigs te doen. Je geeft ze het gevoel, dat ze met hun toekomst bezig kunnen zijn. En daarmee neemt ook de kans op wanhoops- acties af.

  Om een goed Nederlands gezegde te parafraseren: *Zelfmoordpogingen voorkomen is beter dan genezen….*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *