Megaproject: Houthavenkade (Woningbouwimpuls #3)

Aan de Houthavenkade in Zaandam komen ruim 700 woningen. Van de 20 ‘impuls’-projecten in Zaandam-Centrum is dit het grootste.

De helft van de woningen wordt sociale huur en ‘middeldure’ huur. Alleen de buren liggen nog dwars…

Zaanstad heeft van het Rijk € 20,6 miljoen gekregen om de woningbouwplannen te versnellen in het centrum van Zaandam en in de Kogerveldwijk. Zaanstad gaat dat besteden aan het inrichten van de openbare ruimte (parken) en de infrastructuur (parkeren, wegen). De twee gebieden omvatten 25 verschillende bouwprojecten. De Orkaan loopt al die plannen de komende weken langs. Vandaag:

Houthavenkade (“entree Zaandam Centrum krijgt een nieuw gezicht”)

Waar ligt is het?

Het is de driehoek tussen Provincialeweg, Hourhavenkade en Hogendijk. De toegangsweg naar het Eiland loopt erlangs en ook de fietsroute naar de Hogendijk. Nu zitten er nog ENGIE, Van Oudenaren Autoschade en Suzuki-garage Jonker. Bentvelzen en Jacobs is al weg. Ook Van Oudenaren en Jonker gaan vertrekken.

Zie de kaart onder dit artikel voor de precieze locatie.

Wat komt er?

Volgens Zaanstad is het:

“een ‘vergeten’ stukje van het stadscentrum, gelegen aan de Provincialeweg ten zuiden van het Inverdan- gebied. Het project realiseert meer dan 700 nieuwe woningen rond een nieuw aan te leggen insteekhaven. Met de ontwikkeling van deze plek krijgt de zuidelijke entree van Zaandam Centrum een nieuw gezicht.

In het nieuwbouwproject Houthavenkade komen 711 woningen, 30% daarvan wordt sociale huur, nog eens 20% middeldure huur. Daarbij worden woningen toegevoegd voor starters en eenpersoonshuishoudens.”

Hoever is het plan al?

De eerste plannen dateren uit 2017 en het project is inmiddels al behoorlijk ver gevorderd, er is een overeenkomst met de ontwikkelaar en het bestemmingsplan is (onder een soort van voorbehoud – zie bij ‘dingetjes’) goedgekeurd. Eer zitten nog drie bedrijven waarvan er va twee bekend is dat ze vertrekken, alleen ENGIE is nog onzeker.

Maar er is nog niet gsloopt en er is dus nog geen schop de grond in.

Zijn er dingetjes?

Dinsdag staan Zaanstad en smaakstoffenbedrijf Exter (aan Gerrit Bolkade) tegenover elkaar bij de Raad van State. Exter wil het bestemmingsplan tegenhouden omdat het daardoor in haar bedrijfsvoering (en uitbreiding) wordt gehinderd.

Wethouder Breunesse beloofde met Exter te gaan praten om tot een oplossing te komen, op die voorwaarde keurde raad het bestemmingsplan goed. Dat gesprek heeft kennelijk niet tot resultaten geleid maar het bestemmingsplan is nu wel door de raad.

Een tweede dingetje is dat ENGIE wel zou willen verhuizen (tegen een forse vergoeding – iets dat Exter ook wel wilde) maar dat daar nog geen duidelijkheid over is. Hier beloofde de wethouder te gaan kijken at hij de raad zou kunnen meedelen, maar ook hier nog geen duidelijkheid.

UPDATE 26 september 2020: lezers kwam met nog twee dingetjes. De vervuiling van het terrein vanwege eerdere bedrijven die daar zaten en ‘waar moeten de woonboten naartoe?’ (er liggen er daar 5)

Zijn er plaatjes?

Zeker! Veel zelfs.

Vanaf de Provincialeweg
Impressie
Vanaf de Hogendijk
Google Earth
De huidige situatie

Alle projecten op de kaart


Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over de Houthavenkade.

Bronnen: Bidbook Zaanstad, eerdere berichtgeving op De Orkaan, Raad van State.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *