Merel Kan: Help!

Ergens in de Zaanstreek gaat er rond deze tijd een meisje van twaalf naar bed, terwijl ze niet weet hoe lang ze daar nog in mag slapen. Een dag, een week, een maand?

Bijna haar halve leven woont ze in Nederland, waar ze naar school gaat, vrienden heeft, kan tennissen, zwemmen, waar ze eigenwijs, grappig, slim, lief en leergierig is… en thuis was.

Thuis is ze niet, want wij willen haar niet. Ze moet terug naar het land waar ze vandaan kwam.

Haar juf is mijn vriendin. Ze is geen beginner, en ik ken haar als een nuchter wijf dat niet snel onder de indruk is. Ze is nu haar stem kwijt. Van het huilen, het schreeuwen. Van de frustratie.

De juf bouwt elke dag aan een veilige omgeving voor al haar leerlingen. Nu voert ze gesprekken met een meisje dat weet dat ze naar een land gaat waar ze besneden zal worden. Het meisje kan lezen, en kan ook googlen wat dat inhoudt:

Een besnijdenis kent vele risico’s. De meisjes lijden vaak aan hevige bloedverlies, pijn en angst. In enkele gevallen raakt het meisje in een blijvende shock of vindt de dood.

Zwemmen, tennissen, eigenwijs en slim zijn mag ze er niet. Daarbij komt geweld tegen vrouwen en meisjes, met inbegrip van seksueel geweld en seksuele intimidatie op grote schaal voor.

Het is een land waar Halbe Zijlstra nog geen jaar geleden met veel bombarie een Nederlandse ambassade heeft geopend, nadat deze twaalf jaar afwezig was vanwege onveiligheid:

‘Het is een belangrijke partner voor onderwerpen als migratie, banen en veiligheid.’

Dat eerste argument lijkt mij de belangrijkste reden voor het enthousiasme van onze Halbe. “Migratie’. Yes! We kunnen mensen ernaar terugsturen!

Het feit dat er voor Hollandse toeristen een reisadvies met een ‘een onzekere veiligheidssituatie’ geldt zit ons niet in de weg. Het is een topland!

En ik vind het een kutland. Nederland dus.

Ps. Help! Wat is wijsheid? Het liefst filmen we het meisje, gooien we alles open en ketenen we ons vast aan iedereen die iets kan betekenen voor de kinderen uit dit gezin. Is dit in hun belang? Advies is zeer welkom.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Dwarsligger

  Als zij in Nederland mag blijven, loopt zij ook de kans om verminkt te worden. Want haar ouders en familie zitten in diezelfde cultus van besnijdenis, geweld en onderdrukking. Een onschuldig weekendje naar ‘geloofsgenoten’ in een Europees land kan op zo’n drama uitlopen.

  • Hans Kuyper

   U kent deze familie, begrijp ik?

   • Dwarsligger

    Nee, ik ken deze familie niet. Maar ik bedoel vooral dat een verblijfstitel of een Nederlanderschap voor de vrouwen en meisjes uit deze culturen totaal geen bescherming biedt tegen besnijdenis.

    • Hans Kuyper

     Dus u kent deze familie niet, maar weet wel uit welke cultuur ze komen en hoe ze in het leven staan? Dat is knap. Daar kunt u op kermissen en jaarmarkten een leuke boterham mee verdienen!

 • Willemsen

  We leven in een rechtstaat. Dus als er goede redenen zijn zou ze mogen blijven, zijn die er niet dan zal ze moeten vertrekken. Want maak je hier een uitzondering voor dan heeft dat gezin blijkbaar geluk gehad terwijl anderen wel (mogen) vertrekken. En discriminatie wil je niet; dus voor iedereen geldt dan hetzelfde.

 • luttik

  Ik dacht dat er tegenwoordig een wet was die vrouwenbesnijdenis verbiedt. Voor zover dit meisje uitgezet gaat worden zou volgens mijn mening een dreigende besnijdenis aanleiding te zijn om hiervan af te zien door de overheid en ten eerste aangifte te gaan doen.
  Hangende de aangifte is er tijd om hier mee de landelijke pers op te zoeken. Denk even aan “M” enz. Telegraaf, NHD. Zoek vervolgens een bekende advocaat. Ik denk even ook aan de PVV. In dit geval een goeie move. Mailadres hebben?
  In die tussentijd haar laten onderduiken in een blijf van mijn lijf huis of bij een particulier. Beste Merel, dat kun je toch ook bedenken? En dan is er nog het Hof voor de Rechten van de Mens…….in die tussentijd, dus als er rechtszaken lopen, zal ze het land niet behoeven te verlaten toch? Er zijn absoluut bekende advocaten die hiermee gratis willen helpen. Inez Weski?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *