Meer dan 100 Zaanse corona-besmettingen op één dag

Vandaag meldde het RIVM meer dan 100 COVID-19 besmettingen in de Zaanstreek. Dat is het hoogste aantal besmettingen tot nu toe.

Van de besmettingen zijn er 82 in Zaanstad, 5 in Wormerland en 14 in Oostzaan. Het aantal doden als gevolg van corona liep op met twee tot 62.

De tweede golf (boven) zette in vanaf augustus, in die maand lag het gemiddelde op 4 per dag, in september liep dat op tot 17, de eerste dagen van oktober was het 40. En nu dus ruim 100. De besmettingen zijn gister geconstateerd.

Besmettingen per dag

Het totaal aantal besmettingen ligt op 1644 sinds maart, 169 Zaankanters zijn met corona in het ziekenhuis opgenomen geweest, 62 streekgenoten overleden aan het virus. In het ZMC liggen nu 10 corona-patiënten.

Het daadwerkelijke aantal sterfgevallen ligt hoger. Landelijk rapporteerde het RIVM tijdens de eerste golf (2 maart t/m 28 juni) 6.115 overledenen (mensen met een positieve corona-test). Het CBS schat op basis van haar cijfers het aantal corona-doden op ruim 10.000, 65 procent hoger dus.

Deel dit artikel:

20 reacties

 • Erik Esteie

  “Het totaal aantal besmettingen ligt op 1644 sinds maart”

  Hoeveel mensen zijn er nu, op dit moment, besmet?

  Nog steeds 1644?

  Hoeveel inwoners heeft de streek?

  Als ik uit ga van 130.000 inwoners dan is het iets meer dan 1% die nu, of ooit, besmet is(geweest)

  Er zijn 62 mensen in de Zaanstreek overleden aan deze ramp, lees ik ik in dit bericht. 62 mensen op 130.000 is ehh, 0,01%?. het kan iets meer zijn natuurlijk, misschien wel 0,02%!

  Waar hebben we het over?

  En nu komt onze redder in nood, het RIVM, met cijfers dat deze cijfers veel hoger (zouden kunnen) zijn omdat niet iedereen getest werd in het begin en het zou best kunnen dat er misschien een mogelijkheid is dat er toen meer aan de hand was. Iets wat niet vast te stellen is maar voor het gemak tellen we het toch maar mee en vergeten we dat de oversterfte(een uitvinding van het CBS) na de eerste zogenaamde golf beduidend lager was want dit past niet in de statistieken. De mensen die toen niet doodgingen tellen we gewoon niet mee…, tenmiste, we gooien gewoon alles op een hoop en noemen dat corona, dat bekt lekker en maakt mensen behoorlijk bang terwijl het een griep virus is, wat elk jaar voorkomt

  Ik stel voor om een avondklok in te stellen omdat het te druk is op straat als er niet gewerkt word, het plezier maken moet maar eens afgelopen zijn. Ben je jarig of wil je trouwen, jammmer dan, er is nu een noodwet die er voor zorgt dat dit niet te uitbundig gevierd mag worden.

  Voor het zingen de kerk uit wordt nu verboten. zingen mag namelijk helemaal niet meer

  • Johanna Orndorff

   Ik hoop voor u, mijnheer Esteie, dat uw familie niet geraakt wordt door dit virus. Want als dat het geval is, zou u waarschijnlijk een toontje lager zingen!

   Johanna Orndorff
   Cincinnati, OH
   VS

  • Dirk Dirksen

   Als u de moeite zou nemen om op het corona dashboard van de RIVM zou kijken, bij aantal corona deeltjes in het rioolwater, zou u zien dat deze concentratie de hoogste van het land is, ruim 2x zo hoog als Amsterdam, Zaanstad is DE corona brandhaard van Nederland..
   Niet iedereen laat zich testen, maar iedereen schijt wel

 • De berichten = onderzoek rioolwater, zagen er dramatisch uit voor Zaanstad volgens de krant, maar
  Dat geldt eigenlijk alleen voor het rioolwater dat gezuiverd wordt in RWZI Zaandam -Oost.
  Het riool water dat gezuiverd wordt in Beverwijk, d.w.z. volgens mij Wormerveer, Krommenie, Assendelft en Saendelft worden gezuiverd via RWZI Beverwijk en laat dat nu juist de RWIZ zijn die er het laagste uit komt = weinig corona.
  Het probleem zit dus juist in Zaanstad – Zuid en niet in heel Zaanstad.

  • Dirk Dirksen

   Nope, das heel Zaanstad, volgens nhd

   • De Orkaan

    In Zaanstad is maar één rioolstation, Zaandam-Oost (aan Thorbeckeweg, naast sportpark Poelenburg). Dat verwerkt rioolwater van die omgeving, kan dus ook van andere gemeenten. Rioolwater uit Zaanstad-Noord wordt ook via andere stations gezuiverd. De verwerking van rioolwater houdt zich niet aan gemeentegrenzen. In het dashboard van het RIVM wordt voor veel gemeenten dan ook helemaal geen waarde gegeven omdat niet elke gemeente een eigen zuiveringsinstallatie heeft.

    • Winnie de Wit

     Het is nogal lastig om uit te vinden waar het rioolwater uit bijv. Assendelft gezuiverd wordt. Kan het nergens vinden – zoek waarschijnlijk niet goed genoeg…

  • Gre Luttik

   Geheel eens! Ook met de eerste helft van de reactie van Erik. En mag ik Westzaan aan de Westelijke lijst dan toevoegen?
   “ Nederland, let op uw saeck ….”

 • Ruud Verhallen

  En ik stel voor dat Dhr Esteie zijn diensten per ommegaande gaat aanbieden bij het RIVM, met zulke voortschrijdende inzichten

 • Henk Nugter

  Dhr Esteie vindt 62 doden niet de moeite waard om je daar druk over te maken.

  • D vd Pol

   In perspectief plaatsen ipv iemand beschuldigen zonder feitenonderzoek is vandaag de dag een gewoonte. Laakbaar. Vraagt u zich eens af waar de Corona doden aan gestorven zijn. En of de behandeling juist is geweest. En zijn de instanties betrouwbaar? Wie deze regering en instituten nu nog vertrouwd heeft zijn ziel verkocht. J. van Dissel staat op een lijst voor nedici…ik durf de kleur van de lijst niet te noemen want dan word ik vast geband wegens discriminaztie 🙊

 • Babs Wilkens

  Als ik dit lees allemaal vraag ik mij af hoe sociaal men is.
  62 doden ach waarschijnlijk geen familie bij gezeten.
  Als ik zie hoe mijn kinderen beide in de vitale beroepen zich het schompes hebben moeten werken en de keren dat er al getest is inclusief de bijbehorende stress!!
  1 besmet heel gezin in quarantaine ach niet zeuren gewoon doen mens erger je niet spelen.
  De griep heb je een injectie voor dit virus nog niet.
  Dus ik blijf nog even op afstand doe een mondkapje voor en knuffel geen kleinkinderen.

  Fijn weekend allemaal.

 • E. Renkema

  Als de verplichting voor mondkapjes eens een keer genomen gaat worden zou het kunnen dat we sneller de besmettingen kunnen terugdringen. Helaas is het nog steeds zo dat de VVD (Hr. Rutte) niet overstag wil. In de internationale en landelijke media wordt Nederland min of meer scherp aangevallen op het gevoerde beleid m.b.t. de corona en staan wij relatief bij de bovenste 3 landen. Maar zolang iedereen maar blijft discussiëren of het wel of niet nodig is zal het een probleem blijven. Stel ook voor om de weigeraars te verzoeken hun ziektekostenverzekering op de hoogte te stellen en doorgeven dat mochten ze het virus hebben opgelopen dat uit eigen zak zullen betalen.

  • Dirk Dirksen

   Typisch Nederlands, geef Rutte de schuld, want zolang hij geen mondkapjes verplicht, nou dan draag ik hem ook niet.. Pff, gewoon zelf gezond verstand gebruiken, ik had in februari al 200 wegwerp mondkapjes, 5 wasbare katoenen met filter en 5 wasbare ffp3 ingeslagen, lang voordat iedereen begon te zeuren ze moeten mondkapjes verplichten, want anders draag ik ze niet, maar ja, als iedereen gewoon gezond verstand had gebruikt zaten we niet in deze sjit.. Ook de schuld van Rutte natuurlijk, dat mensen gewoon schijt aan anderen hebben

 • André van Beveren

  Mijn dochter werkt in een ziekenhuis waar flink wat Corona-patiënten worden verpleegd. Ze durft dus niet naar haar ouders want ze neemt het risico niet dat ze haar ouders besmet. Zelf zal ze er minder last van hebben maar als ze iets komt brengen en huilend weg moet lopen omdat ze niet eens naar binnen durft. Dan wordt ik echt kwaad op figuren als meneer Esteie. Ik zou hem willen adviseren: loop eens een ziekenhuis binnen op de speciale Covid-afdeling. Dan ga je wel anders denken. Terwijl ik dit zit te typen ben ik aan het huilen omdat ik mijn kinderen al maanden niet meer heb kunnen knuffelen. GGrrrrrr

 • Bert Versteeg

  Meer Esteie heeft gelijk als hij zegt dat maar een heel klein gedeelte van de Zaanse bevolking is besmet met het virus maar Esteie vergeet een paar belangrijke punten:
  Esteie zegt dat iets meer dan 1% van de Zaanse bevolking positief heeft getest maar hij vergeet dat het aantal besmettingen fors toeneemt, nu zijn het er 100, overmorgen 150, volgende week 500 en volgende maand 2000 en dan gaat het hard.
  Ook vergeet Esteie dat de ziekte beheersbaar moet blijven voor de zorg.
  Wat als er straks 1000 mensen in de Zaanstreek opgenomen moeten worden en er is maar plaats in de ziekenhuizen voor 250?
  Gaan we dan lootjes trekken of voeren we een leeftijdsgrens in?
  Dan is er nog de vraag hoe lang het verplegend personeel het allemaal nog volhoud.
  Stel dat meneer Esteie besmet raakt met het virus en hij zou opgenomen moeten worden in een ziekenhuis zou hij dan nog zo reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *