Mediation mislukt: Café de Fabriek moet weg

Wethouder Cultuur Sanna Munnikendam schrijft aan de raad van Zaanstad:

‘Tot mijn spijt moet ik u berichten dat de Stichting De Fabriek en Café Fabriek er na een drietal gesprekken niet in zijn geslaagd gezamenlijk tot overeenstemming te komen met betrekking tot de gerezen verschillen.’

In de praktijk komt het er op neer dat per juni het huurcontract van Café de Fabriek is opgezegd, dit blijft zo, liet uitbater Pieter Grandiek ons zojuist weten: ‘Het bestuur van het filmtheater houdt de opzegging aan.’ Eerder ontkende Filmhuis -directeur Katrien Lamers tegenover De Orkaan dat het contract zou zijn opgezegd. Grandiek:

‘We hebben altijd positief naar de toekomst gekeken en we hadden vertrouwen in de nieuwe bemiddelaar (Eric van der Burg red.) Maar het is een veeg teken dat er zelfs onder zijn vaardige handen geen beweging in komt.’

De voormalige voorzitter van het bestuur van het filmhuis, Sjoerd Jans, heeft eerder gezegd dat hij een ‘stille’ foyer wilde. Concerten, pubquizzen en culturele bijeenkomsten passen daar niet in.

Grandiek:

‘Zoveel energie en tijd, en het komt er maar niet van. We zijn deelnemer aan de gesprekken, maar daardoor niet minder verbaasd en teleurgesteld dat de lijmpoging niet gelukt is.’

Munnikendam meldt dat ze niet weet wat er in de gesprekken is gezegd, “omdat de gesprekken vertrouwelijk zijn gevoerd in het kader van bemiddeling, weet het college niets over de inhoud van de gesprekken en kunnen we u inhoudelijk niet meer dan bovenstaande melden.”

De bemiddeling tussen de Stichting en het Café is door het college in januari opgestart nadat een eerder traject van twee jaar mediation mislukt is.

De gemeente subsidieert de Stichting De Fabriek en is eigenaar van het pand. Het vervolg is onduidelijk:

“De uitkomst van de gesprekken is voor het college teleurstellend. Zowel het filmhuis als het café zijn van toegevoegde waarde voor Zaanstad. Met beide partijen individueel gaan wij het gesprek aan met als centrale vraag: hoe gaan jullie nu verder?”

Het college zal daarnaast antwoord geven op de door de raad gestelde artikel 51 vragen, die betreffen onder meer de inhoud van het conflict en de kosten van de mediation.

Medio februari wordt nieuwe informatie verwacht.

Filmhuis De Fabriek kregen wij niet te pakken voor commentaar.

Deel dit artikel:

34 reacties

 • Karin S

  Daar gaat ons enige terras aan de Zaan in de zon. Zal tot grote vermindering bezoekers filmhuis leiden.

 • Edwin

  Wat erg. Verschrikkelijk dom ook. Voor bezoekers zijn theater en cafe 1 ding. Dat moet je juist uitstralen. De samenwerking zoeken en meer bezoekers voor beiden trekken.

  Aan dit getwist heeft niemand iets.

 • Peter

  Nou, dan is die 3e multifunctionele zaal vast ook niet meer nodig. Er zal toch maar iets leuks of cultureel maatschappellijks geprogrammeerd worden dat botst met de interesses van de serieuze cinemafiele bezoekers …

 • G.Marjew

  Niet echt een goede ontwikkeling en vermoedelijk ook niet bevordelijk voor de toekomst van de Fabriek. Jammer dat het blijkbaar zo lopen moet

 • Kees

  Beiden verliezers nu. Jammer.

 • frenk van Heeswijk

  Zelfmoord.., weet hoeveel water er door de zaan is gegaan

 • Rein

  Erg spijtig te zien dat ondernemerschap met hart voor cultuur en een gesubsidieerd filmhuis kennelijk toch 2 verschillende werelden zijn….

 • jeannette

  Dit is echt jammer, een toplocatie. Hier moet je toch voor vechten. K.. gewoon

 • Irene N

  Het enige zonnige terras tot laat in zaandam, dan maar snel met een goede uitbater om de tafel, loetje??????

 • durk

  Zullen wel weer botsende ego’s/managers zijn…….
  En inderdaad alleen maar verliezers !

 • Tilly Duijts

  Ontzettend jammer. Speel als Noord-Amsterdamse al jaren met veel plezier de popquiz daar. Echt een uitje!

 • Fred van Gelderen

  Stom.

 • Maarten Voster

  Hoe kan het bestuur van Filmtheater De Fabriek verklaren dat het Café De Fabriek zo ontzettend slecht is voor het filmtheater, terwijl er in 2018 meer filmbezoekers waren dan ooit?
  Doe gewoon jullie werk en doe dat samen.

 • Peter Zuiderwijk

  Gewoon goede films draaien en meer premieres vertonen. Dan gaan de (echte) filmfanaten niet naar Amsterdam.

 • Marian

  Niet te geloven, dit gekissebis, terwijl iedereen dit een topcombi vindt! Café en filmhuis is 1 + 1 = 3!! Als het zo doorgaat, wordt het een dikke 0. Laat dit asjeblieft niet verloren gaan!! Lieve mensen, blik gericht op een positieve toekomst en samenwerking! Kom op!

 • JBP

  Stom…inderdaad. Het klinkt als een wespennest vol verborgen agenda’s. Eerder ontkende de directeur van de stichting de huuropzegging. Die blijkt gewoon waar. Wist zij van niets? Of list en bedrog? Heeft de stichting al afspraken met een nieuwe uitbater? Vragen, vragen, vragen. Ook zoiets: het café moet meer huur betalen naarmate er meer filmbezoekers komen. De stichting wil een stille foyer… maar als er meer filmbezoekers komen, moet het café meer omzet genereren. (Ik ga er dan vanuit dat het café geen subsidie krijgt.) Met een stille foyer komen er in de Fabriek juist minder filmbezoekers: niet dat heerlijke eten voor of na de film, of de borrel met je partner of vrienden toe.
  Toen Pieter Grandiek instapte, was De Fabriek op sterven na dood. Ik schreef eerder: ik heb jaarverslagen gezien van jaren geleden waar het gemiddelde bezoekersaantal voor films 3 was. Ik heb in die tijd films in m’n eentje gezien. Naar mijn opvatting is het niet alleen de sterk verbeterde programmering maar ook het eten en de borrel vooraf (plus een popquiz, een incidenteel optreden…. in het café) dat voor een levendige Fabriek zorgt. Mijn voorlopige conclusie: de stichting is of losgezongen van de realiteit (dankzij tonnen subsidie) of heeft al een andere afspraak. Of allebei. Conclusie 2: Wij komen nog in het café om af te spreken met mensen, lekker te eten en te borrelen maar wij gaan daar geen film meer zien. We kwamen al in Amsterdam… nou, dan doen we dat wat vaker. Het Ketelhuis, De Uitkijk, Kriterion, The Movies… mogelijkheden te over. Ga naar FC Hyena in Amsterdam-Noord. Eten, drinken en goeie film. Aan het IJ; fantastisch uitzicht (vooral in de avond) naar het Java-eiland.

  Maarten Voster heeft gelijk: doe gewoon jullie werk er doe dat samen. Hoe moeilijk kan dat zijn?

  Enfin, wordt ongetwijfeld vervolgd.

  • Helemaal eens. Wat betreft agenda’s; dat weet ik niet, ken ik de betrokkenen niet goed genoeg voor. Maar het opbreken van de de combinatie Filmhuis/café is zonde. Ook in Rotterdam, om maar eens niet naar Amsterdam te kijken: LantarenVenster (nabij hotel New York) is ook zo’n plek waar je eten/borrelen kunt combineren met een fijne film. Eeuwig zonde als dat verdwijnt.

 • Roek Blokker

  Dommer dan dom. Zonde dat het weg gaat.

 • Wendy Kind

  Nou ja zeg… Ik ken werkelijk niemand die filmhuis en café als twee aparte grootheden ziet. Het een kan niet zonder het ander en vice versa en andersom. Zó’n gedoe en dat allemaal in één pand, met in feite hetzelfde belang: een culturele gezellige plek voor iedereen.

 • Freek Willem

  Ik begrijp niet zo goed wat het probleem is. Het lijkt mij juist een perfecte combinatie. Filmpje en na afloop even borrelen. Wat is nu het probleem? Zie ik iets verkeerd of is er mij iets ontgaan?

 • Atse

  Juist de combinatie filmhuis met cafe deed ons besluiten om een abonnement te nemen. Nu het cafe er straks niet meer is gaan we ons abonnement opzeggen.
  Waarom niet een enquete onder de bezoekers?

 • Eddie

  De gemeente heeft de sleutel in handen: einde subsidie voor het Filmhuis. Kijken of ze dan nog steeds zo’n grote broek aan trekken. Inderdaad, voor de komst van Grandiek was het Filmhuis gewoon failliet. Nu is het dankzij de combinatie een succesvol concept. De voorzitter wil een stiltelounge…? Is dan denk ik niet van deze wereld. Kan het contract met de Stichting Filmhuis niet worden opgezegd en vragen we Grandiek om Café en Fimhuis te exploiteren? Kan het volgens mij met een stuk minder subsidie zonder dat het ten koste hoeft te gaan van het huidige concept. Cultureel Ondernemerschap heet dat!

 • Rob van der Linden

  Goede programmering in de bioscoop
  Lekker slokje en hapje in het café
  En vooral voorjaar zomer en herfst een heerlijk en ENIGE TARRAS in de buurt aan de Zaan

  Mogen de belangen van de buurtbewoners ook in de overwegingen meetellen.

  • Pieter de Vente

   De directie, Katrien Lamers, en haar bestuur moeten zich de ogen uit de kop schamen. Zo’n puike combinatie kapot laten gaan. Een stille foyer, de gotspe!
   En als er ook maar een cent subsidie heen gaat heeft het publiek, als belastingbetaler, recht op zicht op de geschilpunten. Waar gaat dit allemaal over? Ga gewoon aan het werk!

 • Jan de Bruin

  De Fabriek verhuizen, De Fabriek weg!!?? Indertijd heeft de actie De Fabriek is Uniek ruim 3200 handtekeningen opgeleverd tot behoud van dit unieke plekje aan de Zaan. Een Filmhuis met Horeca dat absoluut behouden moet blijven op deze locatie.
  Wellicht wordt het tijd om middels de website van KULTUURKLUTSER een petitie te starten om de Gemeente Zaanstad en het bestuur van De Fabriek duidelijk te maken dat er maar een optie is: Huurcontract verlengen met de Horecaondernemer en vervolgens dit unieke filmhuis het bestuur te geven dat het verdient en gezamenlijk verder te professionaliseren. Dit financieel ondersteunt zodat een extra zaal mogelijk kan worden gemaakt.

  • Goed idee Jan, maar dat mag dan iemand anders doen. Ik heb er zelf na 2 websites, honderden reacties en discussies in de sociale media, 2 petities en een referendum, een steeds weer tegenwerkende gemeente en een overduidelijkonwillend bestuur wel eens genoeg van.
   Dus bij deze nogmaals een oproep aan de lezer(s) die de websites De Fabriek is Uniek dan wel Kultuurklutser inhoud wil geven en actie te ondernemen om zich te melden.

  • Anne de Jong

   Dit probleem is vooral ontstaan door Jan de Bruin en de petitie tegen het gebouw en idee van de kultuurclustering. Dus aub niet weer beginnen. Café de Fabriek kan het gebouw heel goed exploiteren en de filmclub niet ze konden het al niet en dat blijkt nog steeds. Ook als ze het hele gebouw gaan exploiteren zonder café of subsidie gaat het niet lukken natuurlijk. Inbedding in een breder cluster was al de enige redding en dat is niet veranderd en ook een petitie aan de Gemeente veranderd het niet. Dus aub niet mee bemoeien graag. Pieter Grandiek heeft zich bewezen en heeft gewoon meer cultuur in hem dan het filmhuis en hij kan het genre redden en niet de Gemeente of Jan de Bruin. Dus het filmhuis zou er goed aan doen om hem in te huren om ze te redden voor de toekomst

 • Jammer zeg!
  Deze combinatie van filmhuis en café is juist de kracht van de locatie.
  Heb al 5 keer met gelegenheids-popbands, lekker herrie kunnen maken in het café, gekoppeld aan een thema-film rond overleden popartiesten.
  Daarvan zijn er aardig wat bijgekomen ondertussen.
  Dus knallen met die gitaarversterkers.
  De foyer als ‘rustig’ verblijf voor pluizebollen: daar wordt niemand blij van!
  Zal ik de boel uitkopen?

 • Els van der Pompe

  Dit is toch de zielig voor woorden. Zo’n unieke combinatie. Een goed café met heerlijk eten op de menu kaart en een filmhuis met goede films. Heerlijk om vooraf of na de film nog een glaasje te drinken en na te praten. Nee, men verlangt een stille foyer. We leven in 2019, de bibliotheken zijn ook niet stil meer. Kom bij zinnen en laat café en filmhuis verder gaan.

 • Cees Kuypers

  Er is veel kinnesinne in het culturele Zaanse,Peter Goldstein(de Grote Weiver) die in de Bullekerk de vloer aanveegde met de Flux,een ex-voorziter van het bestuur van het Filmhuis die een stille foyer wil (in een foyer hoort het te roezemoezen,blij zijn dat je vrienden ontmoet,verwachtingsvol naar de voorstelling toe) De Zaanse Molen die ruziet met het Zaans Museum, een cafe op een prachtige plek,waar de exploitatie verbetering behoeft( als je geruime tijd op je drankje moet wachten,er nauwelijks of geen behoorlijke bediening aanwezig is en de menukaart niet tot heerlijk eten uitnodigt).Het lijkt dat hier al behoorlijk lang sprake is van incompabilite d’humeurs,de remedie is dan splitsen, dus Grandiek betaalt een redelijke pacht aan de gemeente en de Filmfabiek betaalt een redelijke huur aan de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *