Merel Kan: Kut krant

Het zijn roerige tijden.

Het nieuws uit Oostzaan moet gevolgd worden, we struikelen over Dries, beklimmen de Bullekerk, redigeren stukken, de nieuwsbrief moet er om 12:00 uur uit, we bouwen aan de Juniorredactie, modereren reacties…

En ergens volgend jaar loopt de uitzendvergunning van RTVI Zaanstreek af. Samen bekijken we hoe een optimaal Zaans journalistiek nieuwsplatform eruit kan komen te zien.

Om eerlijk te zijn – heel even dan – weten we bij De Orkaan precies waar we heen willen. We willen meer nieuws dat relevant is voor Zaankanters: via tips van inwoners en uit eigen onderzoek of waarneming. We volgen geen nieuws, kopiëren geen persberichten, maar we maken het: informatief, oplossingsgericht en betrokken.

Om dat te bereiken moeten we eerst schrijven aan een beleidsplan dat aan regels voldoet. Met een missie en een visie (purpose!) en zo. En dat is best een klusje vooral omdat het vermijden van uitgeholde frasen als lean and mean, passie, uitdaging, uitrollenen, scrummen, piketpaaltjes slaan, agile, stakeholders, transformatie, en transitie best een challenge is.

Net als ik tik dat De Orkaan niet alleen de sociale samenhang versterkt, maar ook bijdraagt aan de democratische grondbeginselen, zie ik op de site een reactie binnenkomen van ene Johnjon:

‘Kut krant’

Duidelijke taal, maar helaas voldoet het niet aan onze huisregels: Johnjon gebruikt geen echte of geen complete naam, zijn emailadres werkt niet en ‘kut’ beschouwen we in deze context als scheldwoord (ja, in het piemelkaaskaarsstuk mocht het wel). Verder vragen we om op het onderwerp van een artikel te reageren en bij te dragen aan de discussie. Johnjon reageerde op de pagina ‘contact’.

Met pijn in mijn sociale samenhang versterkende democratische hart verwijder ik de reactie.

Oproep

Johnjon als je dit leest: reageer onder je eigen naam, met een werkend emailadres en vertel waarom je De Orkaan slecht vindt. En als je toch bezig bent, wat beter kan (helpt misschien met het handjes en voetjes geven aan het beleidsplan).

Lees meer Merel Kan

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Iets handen en voeten geven is trouwens nog uit de oude hollefrasendoos.
  Een brief op poten had je ook.
  En een goed want inhoudelijk gesprek met oog op voortschrijdend inzicht.

 • Ernst Debets

  Over de door jou genoemde holle frasen: ik kom ze in mijn werk ook regelmatig tegen en m’n haren gaan er bij altijd recht overeind staan. Dus:
  – Lean and mean: Yankee frasen hebben we niet nodig, we zijn in Nederland.
  – passie: ik neem aan dat de orkaan redactie genoeg passie voor hun vak heeft.
  – uitdaging: nog sneller iets plastsen?
  – uitrollen: doe ik wel als ik rollend van het lachen over bovenstaande onder m’n bureau gedoken ben
  – scrummen doen we in Eden Park bij een testmatch tussen de All Blacks en de Wallabies ( grapje voor rugby fans)
  – piketpaaltjes slaan doen ze al genoeg op het Binnenhof.
  – Agile: als je meer dan 1 scherm op je bureau hebt ( zo gaat dat bij mij op het werk althans)
  – stakeholders:zijnin mijn wereld alleen de aandeelhouders.(Volgens wijlen Freddy Heineken zijn er aandeelhebbers en aandeelhouders)
  – transformatie: niet nodig, want als je dat alleen doet door ergens een andere naam aan te hangen in de hoop dat het dan beter gast werken, lukt dat meestal niet.
  – transitie: blijf maar zitten waar je zit en verroer je niet.
  Ik wens je veel sterkte met dit overlevingspakkeet voor werknemers die getroffen worden door de lean en Agile onzin die uit US en Japan is komen overwaaien.

 • Hette Winkel

  Met genoegen lees ik De Orkaan. Ben het niet altijd eens met schrijvers, maar vrijwel alle artikelen zijn informatief. Van het NHD word je bijvoorbeeld véél minder wijs. Lees daarnaast bijvoorbeeld ook Regiopurmerend.nl,eveneens informatief. Maar De Orkaan steekt er echt bovenuit. Met kop en schouders.

 • Dick Marinus Sr

  “Groen doen en rood staan”…

 • Henk Brunt

  Inderdaad, de Orkaan is een K.U.T. krant als dit staat voor Kwaliteit, Uitmuntend en Tolerant.

  • Merel Kan

   @Henk Ik heb even diep in de huisregels moeten duiken en overleg gevoerd met onze notaris, maar je reactie voldoet aan onze eisen en mag blijven staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *