Meekijken bij Zaanse Vlootschouw

Ook niet-genodigden kunnen vandaag meekijken bij de Vlootschouw die door burgemeester Geke Faber wordt afgenomen bij de Zaanse Schans. Dat kan gewoon vanaf de Zaanse Schans of online via de webcam.

De Zaanse vlootschouw, waar B&W en raadsleden met hun relaties de Bruine Vloot gaan begroeten, is een besloten bijeenkomst. De 19 leden van oppositiepartijen GroenLinks, DZ, POV, ROSA, SP en ZIP sloegen de uitnodiging af. Zij waren tegen uitgaven voor Sail en Stad aan de Zaan (€ 600.000) en vooral tegen de € 35.000 voor ‘relatievaarten’ die binnen dat budget waren gereserveerd.

Hoe duur de vlootschouw was, wilde de gemeente eerst niet bekend maken maar na een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur dat De Orkaan indiende, werd duidelijk dat de “bijdrage” aan de vlootschouw € 9.000 (inclusief BTW) was.

Relatievaarten
Voor alle ‘relatievaarten’ samen was tot dusver € 27.000 uitgegeven (exclusief BTW), als een bijeenkomst bij de afvalverwerking doorgaat, wordt de € 35.000 gehaald. Andere posten zijn het naar Zaandam halen van de Tres Hombres en kosten voor het bezoek aan MidzomerZaan, Boulevaart, Opera Buffa en een Food-congres. Er werd overigens nergens gevaren met relaties.

De vlootschouw is alleen voor genodigden:

‘Om invulling te geven aan de wens Stad aan de Zaan van en voor de Zaanse gemeenschap te laten zijn, bent u in de gelegenheid om als raadslid twee gasten uit te nodigen voor deze ontvangst. Mensen waarvan u vindt dat die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Zaanse samenleving. De collegeleden nemen eveneens twee gasten mee.’

Webcam
Niet uitgenodigd en toch kijken? De Zaanse Schans is openbaar gebied dus langslopen kan altijd. Maar ook via de webcam die op het dak van het Zaans Museum is opgesteld, kan je meekijken. Je kan verschillende posities kiezen en in detail meekijken met wat er gebeurt op de Zaanse Schans.

Over de webcam is is het verleden trouwens wel wat te doen geweest. Vier jaar geleden kwam wethouder Robert Linnekamp onder vuur te liggen omdat de webcam de privacy van de bezoekers en bewoners zou aantasten.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Marianne van Kalmthout

  Jammer dat in bovenstaand bericht wordt gesuggereerd dat de Vlootschouw vanmiddag alleen voor genodigden te bezoeken is. De Vlootschouw is een openbaar en publiek evenement waar veel mensen ongetwijfeld van gaan genieten. Tijdens de Vlootschouw is er een besloten ontvangst bij Molen Het Jonge Schaap voor gasten van het College van B&W en de gemeenteraad en voor de gasten van Stichting de Zaanse Schans en Vereniging De Zaans he Molen.

 • De Orkaan

  Iedereen kan de bootjes bekijken. Maar de vlootschouw is door de gemeente gepresenteerd als officieel evenement.

 • ger nauerna

  zojuist in wormerveer geweest , wat een aanfluiting
  ze zijn de boten vergeten , veel publiek
  schaam je organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *