Meer bezuinigen op lijnennet

Omdat er door de corona veel minder van bussen gebruik wordt gemaakt is er groot financieel tekort. Aan Connexxion is gevraagd hoe dat opgelost kan worden. Daarom is een Vervoersplan opgesteld. Eind 2021 moet dat ingaan. Het moet overigens nog worden vastgesteld. In De Orkaan is aan twee aspecten van dat plan aandacht besteed. Eerst is over de bushalte bij de begraafplaats / crematorium geschreven. Later is nog op de nachtlijnen ingegaan.

Maar er is ook nog een derde knelpunt. 

Door: Rienk Spiekstra

Het plan heeft namelijk ook ingrijpende gevolgen voor inwoners van Assendelft.

Nu hebben inwoners die vanuit Assendelft Centrum met openbaar vervoer naar Assendelft Noord willen ( of omgekeerd) op maandag tot en met zaterdag overdag een verbinding met Buurtbus 456. Op avond en op zondag rijdt Connexxion met bus 63 die route. Maar dat gaat veranderen. 

Bus 63 komt vanaf station Zaandam via Westerkoog en Westzaan naar Assendelft Centrum . Op avond en zondag rijdt de bus ook via het station Assendelft. 

Bus 63 gaat in het nieuwe Vervoersplan niet meer vanuit het centrum naar het station Assendelft, maar blijft in het centrum  en gaat direct terug via Westzaan. Vanuit het station kunnen inwoners dan alleen nog met een nieuwe lijn 68 tot aan de Noorderveenweg. Je kunt niet meer doorrijden naar het centrum. Het omgekeerde kan op avond en zondag dus ook niet meer. 

Je kunt dus niet meer op avond of zondag met het openbaar vervoer naar familie in het centrum, niet meer naar activiteiten, naar de kerk, naar de sportverenigingen.

Je kunt er wel komen schetst het Vervoersplan. Maar dan moet je met de trein naar Zaandam, dan met de bus naar Assendelft centrum. En dat later weer terug. Lopen lijkt dan soms sneller. Maar niet iedereen haalt dat.

Als argument voert Connexxion aan dat er op de haltes tussen de Noorderveenweg en de halte bij de Communicatieweg (RK Kerk) weinig mensen in- of uitstappen. Dat zou kunnen, maar het lijkt mij dat je moet kijken naar de mensen die in Assendelft Noord instappen en in Centrum weer uit, of andersom natuurlijk. Daar moeten cijfers vanuit de OV-chip van zijn.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *