Merel Kan: Lamlullen en Klootviolen

Afgelopen zondag werd mijn tante beroofd. Tante G. Is geen echte tante, maar een vriendin van mijn moeder zolang ik me kan herinneren, waardoor de tante-titel gewoonterecht is geworden.

Sinds vijf jaar schrijf ik dagelijks stukken voor De Orkaan, en daar zit van alles bij: goedgeschreven stukken waar ik trots op ben maar die slecht werden gelezen, slecht geschreven stukken die ik het liefst verwijder maar die door de hele wereld werden gelezen, en alles daar tussenin.

Over de beroving van mijn tante schreef ik een slecht (woest!) artikel. En dat moest ik bezuren. Zowel via Facebook, als via de mail en onder het stuk werd me te kennen geven dat de toon en het woordgebruik niet passend was en niet ‘des Orkaans’.

Om eerlijk te zijn – heel even dan – kunnen de klagers wat mij betreft de kritiek diep wegstoppen op een plek waar de zon nooit schijnt (in hun poeperd, zou je kunnen schrijven als je minder netjes bent), want niemand heeft vooralsnog feitelijk aan kunnen tonen dat de daders geen lamlullen of klootviolen zijn.

Dat neemt niet weg dat ik zelf ook niet tevreden was met het artikel. Dat kwam niet doordat ik de daders voorzien had van negatieve titels, maar het was omdat ik, ook al zat ik dicht op het vuur, geen extra informatie over het malle tweetal kon geven. Mijn tante wist echt niet meer dan hetgeen ze de politie had verteld.

Hoewel ik er moeite mee heb tante G. als slachtoffer te zien, daarvoor is ze namelijk te stoer, is ze het wel. De schoften hebben haar langere tijd opgejaagd, cirkelden om haar heen als gieren en sloegen keihard toe. Daarbij was de schade lichamelijk en geestelijk aanzienlijk.

De mensen die kritiek hadden op mijn taalgebruik zijn vrij zich te uiten, maar vertel me niet wat wel en niet ‘des Orkaans’ is. De Orkaan is volledig onafhankelijk en opgebouwd uit de tenen, met eigen bloed, zweet, tranen, en middelen. En niemand dwingt je om onze site te bezoeken.

Voor wat betreft het stuk over de lamlullen: dat is zeer goed gelezen en daar ben ik blij om. Ik hoop vurig dat de aandacht een tip oplevert die ervoor zorgt dat ze worden opgepakt. Want dit soort klootviolen horen niet op straat.

Deel dit artikel:

20 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Zo is het maar net Merel, niks van die kritiek aantrekken hoor.
  En slecht geschreven ? In het geheel niet.
  Gewoon zo doorgaan !

 • Emmy Bootsman

  Gewoon lekker doorgaan hoor Merel! Jouw criticasters zullen altijd wel iets te peeuwen hebben, of je nu met je hart of met je onderbuik schrijft.

 • Niks van aan trekken Merel. Je doet het geweldig 🙂 Voor hen die kritiek hebben, de volgende boodschap: “schrijf zelf eens een goed stuk!”

 • Rob Vreeken

  Ik was het geheel eens met de mensen die kritiek op je hadden, Merel. Zulk woordgebruik is niet professioneel. Op deze manier belanden we in de duisterste krochten van de sociale media. Wordt ‘klootviolen’en ‘lamlullen’ voortaan gebruikt in alle bericht op De Orkaan over misdrijven en ander wangedrag? Of alleen als het slachtoffer familie is van een Orkaan-medewerker?
  Voor de spontane woede in je oorspronkelijk bericht heb ik nog begrip, maar wat me zorgen baart is je volstrekte gebrek aan reflectie in tweede instantie, in je reactie op de critici, en je denigrerende toon daarin (‘jouw fijnbesnaarde ziel’ en ‘sterkte met de verwerking van mijn verbale geweld’). Onterecht, ongepast en opnieuw: beneden peil. Ook het argument ‘niemand dwingt je om onze site te bezoeken’ is uitermate zwak in een discussie die zonder probleem inhoudelijk zou kunnen zijn.
  Wat vindt collega Piet Bakker hier overigens van? Piet, laat je horen!

  • Ben van Roode

   Mag ik ook nog even? Merel Kan verwoordt volgens mij adequaat de pijn die zij opgelopen heeft. Niks mis mee. Over de reactie van Rob Vreeken nog het volgende.Ik wist niet wie hij was. Maar hij werkt al heel lang voor De Volkskrant. Hij vindt het woordgebruik van Merel Kant niet professioneel, We dreigen binnen de kortste keren weg te glijden in de donkere krochten van de sociale media en ze denigreert mensen die zich niet zo goed konden vinden in haar stuk. Tja, ik zal voortaan wel erg goed nadenken om een bijdrage te leveren aan de Orkaan. Kan ik op tegen zoveel deskundigheid? Tenslotte wordt een zekere Piet nog te hulp geroepen?? Ook een deskundige? Misschien vragen of Marcel van Roosmalen uit Wormer ook nog wil reageren.
   De reactie van Rob Vreeken is in principe elitair. Hoe ik het ook wend of keer, ik voel me daartoe aangetrokken. Ik hoor er niet toe. Als ik dit stukje tik dan luister ik naar oude Italiaanse popmuziek. Non Ho L’eta en dat soort muziek , heb een Faceboek pagina, Spotify en Netflix. Dat pleit er allemaal niet voor om je elitair te noemen. Zullen we dan het volgende afspreken, we houden de Orkaan leesbaar voor iedereen die het wil lezen.

   • Merel Kan

    Dank je Ben,

    Lijkt me een goede afspraak: we houden het leesbaar.

    Ik werd overigens ook tot de orde geroepen door een vriendin (is leerkracht): als ik had geschreven dat de overvallers ‘zich gedroegen’ als lamlullen en klootviolen had ik een dikke tien gekregen. Gedrag zou je moeten loskoppelen van de persoon. Daar ben ik het wel mee eens. Ook deze hufters, correctie, jongens die zich gedragen als hufters, kunnen het licht nog zien.
    Wat betreft Rob: ik hoor wat hij zegt en neem het mee (maar zoals mijn vader zou zeggen: ‘hij heeft lege briefjes in te brengen’), over Piet Bakker: hij is zeer Orkaan.

 • Judith Friso

  Wat oncollegiaal om zo te reageren! Respect voor deze vrouw voor die misschien eens een beetje uit de bocht vliegt, volkomen terecht volgens mij. Weegt niet op tegen haar verdere journalistieke kwaliteiten, zo informatief, kritisch en met open blik de Zaanse zaak volgend.

 • Tonvanheeswijk

  Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is

 • Peter Blokker

  Merel: kan lamlullen en klootviolen ? Ik vind van wel dus ga zo door

 • Merel Kan

  Dank voor de – overwegend- lieve reacties:-)

 • frenk van heeswijk

  Merel als je een column schrijft dan is dat op jouw titel,en buiten de verantwoordelijkheid van de redactie maar je schrijft een column en nieuwsbericht in een stuk.., dat is een foutje. Ik snap de respons en dank alle mensen voor de lieve en bovenal gemeende reacties.., Ze kwamen niet van de minsten. Laten we respect houden voor elkaar en morgen weer lekker verder.

  • Merel Kan

   Frenk, De Orkaan voert haar eigen redactie. We zijn (nogmaals) volkomen onafhankelijk en als we er in een nieuwsbericht voor kiezen bepaalde woorden te gebruiken dan is dat aan ons. Niks foutje dus. Gewoon Orkaan.
   Morgen lekker verder.

   • frenk van heeswijk

    .Zelfs Klootzakken en Lamlullen hebben ook nog een verhaal voor de rechter.., jij hebt je eigen podium . Moeten we nog reageren?

    • Merel Kan

     Moeten reageren? Niks moet en veel mag.
     Ik ben fan van ons rechtssysteem, en zou graag hun verhaal horen.
     ‘Klootzakken’ gaat mij dan weer wat ver. Ik geef de voorkeur aan de term ‘Klootviolen’.

 • Jan van den Broek

  Ik kan niet oordelen over de professionaliteit (ik heb een heel ander vak), maar ik kan begrijpen dat er in deze situatie wat meer emotie in het artikel gelegd werd.

 • A.J.Gigengack-Kan

  Merel vooral doorgaan! Dit is de kracht van de Orkaan. Jullie onderscheiden je van de ‘oude stempel’. Ik heb mijn abonnement van de papieren krant laatst opgezegd omdat het juist zo onpersoonlijk en nietszeggend was. Blij met de Orkaan.

 • Wendy Kind

  Zo. Overwegend positieve en ondersteunende reacties, een enkele negatieve. En een ironische. Genoeg eer zo langzamerhand voor de lamlullen. Merel en Piet, gewoon lekker verder gaan, op jullie eigen manier. De Orkaan wordt gelezen. Dat is maar weer eens bewezen. (Dat rijmt, maar da’s per ongeluk.)

 • Conny

  Duidelijke column.
  Verwoordt precies hoe ik het ook zo correct en boos zou willen verwoorden zonder echt slechte/foute woorden te gebruiken!

 • Henk Kroes

  Beste Merel, ik heb in mijn leven veel correcte mensen ontmoet die een uiterlijk zeer nobel leven leiden. Als je dan wat verder keek bleken dit zeer grote klootviolen en lamzakken te zijn die uit waren op eigen gewin. De criticasters zijn over het algemeen mensen die zichzelf beter vinden dan de rest. Deze mensen moeten eens in de spiegel kijken en bij zich zelf afvragen wie ben ik om een ander te beoordelen. Merel ga vooral door en laat je niet door dit soort mensen in de hoek zetten. Je schrijft soms met je hart en blijf dit vooral doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *