Merel Kan: Lijfstraf

Afgelopen week was het weer raak bij de net in hergebruik genomen Czaar-Peter-poller. Een auto werd gespietst, de airbag plofte en een dame was een stuk ellende rijker.

In 2018 schreef Merel een column over deze poller. Er is sindsdien niets veranderd. We plaatsen ‘em nog maar een keer:

Lijfstraf

Vier dagen niet kunnen werken, brandwonden over een hele arm, en een schade van achttienduizend euro.

Zo! Dat zal Michael van Zaane leren!

Sinds iets meer dan een jaar hebben we handhavers in dienst die gemachtigd zijn om, als je door rood of oranje rijdt, je arm uit de kom te slaan en je een gehoorbeschadiging te geven. Daarbij mogen ze je brandwonden, schaafwonden, oogbeschadigingen, botbreuken en hoofdverwondingen toebrengen, én je auto total loss beuken.

Het is een groot succes, valt te lezen in een ronkende evaluatie naar de gemeenteraad, waarin de positieve effecten van de pollers op de Czaar Peterstraat en bij de Beatrixbrug, worden beschreven.

Een ambtenaar omschrijft namens toenmalig verantwoordelijk wethouder Addy Verschuren de paaltjes ‘feitelijk als een handhaver’ die ervoor gezorgd heeft dat het fietsklimaat is verbeterd en het autoverkeer in het centrum is teruggebracht. Er zou van bewoners ‘zelfs een voorzichtige roep klinken om de pollers 24 uur per dag 7 dagen in de week in werking te laten zijn.’

Notoire overtreders worden effectief gestraft:

‘… de overtreder die willens en wetens het verbod negeert en daarbij het risico op de koop neemt in botsing te komen met de poller.’

Er worden in de evaluatie wat ‘kleine puntjes van aandacht’ gemeld zoals bijvoorbeeld de file die ontstaat vlak voordat de pollers zakken. Maar over de onduidelijke situatie, het knipperende oranje lampje, de vernietigende kracht van het paaltje, en de airbag die in je gezicht klapt, ia negens iets te lezen. Ook over ‘de zon’ die verkeerd kan staan of kentekens van hulpdiensten die niet herkend worden, waardoor ambulances, politie en brandweer voor (of op) een poller komen te staan, is in de evaluatie niks te vinden.

Momenteel trekt het nieuwe college 150 dagen door Zaanstad ‘in gesprek met de stad’. Misschien is het een plan om ze in een busje te laden en om 12:00 uur over de Beatrixbrug te leiden. Zo krijgen onze bestuurders een #inspirerende #kans om te beleven wat er leeft onder ’t volk.

Hier de Tijdlijn van de gevallen die ons bekend zijn:

Tip voor pollerslachtoffers: Kassa zette een voorbeeldbrief online om de gemeente aansprakelijk te stellen voor je schade. Update: de link naar de brief werkt niet meer. Er is vast iemand bij het juridisch Loket die je wegwijs kan maken.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *