Meedenkfoto #6: Waar o waar? (met oplossing deel #5)

Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail. 

Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging. 

Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.

Kees geeft een hint:

‘Ergens in noord….’

Meedenkfoto #6

Kees Malingré

Antwoord deel #5

Kees Malingré

De vijfde meedenkfoto… staat op naam van Bert Versteeg. Hij vertelde:

‘Dit is één van de wapenstenen bij de Hondsbosche Sluis ( Grootte Sluis) in Zaandam en om precies te zijn is het de wapensteen op de noordwestelijke hoek.
Op de foto staat linksboven “De Hr Mr Willem Winder met daaronder Dykgraav.’

Kees meldt bij de foto:

De meedenkfoto was dit keer van een beeldbepalend element in Zaandam: de sluis. Om wat specifieker te zijn de Hondsbossche sluis. Ja dat komt omdat op initiatief van het Hoogheemraadschap de Hondsbossche en Duinen tot Petten in 1544 een sluis gebouwd in de dam in de Zaan:  de Hondsbossche sluis. In 1722 werd de sluis vervangen door de nieuwe Groote Sluis. Een anno nu kijken we aan tegen een nog groteren sluis met alle moderne gemakken voor de scheepvaart.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *