‘Meer horeca aan de Lagedijk ongewenst’ Groeneveld Eten reageert

‘Meer horeca aan de Lagedijk ongewenst’ luidt de kop boven het artikel van afgelopen vrijdag in het NHD. Daaronder volgt een verhaal van ‘omwonenden van het bedrijf.’

Dit blijkt gericht te zijn tegen Groeneveld Eten aan nr.13c. Wat ons verbaast is de toon van het artikel en het gebrek aan wederhoor bij Groeneveld en andere buren.

Buren Van Nieuwburg en Van Ark vinden dat de gemeente moet optreden tegen Groeneveld. Ze laten het niet bij woorden: al in de eerste week dat de zaak werd overgenomen schakelde Nieuwburg handhaving in. Binnen een maand volgde een tweede melding.

Opvallend is dat Groeneveld Eten haar bestaansrecht mede te danken heeft aan de buurtbewoners. Het zijn niet alleen klanten, maar ook belangrijke geldverstrekkers voor de crowdfunding-actie van het bedrijf.

Wij vroegen eigenaresse Linda van Brederode om haar kant van het verhaal, en het bleek dat een hoop buurtbewoners hun mening over het artikel kenbaar maakten via de Facebookpagina.

Groeneveld nhdEen greep uit de commentaren voordat wij Linda aan het woord laten:

“Een hotel, bakkerij én een kroeg op dat zelfde punt en ze vallen over een zaak met alleen lunch die dicht is in de avond.”

“Ik hou van jullie positiviteit (en het eten natuurlijk) waar kunnen we de Groeneveld moet blijven petitie tekenen?”

“Dit restaurant is gewoon een verrijking voor de Zaanstreek, mensen die zo zeuren moeten nodig zelf eens hard aan het werk gaan! Een *duim* voor jullie”

“Ik ben juist blij als buurt bewoner met kleine winkels en horeca. Houdt oud Zaandijk levend en past er helemaal in!”

Ook Krommeniërs laten van zich horen. Groeneveld is welkom daar:

“Wat een vreselijke, nare buurt! Ze werken jullie wel tegen zeg. Ja kom maar naar Krommenie, wij zouden dolblij met jullie zijn! Zowel het publiek als de ondernemers willen graag een goede eettent met terras. Eerlijk en puur eten en drinken. Hopelijk komt het voor jullie niet zover, maar mocht het zo zijn is Krommenie er klaar voor!!”

En er wordt gemeld dat Van Nieuwburg en Van Ark bekend staan als minder flexibele buurtbewoners.

“Zielige mensen die buren ze maken overal bezwaar tegen deze mensen zijn bekend bij de gemeente Zaanstad bah”

“Och och! Wat een azijnzuur word er weer gegoten. Ik was zelf werkzaam bij het hotel om de hoek. Met geringste vorm van welke “overlast” werd er al moeilijk gedaan. Ik geef de desbetreffende mensen een advies….verhuis alsjeblieft….!”

Commentaar Groeneveld Eten

Linda van Brederode:

Welkom
Groeneveld Eten wil ervoor zorgen dat het dorp ook aantrekkelijk is voor bewoners die behoefte hebben aan een kopje koffie of een plekje om met bekenden af te spreken. Om 18:00 uur sluiten wij al. We zouden overlast veroorzaken en zorgen voor geroezemoes, aanloop en parkeerproblematiek, maar wij willen dat gasten –die hier toch al zijn wegens De Zaanse Schans- zich welkom voelen. We staan voor kwaliteitstoerisme.

Lokaal sterk
In de loop van de maanden hebben we een fijne groep medewerkers verzameld. We hebben inmiddels 13 mensen in dienst waaronder iemand vanuit een UWV positie, een schoolverlater en een stagiair van 52 die noodgedwongen een carrièreswitch moest maken en uitzicht heeft op een baan. Ook maken we gebruik van Zaanse ondernemers door lokaal in te kopen en samen te werken met anderen.

Parkeren en geuren
Parkeerproblematiek hebben we getackeld door op een steenworp afstand een parkeerterrein te huren waar ruimte is voor 25 personenauto’s. Etensgeur is onzin, met onze prima afzuiginstallatie, bovendien zitten we hier in Zaandijk midden tussen de cacao en andere grondstofbedrijven.

Raad van State
In 2012 is er inderdaad een uitspraak geweest door de Raad van State. In de uitspraak wordt juist bevestigd dat op de locatie detailhandel mét horeca mogelijk is. De mogelijkheid voor (ondersteunende) horeca wordt niet geheel uit de bestemming geschrapt, zoals destijds door deze buurtbewoners gewenst werd.

Open deur
Wij bouwen een mooi bedrijf op en proberen nauw samen te werken met gemeente, Zaanse Schans, lokale ondernemers en zelfs de bewoners zijn uitgenodigd voor een kop koffie. Onze deur staat open voor alle buurtbewoners, ook voor deze twee. Wij nemen risico’s, willen het dorp en de regio een klein stukje mooier maken en zijn goed aanspreekbaar. Ook voor die verslaggever van het NHD als hij/zij klaar is voor wederhoor.

Eerder schreven wij dit over deze zaak.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Eelco

  Goed dat er door De Orkaan aan wederhoor wordt gedaan. NHD mag zich wel een beetje schamen. Groenveld Eten is een leuk bedrijf, onvoorstelbaar dat er mensen zijn die zich zo storen aan een bedrijf dat op alle fronten goed probeert te doen.

 • Aart Molenaar

  Ook wij hebben gisteren een bezoekje gebracht Groeneveld.
  Niet alleen geen overlast kunnen constateren maar het eten is voortreffelijk.
  Ga zo door mensen, jullie zijn op de goede weg!

 • Groeneveld Eten is een parel van culinair Zaanstad. Als ambassadeurs maken zij van Zaanstad de lekkerste stad van Nederland. Hun ondernemerschap en kwaliteit heeft er voor gezorgd dat ze deze mooie winkel op deze unieke locatie kunnen runnen. Dat verdient lof en respect in plaats van tegenwerking. Ik wens ze veel goede klanten toe.

 • Wat een stemmingmakerij van NHD. De journalist wekt de suggestie dat een hele schare omwonenden zich tegen de horeca onderneming heeft gekeerd en in verzet komt. Maar de werkelijkheid ligt aanmerkelijk genuanceerder. Die paar losers zullen waarschijnlijk onverdroten doorgaan met hun kruistocht tegen Groeneveld. Maar het zou NHD sieren als zij een rectificatie zouden plaatsen met een correcte weergave van de stand van zaken.

 • Berry van Adrichem

  Ligt het inderdaad niet wat genuanceerder? Als volgens de Raad van State op deze plek horeca niet is toegestaan dan lijkt het mij niet zo handig om daar dan toch te gaan zitten. Denk dat er met die buren wat meer aan de hand is dan Linda doet voorkomen. Laatst soep gehaald en kreeg een broodje van de Bakery Institute uit Zaandam cadeau.

  • De Orkaan

   Het gaat ons om het eenzijdige beeld dat wordt geschetst in het artikel. Buiten de twee buren die genoemd worden, hebben we geen klagers/klachten kunnen ontdekken: integendeel.
   Groeneveld is goed bereikbaar voor commentaar en toont zich bereidwillig. Toch is er geen contact gezocht door de verslaggever van het NHD. Verder heeft Linda hierboven gereageerd op dat stukje over de Raad van Staten.
   Tenslotte: cadeau-broodjes zijn nooit weg.

   • Berry van Adrichem

    Exact, daar zal de adder zitten: ondersteunende horeca. Wat het ‘redactionele stukje’ in het NHD betreft: vast geschreven door Jose Pieters. Zij is vaak bij de openbare hoorzittingen in het stadhuis aanwezig op zoek naar een scoop. Zal mij niet verbazen dat die buurtbewoners niet eens geciteerd zijn. Smeuïg verhaal boven alles tenslotte.

  • Barend

   Linda zegt:”In 2012 is er inderdaad een uitspraak geweest door de Raad van State. In de uitspraak wordt juist bevestigd dat op de locatie detailhandel mét horeca mogelijk is. De mogelijkheid voor (ondersteunende) horeca wordt niet geheel uit de bestemming geschrapt, zoals destijds door deze buurtbewoners gewenst werd.”.

   Dus is er wél horeca toegestaan…..of lees ik het verkeerd Barry?

 • Henk de Vries

  Ik heb voor mijn jubileum van de plantzoenendienst eens catering bij Groeneveld bestelt, was ons zeer goed bevallen. Laatst met mijn taaise vrouw ook een bak koffie met appeltaard besteld, was heerlijk en gezellig.
  Dus ik zeg, Geen gezeur, drink eens wat vaker koffie buiten de deur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *