Merel Kan: Briefje aan Woe van Os NVM Makelaars

Beste Tchong en Joost, 

Wij kennen elkaar niet, maar ik las jullie voornamen op de website:

“Wij zijn Tchong Woe en Joost van Os, samen goed voor meer dan 40 jaar ervaring in de makelaardij. Persoonlijke dienstverlening is ons motto.” 

Jullie namen, de jaren ervaring en een motto. Dat is het. Mannen van weinig woorden. 

Jullie zitten in Amsterdam, de grote stad en ik, dorpeling, had nog nooit van het kantoor gehoord. Totdat Orkaan-lezeres Corine Staat ons wees op jullie woningaanbod in Zaandam. 

Aan het Hanenpad bieden jullie een appartement aan: “Let op, unieke kans!” En hoewel ik betwijfel of jullie het zo bedoelen vind ik die tekst passend. ‘Let op’ (oppassen!), ‘uniek’ (zeldzaam onooglijk), ‘kans!’ (op schimmelinfecties). 

Verder valt onder meer te lezen dat het ‘nog naar eigen wens en smaak af te werken’ is (betekent: bouwval), en ‘de woning is eventueel nog verder te verduurzamen’ (betekent: energielabel G). Daar schrik ik niet van, dat is het gebruikelijke makelaarsgewauwel. 

Waarom ik besloot jullie te schrijven is de volgende passage: 

‘Nabij Amsterdam bevindt zich het gezellige dorp Zaandam, dit dorp heeft een ruime diversiteit aan winkels, horeca, uitgaansgelegenheden en vele sport- en recreatieverenigingen.’ 

De tekst klopt niet. 

Omdat informatie doorgaans beter blijft hangen als je zelf onderzoek doet, zal ik niet vertellen wat er dan aan schort. Wel help ik jullie graag – noem het ‘persoonlijke dienstverlening’ – op weg. Volg deze link. 

Een goede groet van Merel Kan 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ria Gijssen

  Ha ha ha! Geweldig stukje.

 • Frank Peter

  Laat ze in die waan! Al die goedgevulde juppies die goed geld willen neerleggen voor een huis in dat mooie dorpje onder de rook van die hippe grote stad!

 • Louis Dirksen

  Gelukkig beheerst die andere Woe zijn vak beter. Die Woe van Even tot hier…..

 • R. Kreuger

  Helaas Merel. Zaandam heeft nooit stadsrechten verkregen. De decreten, wetten etc tijdens de Napoleontische bezetting waren en zijn (grond) wettelijk ongeldig. De pr afdeling van Zaanstad heeft een mooi verhaal geproduceerd. Maar wie de misinformatie ook produceert, het wordt niet waar.

 • Louis Dirksen

  Volgens het Repertorium Stadsrechten in Nederland door Dr. Joost C.M . Cox heeft Zaandam stadsrechten verkregen en zijn deze hoogstwaarschijnlijk bekrachtigd als vermeld in het bijvoegsel van het Staatsblad 1815 3e st pagina 1268-1288.

  Dus wie het écht zeker wil weten zou ik willen adviseren dat er even bij te nemen……

 • Anne Domic

  Spot on! 😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *