‘Je kunt niet bevatten hoe mensen elkaar dit aan kunnen doen’, zegt Houssein uit Assendelft als hij op het plein in Raqqa staat. ‘Ik weet überhaupt niet of je iemand die tot zo’n gruwelijke misdaad in staat is in het hokje “mens” mag stoppen’.

Hij staat voor het hek waar hoofden aan gespietst werden.

Waarom ging zijn familie naar een land dat ze niet kende? Wat hoopten ze te vinden? Zelfs Syriërs in Raqqa snappen niet wat ze kwamen doen: ‘gaat het om het grondgebied? We kennen elkaar niet eens. Wat doen ze hier?’

Housseins dochter Meryem radicaliseerde, en reisde naar Syrië. Zijn ex-vrouw volgde en nam Housseins zoon Ilyas mee. Ilyas sneuvelde op zijn vijftiende, toen hij met vijf andere jongens (allen jonger dan twintig jaar) gebombardeerd werd tijdens het bewaken van een wapendepot. Sindsdien probeert Houssein zichtbaar te maken wat de gevaren zijn van radicaliseren en de ‘verleiding’ van het kalifaat.

Hij reisde met documentairemaker Sinan Can naar het kalifaat en ruikt in Raqqa voor het eerst de geur van de dood. Hij ziet er ook zijn kleindochters van twee en vier voor het eerst. Hij mag ze niet meenemen, ze zitten samen met zijn dochter gevangen.

Gisteren discussieerde de raad over de verkoop van grond aan Stichting Ar-Rhama/Kleurrijk. PVV-voorzitter Peter van Haasen, die tot voor kort internet onveilig maakte onder zijn trollennaam Czaar Peter, sprak mee. Hij is tenslotte democratisch gekozen. Het zal geen verrassing zijn dat hij tegen de komst van een moskee is. De PVV-voorzitter plaatste ook een tweet over Houssein.

In antwoord op de vraag van een anoniem PVV-account (‘Weten jullie ook toevallig of ene opa ‘Hoessein’ die destijds veel in de media was iets te maken heeft met de Moskee in Assendelft?’) orakelt hij:

‘Hij is geen bestuurder van de stichting, volgens de openbare gegevens. Hij heeft echter wel een grote vinger in de pap en is een ronselaar voor Syrië gangers.’

‘Een ronselaar voor Syrië-gangers.’ Hij schrijft het echt.

Ergens bedenk ik dat het misschien beter is om Peter te negeren. Verbale drab is immers de mest waarop de PVV groeit. Toch kan ik het niet laten om hem te vragen waarop hij zijn uitspraak baseert. Het blijkt dat hij overtuigend bewijs heeft gevonden in de documentaire hieronder. Kijk en oordeel zelf:

De foto boven is een screenshot uit de documentaire De verloren kinderen van het Kalifaat.