Merel Kan: De Dorpsboom (filmpje)

Afgelopen zaterdag sneuvelde de boom van Krommenie. De rode beuk in de tuin van Huize Ceres aan de zuiderhoofdstraat werd gekapt en ik mocht er van de eigenaren Henk en Niels bij zijn om te filmen. 

Mike Ubbink van TreeUnit is bomenverzorger en bij voorkeur geen bomenkapper. Hij vertelt dat de reus is onderzocht. Volgens de gemeente is hij zo’n 108 jaar oud, maar Mike denkt dat hij een stuk ouder is. De oude stam zou zijn aangetast door reuzenzwam. 

Als Mike samen met zijn eeneiige tweelingbroer Stef en hun motorzagen de boom inklimt krijg ik een dikke keel. Ze beginnen met het afhalen van takken. Steeds dikkere exemplaren raken de grond. Door de uitlopen bovenin de boom en de gezonde structuur van de takken die naar beneden komen twijfel ik er sterk aan of de boom echt ziek is, maar wat er voor mijn ogen gebeurt is onomkeerbaar. 

De ene buurman juicht bij elke tak die valt: ‘Dit soort bomen hoort in het bos!’ roept hij. De andere buurman vindt het verdrietig, hij vraagt een stukje boom als aandenken. 

Als de mannen aan de dikke stam beginnen is er lange tijd niks te zien van enige aantasting. Ik kan het niet meer aanzien en vertrek. 

Als ik thuiskom krijg ik een appje van eigenaar Niels: hij heeft de finale klap gefilmd. Tot mijn grote opluchting appt hij er foto’s achteraan van de aantasting van de stam. De boom was ziek tot in de wortels.

Het nummer De Dorpsboom van De Kift vond ik passend onder het filmpje. 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *