Merel Kan: Genderneutraal vermaak

In 1984 werd het Landelijk Aktie Comité Scholieren (LAKS) opgericht. Daar was ik vanuit MAVO Groen van Prinsterer, vrijwel vanaf het begin bij betrokken.

Toen de leraar maatschappijleer in de klas leerlingen kwam werven die mee konden denken in het verse comité, had hij mijn aandacht: de vergaderingen waren tijdens schooltijd (!) en er werd geld (!) ingegooid voor een treinkaartje naar Utrecht.

Samen met een klasgenoot -waarvan ik de naam niet zal noemen (Irvin)- bereikte ik Utrecht nooit. We deden andere vrij belangrijke maatschappelijke zaken met het geld en de tijd.

Toen plots bleek dat we een verslag moesten inleveren, verzonnen we op mijn zolderkamer in Zaandam de notulen van het LAKS. Daarin namen we de aanbeveling op, om op alle scholen in Nederland aandacht te besteden aan de kunst van de oudhollandse volksdans en aan het Wilhelmus.

De suggesties werden serieus genomen, en voor we het wisten dansten we de Horlepiep bij gym, en werden we door muziekleraar Hovius overhoord over het eerste en zesde couplet van ons volkslied.

Daar moest ik aan denken toen ik gisteren het gemeentearchief van Zaanstad bezocht. De toiletten daar –in het hele stadhuis- worden genderneutraal.

De eerste keer dat in ons land het genderneutrale-toilet in beeld kwam was in 2014. Zo’n honderd scholieren plakten stickers op scholen om de wc’s geslachtloos te maken.

Ik vond het geinig en bestempelde het als Horlepiep, maar binnenkort staat onze verse burgemeester Hamming zijn handen te wassen naast wethouder Rita Visscher die haar make-up bijwerkt en Juliette Rot die nog wat Dettol Sterilon op haar nieuwe neuspiercing druppelt, terwijl raadslid Harm-Jan Egberts zijn zonden overdenkt achter een van deuren.

Ik zal binnenkort notulen inleveren waarin camera’s op het gemeentelijke toilet worden aanbevolen. Dan hebben we direct ook een succesvolle tv-zender in ZNSTD.

Update:

Net ontving ik deze mooi mail van Kirsten Visser. Met haar toestemming plaats ik hem hieronder:

Goeiemorgen Merel!

Zojuist heb ik met een glimlach je stukje over de genderneutrale toiletten gelezen. Ik reageer, omdat ik toch een heel klein beetje een lans voor de genderneutrale toiletten wil breken. Het is een persoonlijke reactie van mij en zeker niet van mij als beheerder van de opvang.

Laat ik voorop stellen dat ik voor genderneutrale toiletten ben, maar niet voor het opheffen van de gescheiden toiletten. In mijn jeugd heb ik wat nare ervaringen opgedaan waardoor ik graag een toilet dat alleen voor vrouwen is bezoek.

Mijn dochter Emma was 3 toen ze een piemel wilde. En niet veel later alleen nog maar jongenskleding. Als ouders dachten wij dat het in de pubertijd nog alle kanten op kon gaan. Dat deed het niet. Toen Emma 10 was bleek ze heel ongelukkig. Ze wilde lang niet vertellen wat er was. Maakte wel aan de lopende band ruzie. Op een ochtend was ik dat zo zat dat ik in haar gezicht schreeuwde dat ik wilde weten wat er was. En zij schreeuwde in mijn gezicht “Ik ben een jongen!”. Dit moment lijkt inmiddels eeuwen geleden. Op haar 13e verjaardag is Emma vertrokken en Sietse (zoals mijn kind nu heet) in ons leven gekomen. Een kind die erg blij is als jongen te kunnen leven, maar nog steeds wel worstelt met het feit dat hij nooit helemaal jongen zal zijn. Hij loopt daar iedere dag tegenaan.

Doordat hij er al lang als jongen uit zag, is ook hij wel eens op de dames wc aangesproken. Meermalen. Maar alleen naar de heren wc durfde hij niet. Dus gingen we samen naar het toilet zodat als iemand er wat van zei ik kon reageren.

Door de genderdysforie van Sietse ben ik in contact gekomen met andere mensen met genderdysforie. Ik gebruik bewust niet de term “transgender”. Ben die term gaan haten. Het zijn mensen en geen attractie. Heb serieus wel eens iemand gehad die ik vertelde over de genderdysforie van Sietse en die persoon reageerde met “Een echte?”. Er zijn veel volwassenen die in transitie gaan en tegen problemen aanlopen. Met name de transvrouw. Die is geboren als man en heeft veel uiterlijke kenmerken van een man. Deze transvrouwen worden met enige regelmaat geweigerd in een damestoilet, maar ook in een herentoilet. Overigens zelfde probleem bij kleedhokjes in winkels. Ik had hier geen weet van voor ik in contact kwam met deze mensen. Terwijl het voor volwassenen heel emotioneel is om in transitie te gaan. Er zijn veel mensen en emoties bij betrokken. Niet zelden raken ze kinderen, vrienden en werk kwijt. En daarom wilde ik toch een klein beetje een lans breken voor de genderneutrale toiletten. Het lijkt voor ons zo iets kleins en misschien wel iets onzinnigs, maar voor de mensen met genderdysforie is het echt heel fijn.

Begrijp me goed, ik val je zeker niet aan. Maar ik merk dat veel mensen niet weten wat het feitelijk betekent om genderdsyforie te hebben. Waar die mensen tegenaan lopen. De verhalen raken mij heel diep en ik ben zo dankbaar dat mijn kind als kind al in transitie kan. Met liefde kom ik daarom af en toe op voor de zaken die mensen met genderdysforie raken.

Groetjes,
Kirsten Visser

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Harm Jan Egberts

  Welke zonden?

 • Lokie. L

  jeugdzonden , hmm..wel wazig, graag een tipje van de sluier oplichten hoor; ’t zal toch zeker wel een heel klein beetje erg stout zijn? VERTEL !!

 • hans van loo

  Genderneutraal,de waan van de dag.Opeens zit de meerderheid van de bevolking in het verkeerde lichaam zoals het heet en dient alles te worden aangepast.Natuurlijk is het niet niks om in het “verkeerde lichaam” te zitten,maar kom zeg.Laten we het niet overdrijven.En wat is er op tegen om een heren-c.q. .damestoilet te bezoeken als je eenmaal bent ongebouwd? Dat wil dan toch van harte.
  Zelfs VVN bemoeit zich er mee. De stang van het herenrijwiel is opeens gevaarlijk. Dus genderneutrale fiets.Genderneutrale toiletten.De dames zullen blij zijn door het gespetter van sommige heren.En kan zo’n toilet wel vanwege de gevoeligheden onze moslimvrienden-en vriendinnen? Stel je toch voor.

  • Bruce

   Het zijn toch allemaal afgesloten hokjes, dus wat maakt het uit? Er zit maar één ‘gender’ tegelijk op de pot. Dus het komt er inderdaad op neer dat je gemengd je handen gaat wassen – is dat nu echt zo erg? Ik zie het nut van gescheiden wc’s dan ook niet echt. Al moet ik zeggen dat ik er bij concerten en festivals enzo wel best blij mee ben, aangezien de rij voor de dames wc meestal stukken langer is.

  • Hans

   Je haalt er zaken bij die niets met het topic hebben te maken en de bevolkingsgroep die je erbij haalt al evenmin. De VVN heeft bezwaar tegen de stang om redenen van veiligheid. Cijfers maken duidelijk dat er meer ongevallen plaatsvinden agv die stang op een herenfiets dan met een damesfiets.
   Gebaseerd op cijfers en feiten, dat itt jouw ongezonde riedeltje dat bestaat uit twijfelachtige gespeculeer icm loze beschuldigingen.

   • hans van loo

    Een stukje ironie (VVN) er bij mag toch wel,meneer Hans?
    Jammer dat U dat niet begrepen heeft c.q. niet wilt begrijpen en over ongezonde riedeltjes en loze beschuldigingen gaat schrijven.

    • Hans

     Ironie? Mij best. Punt is alleen dat in uw reactie geen spoor van ironie is te bekennen, slechts…. U begrijpt wat ik bedoel. Mijn mening blijft dus onveranderd

   • Rob

    Toch even reageren op het volgende:

    “Cijfers maken duidelijk dat er meer ongevallen plaatsvinden agv die stang op een herenfiets dan met een damesfiets.”

    Dat is niet zo. VVN heeft zich bij zijn advies laten leiden door een onderzoek van het Zweedse VTI. Het VTI heeft helemaal geen dames- en herenfietsen, zoals wij die kennen met elkaar vergeleken, maar slechts gekeken naar het effect van snelheid en zitpositie bij een crash. Op vorm en omvang (te beperkt) is wel wat af te dingen, en de conclusies staan bol van de platitudes (zoals “het lijkt er op dat de kans op hoofdletsel bij hogere snelheid groter is” … van die dingen). Fietsen die men met hogere snelheid heeft laten crashen waren vooral forensenfietsen, een mountainbike-achtig model met een ‘gesloten’ frame en onder de fietsen die men met lage snelheid liet crashen waren modellen met een ‘open’ frame.

    VVN heeft voor het gemak die modellen maar vertaald als heren- en damesfiets en daar vergaande – en dus verkeerde – conclusies aan verbonden.

    VVN heeft inderdaad niets gezegd over ‘genderneutraal’ fietsen, dat heeft GeenStijl er van gemaakt, maar het advies was wel kort door de bocht. Onzin dus.

 • Floris

  Wat een mooi, eerlijk en ogen-opende stuk. Kristen bedankt

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *