‘Meer horeca aan de Lagedijk ongewenst’ luidt de kop boven het artikel van afgelopen vrijdag in het NHD. Daaronder volgt een verhaal van ‘omwonenden van het bedrijf.’

Dit blijkt gericht te zijn tegen Groeneveld Eten aan nr.13c. Wat ons verbaast is de toon van het artikel en het gebrek aan wederhoor bij Groeneveld en andere buren.

Buren Van Nieuwburg en Van Ark vinden dat de gemeente moet optreden tegen Groeneveld. Ze laten het niet bij woorden: al in de eerste week dat de zaak werd overgenomen schakelde Nieuwburg handhaving in. Binnen een maand volgde een tweede melding.

Opvallend is dat Groeneveld Eten haar bestaansrecht mede te danken heeft aan de buurtbewoners. Het zijn niet alleen klanten, maar ook belangrijke geldverstrekkers voor de crowdfunding-actie van het bedrijf.

Wij vroegen eigenaresse Linda van Brederode om haar kant van het verhaal, en het bleek dat een hoop buurtbewoners hun mening over het artikel kenbaar maakten via de Facebookpagina.

Groeneveld nhdEen greep uit de commentaren voordat wij Linda aan het woord laten:

“Een hotel, bakkerij én een kroeg op dat zelfde punt en ze vallen over een zaak met alleen lunch die dicht is in de avond.”

“Ik hou van jullie positiviteit (en het eten natuurlijk) waar kunnen we de Groeneveld moet blijven petitie tekenen?”

“Dit restaurant is gewoon een verrijking voor de Zaanstreek, mensen die zo zeuren moeten nodig zelf eens hard aan het werk gaan! Een *duim* voor jullie”

“Ik ben juist blij als buurt bewoner met kleine winkels en horeca. Houdt oud Zaandijk levend en past er helemaal in!”

Ook Krommeniërs laten van zich horen. Groeneveld is welkom daar:

“Wat een vreselijke, nare buurt! Ze werken jullie wel tegen zeg. Ja kom maar naar Krommenie, wij zouden dolblij met jullie zijn! Zowel het publiek als de ondernemers willen graag een goede eettent met terras. Eerlijk en puur eten en drinken. Hopelijk komt het voor jullie niet zover, maar mocht het zo zijn is Krommenie er klaar voor!!”

En er wordt gemeld dat Van Nieuwburg en Van Ark bekend staan als minder flexibele buurtbewoners.

“Zielige mensen die buren ze maken overal bezwaar tegen deze mensen zijn bekend bij de gemeente Zaanstad bah”

“Och och! Wat een azijnzuur word er weer gegoten. Ik was zelf werkzaam bij het hotel om de hoek. Met geringste vorm van welke “overlast” werd er al moeilijk gedaan. Ik geef de desbetreffende mensen een advies….verhuis alsjeblieft….!”

Commentaar Groeneveld Eten

Linda van Brederode:

Welkom
Groeneveld Eten wil ervoor zorgen dat het dorp ook aantrekkelijk is voor bewoners die behoefte hebben aan een kopje koffie of een plekje om met bekenden af te spreken. Om 18:00 uur sluiten wij al. We zouden overlast veroorzaken en zorgen voor geroezemoes, aanloop en parkeerproblematiek, maar wij willen dat gasten –die hier toch al zijn wegens De Zaanse Schans- zich welkom voelen. We staan voor kwaliteitstoerisme.

Lokaal sterk
In de loop van de maanden hebben we een fijne groep medewerkers verzameld. We hebben inmiddels 13 mensen in dienst waaronder iemand vanuit een UWV positie, een schoolverlater en een stagiair van 52 die noodgedwongen een carrièreswitch moest maken en uitzicht heeft op een baan. Ook maken we gebruik van Zaanse ondernemers door lokaal in te kopen en samen te werken met anderen.

Parkeren en geuren
Parkeerproblematiek hebben we getackeld door op een steenworp afstand een parkeerterrein te huren waar ruimte is voor 25 personenauto’s. Etensgeur is onzin, met onze prima afzuiginstallatie, bovendien zitten we hier in Zaandijk midden tussen de cacao en andere grondstofbedrijven.

Raad van State
In 2012 is er inderdaad een uitspraak geweest door de Raad van State. In de uitspraak wordt juist bevestigd dat op de locatie detailhandel mét horeca mogelijk is. De mogelijkheid voor (ondersteunende) horeca wordt niet geheel uit de bestemming geschrapt, zoals destijds door deze buurtbewoners gewenst werd.

Open deur
Wij bouwen een mooi bedrijf op en proberen nauw samen te werken met gemeente, Zaanse Schans, lokale ondernemers en zelfs de bewoners zijn uitgenodigd voor een kop koffie. Onze deur staat open voor alle buurtbewoners, ook voor deze twee. Wij nemen risico’s, willen het dorp en de regio een klein stukje mooier maken en zijn goed aanspreekbaar. Ook voor die verslaggever van het NHD als hij/zij klaar is voor wederhoor.

Eerder schreven wij dit over deze zaak.