Meedenkfoto #9: Waar o waar? (met oplossing deel #8)

Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail. 

Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging. 

Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.

Kees geeft een hint:

Al fietsend door onze streek kom je diverse panden tegen waar “vrije geesten” nu eens de pannen niet op het dak, maar op de wanden hebben bevestigd. Weet u waar dit pand staat? Weet u het niet zeker? ik kan zeker een rondje op de fiets aanbevelen. De oplossing volgt over een week.

Meedenkfoto #9

Kees Malingré

Antwoord deel #8

Kees Malingré

De achtste meedenkfoto werd geraden Bert Versteeg en aangevuld door Tessa Bergouwer. Samen kwamen ze tot het juiste antwoord #helden

Kees meldt bij de foto:

Inderdaad dit is een detail van het Czaar Peter Huisje aan het Krimp nr 23 in Zaandam. Eigenlijk geen detail van het huisje zelf, maar van de stenen overkapping die in 1895 werd gebouwd over het houten arbeidershuisje van Gerrit Kist uit 1632. Wie meer wil weten over deze twee panden (ook de ombouw heeft een historie) moet er gewoon een keer gaan kijken. Dat is zeker de moeite waard. Dan kun je gelijk genieten van het opgeknapte straatje en het verborgen parkje achter het Czaar peter huisje.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Aaf Aafjes

  Mijn eerste ingeving is een pannenberg aan de J.J. Allanstraat in Westzaan. Weet even niet of daar de raampartij in zit. Pannenberg van kaasboerderij op Zaanse Schans zelfde. Er zijn er nog een paar in de Zaanstreek oa in Jisp aan de Dorpsstraat. Maar er is er maar 1 met dit ingezette kozijn uiteraard. Wie weet kom ik deze week op een Eureka moment of rijd ik er langs. Tot zover

 • Bert Versteeg

  Deze pannenberg staat aan het Herderskindpad 2 in Zaandijk (op de grens met Wormerveer) vlakbij het gemaal Het Leven en is zichtbaar vanaf de Lagedijk thv de Showboat.
  Er naast staat pakhuis De Tulp.

  • Aaf Aafjes

   Bert je hebt helemaal gelijk. Ben er net nog langs gereden,foto gemaakt en door de lichtinval leken de bovenramen anders dan de raadfoto. Mooi plekje, rij er bijna elke dag langs, kreeg vanochtend na mijn eerste reactie al het idee om even daar langs te rijden.
   Bert Gefeliciteerd.

   • Bert Versteeg

    Bedankt Aaf !

    Dankzij de “Anno” actie van Orkaan in augustus best veel door de streek gefietst waardoor ik wist dat er minstens 4 van dit soort pannenbergen in de streek staan. Behalve die in de J.J. Allanstraat en de Catharinahoeve – de kaasboerderij op de Zaanse Schans – staat er nog ook nog één in de Middel in Westzaan. Ik ben toen niet in Jisp geweest dus de pannenberg daar ken ik (nog) niet.

   • Ben Koning

    Ik d3nk aan een boerderij op het Haaldersbroek.
    Ben

  • Erik Dignum

   Daar moest ik ook gelijk aan denken bij de daadfoto 😉

 • Aaf Aafjes

  Bert die is het niet, raampartij en zwarte houten delen zitten daar niet, daar zit nog een raampartij onder. Ben er net langs gereden

 • Bert Versteeg

  Aaf, op duizend procent zeker dat die het is.
  Je ziet het raam vanaf de Lagedijk bij de waterpartij met het bankje t/o de parkeerplaatsen bij de Showboat.
  Waarschijnlijk heb je deze pannenberg vanaf de Witte Veerstraat bekeken, aan die kant is de raampartij inderdaad afwijkend.
  Tip, bekijk het eens op Google Streetview (Google Maps)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *