Merel Kan: Piccolo gediscrimineerd

Gisteren was het een feest der verbinding in de raadszaal van Zaanstad toen, met ruime meerderheid werd besloten dat de hobo uit de kast moest: Piccolo wordt weer Hobo.

Eind 2015 werd de geplande straatnaam Hobo gewijzigd in Piccolo, nadat bewoners met gevoelens van hobofobie homofobie gemopperd hadden dat ze weleens gepest zouden kunnen worden met de naam: ’t is immers maar een lettertje verschil.

Nu is dat weer teruggedraaid, en door dat op Coming Out Day te doen, zal het geroddel over de geaardheid van de hobo niet verstommen.

Daarnaast openbaarde zich een extra probleem: de piccolo wordt gediscrimineerd.

Jan de Vries van D66 onderbouwde waarom het belangrijk was dat de straat zijn oude hobo-naam terug zou krijgen. Hij had daarbij kunnen volstaan met het argument dat de wijziging nooit op deze grondslag plaats had mogen vinden. Maar nee, dat was niet voldoende: de piccolo moest niet alleen verdwijnen, hij m/v kreeg te horen dat hij er nooit had mogen zijn:

‘De wijk gaat over houten muziekinstrumenten. En een Piccolo is van metaal. Het spijt me, maar dat pas daar totaal niet in!’

De Vries erkent wel dat de piccolo een muziekinstrument is, maar hij is gewoonweg niet uit het juiste hout gesneden en hoort er dus niet bij.

Donderdag 21 maart 2019 is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Ik stel voor dat we dan de Hobo weer terug veranderen in Piccolo.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Hans

  Wat een gezeur om niks…

 • Kees

  Mooi, dit gaat de belastingbetaler weer veel geld kosten.

  Kunnen ze een keer misschien iets uitvoeren waar het gemeenschap ook iets aan heeft?

  Gisteren kwam ook de volgende motie ter sprake: “Het leven wordt niet zuur met een hapje uit de frituur”. Ene keer wil iemand vegatarisch eten opdragen en een andere keer een hapje uit de frituur. Wanneer gaan ze aan de gemeenschap denken en iets voor de burgers realiseren?

  Gemeente zaanstad is een van de duurste gemeenten in Nederland. Ik begrijp weer waarom.

  • Jan v/d Broek

   Dat Zaanstad één van de duurste gemeente is gaf mij altijd een goed gevoel toen ik er nog woonde; ik kon het tenminste nog opbrengen.

 • Egbert Visser

  En de is dat Zaanstad straks een Regenboogwijk wil realiseren met namen van voorvechters van homofolie, hoe krom kan het zijn?
  Zaanstad zou wijzer moeten zijn na het gezeur over Hobo.
  Waarom moet het altijd allemaal zo moeilijk ? Ze hadden toch ook eem ander soort toeter kunnen nemen? Trompet, Saxofoon, Klarinet of Doedelzak zijn toch veel herkenbaardere blaasinstrumenten?
  Noem een nieuwe wijk naar bekende bergen ( Mont Blanc, Zugspitze, Matterhorn), vulkanen (Etna, Vesuvius, Krakatau) of gebergtes ( Dolomieten, Alpen , Andes) of maak eem sportheldenbuurt ( Fanny Blankers Koenstraat, Anton Geesinklaan, etc)

 • joop tralala

  Beste Egbert sluit je aan voor het rijtje Droeftoeter.

  • Egbert Visser

   hahaha Joop, maar het is toch zo? Waarom moet het altijd zo moeilijk?
   In Zaanstad heb je straatnamen die je nauwelijks normaal kunt schrijven of zijn zo lang datje heel klein moet schrijven anders past de regel niet op de enveloppe !
   Maar straten genoemd naar voormalige Zaanse voetbalclubs lijkt me ook wel leuk, lekker kort ZFC, ZVV, PSCK, VVZ, WFC, QSC, KVV, GVO, Zaanse Boys, Zlvermeeuwen, Hellas Sport of BPV

   • Bruce

    Egbert, welke namen zijn dan zo moeilijk of lang? Hobo niet lijkt mij. En tegen het niet normaal kunnen schrijven is jouw oplossing buitenlandse plaatsnamen (was het nou Zugspitz of Zugspitze? Krakatoa of Krakatau? En bij uitbreiding dan ook de IJslandse vulkaan van alle gecancelde vluchten erbij halen – de Eyjafjallajökull vulkaan?). Niet een hele verbetering toch? En tegen te lange namen die niet op één regel passen geef je de ‘Fanny Blankers Koenstraat’ als oplossing…

 • Cees

  de piccolo van metaal? google hem eens: veel ebbenhout!

 • Een Piet Zwart straat (ontwerper, Zaandijk 1885 – Wassenaar 1977) lijkt me voorlopig geen haalbare kaart.

 • Carin

  Misschien iets beter in de instrumenten verdiepen…. piccolo valt onder de houtblazers, net als de dwarsfluit. (Overigens onzin dat die straat niet gewoon hobo zou mogen heten..)

 • Ben van Roode

  Citaat van Churchill; “Nooit werd er zoveel over zo weinig geschreven”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *