Merel Westrik ’terug naar Westzaan’

Op zaterdagavond 6 februari, om 20.30 uur bij NPO 2, kunnen we zien hoe journalist en presentator Merel Westrik in het NTR-programma Verborgen verleden terug naar Westzaan, en vanuit daar een zoektocht naar haar familiegeschiedenis onderneemt.

Die tocht leidt naar een kamp in Castricum waar NSB’ers gevangen waren gezet, naar Zeeland, waar haar oma vandaan kwam en naar het hoge noorden van Noorwegen waar haar opa te maken kreeg met een ‘megalomaan project’ van nazi-leider Adolf Hitler. 

De NTR:

“Een ontroerende reis door de tijd, waarin Merel Westrik beseft dat ze met elke nieuwe ontdekking nader tot haar grootouders komt.”

Foto boven (NTR): Merel Westrik thuis aan het begin van haar zoektocht.

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Henk Kroes

  Hei merel,
  Wat leuk, ik ga zeker kijken.
  Ik kwam heel vaak bij tante Co en oom Kees,
  Dat waren vrienden van mijn ouders.

  Groet H kroes.

 • Roel sluis

  Kwam veel bij de Familie Westrik in Westzaan. Was destijds de buurjongen die op Zaterdagavond , als pa en moe een vrije avond wilde , fungeerde als babysitter op de vader van Merel en zijn zusje.
  Aan het eind van de avond kreeg ik een gulden [45 eurocent].
  Als scholier was ik daar toen heel erg blij mee !

  • G.schoen

   Toen al een kleine ondernemer roel je eerste zelf verdiende gulden gr gerrit schoen van de melkboer 🤣🤣

  • Roel kroese

   Hoi merel
   Ik ga zeker kijken
   Wat gezellig dat je in Westzaan bent voor deze opname.
   Ik vond het altijd gezellig met jullie op het hutten dorp.
   Hgr Roel e Kroese (v/h antiek ) en Judith Kroese
   Uit Hoogwoud
   PS hgr aan je moeder

   • Melanie Dumee

    Hoi Roel, mijn vader is naar je op zoek. Gerard Dumee, ook van het antiek 😉
    Geen idee of je dit leest, maar no guts no glory!

    Groetjes, Melanie Dumee

 • Franck van Wijngaarden

  Ik ga kijken, ben zelf van de oranjeboomstraat in westzaan en heb me altijd afgevraagd of ik jou oma en moeder kende.

 • Chris Biesheuvel

  Allemaal bekende namen uit Westzaan, brengt veel goede herinneringen terug aan mijn geboorte plaats,, Westrik kolen was een begrip. Een vriend van mij Arie Vink is getrouwd met Rie Westrik, ( leven die nog?) een naam en een plaats en ineens komen alle herinneringen terug aan Sol de Schilder, Havik manufacture Riz de kapper, van der Horst, mijn vriend Jan Bos, Hondius de Bakker. Ja dat was die goede oude tijd!
  Groeten vanuit Lethbridge Alberta Canada.

 • Gre Luttik

  Ja, buurmeisje van me op het Zuideinde Westzaan, ik ga zeker kijken naar je en naar je familiegeschiedenis. Hatelijke groet!

 • Gre Luttik

  Ha! Dat krijg je ervan zonder leesbril! Hartelijke groet natuurlijk!!!

 • G Doornenbal

  Merel is jou moeder Paula Westerik ?
  Doe haar dan de groeten van Gerda Tanger ook uit Westzaan .
  Leuke uitzending !

 • Erica Bakker

  Beste Merel,
  Wat een mooie uitzending was dat. Ik heb in de klas gezeten bij Margo Westrik, ook een tante van jou. Ik heb begrepen dat zij helaas is overleden. Margo was een vriendinnetje van me en daarom kwam ik thuis bij je opa en oma. Jouw vader is volgens mij dan Jan Westrik.

  Groetjes aan alle Westzaners,
  Erica Bakker.

 • Joke Harwijne

  Ha Merel, wat leuk om ome Cees te zien op de foto’s van jou. Mijn vader, Rein Harwijne, hielp je opa met kolen scheppen en wegbrengen ze hadden altijd lol. Jouw vader Jan kwam altijd bij ons , meestal met John Olof, want dan moest hij geknipt worden. Doe de groeten aan je vader van Joke Harwijne.

 • Joke van der Blom

  Hoi Merel,
  Ik was het peuterbuurmeisje van je vader, Jan Westrik. Ik noemde hem StrikJan. Zij woonden toen aan de Parkstraat in een bovenwoning. Wij ook, op de andere kant van het blokje op nr 28. Zij ongeveer op 20 schat ik. Je ouders waren altijd erg vriendelijk. Ik heb nog een foto waarin Jan en ik samen in een grote tuinstoel zitten

 • Ada Corporasl-Sterken

  Hallo Merel ,
  Gisteren gekeken naar verborgen verleden en ik kom er achter dat wij in de verte familie zijn😊jou opa was een neef van mijn moeder ( Jacoba Westrik uit Hasselt) jouw overgrootOpa en mijn Opa(schipper Jacob Westrik ) waren broers! Leuk om dat te ondekken ! Gr Ada Corporaal

 • Hoi Merel
  Wat hebben wij buitengewoon genoten van de uitzending van “Verborgen verleden” waarin jij op zoek gaat naar meer wetenswaardigheden over jouw voorouders!
  Het waren vooral de vele raakvlakken van onze gezamenlijke voorouders die ons aangrepen. Ook mijn vader Jacobus Groot is in 1914 geboren te Westzaan. Zijn vader was hovenier Jacob Groot geb.1877, eveneens als jullie woonachtig aan het Zuideinde. Mijn vaders moeder was Ariaantje Dierdorp geb.in 1880 te Westzaan. Haar vader was ook timmerman en later de aannemer Hendrik Dierdorp gehuwd met Helena Gorter. Hendrik Dierdorp was zeer actief in gemeente. Zij behoorden allen tot de Doopsgezinde kerk in Westzaan. Het gezin Dierdorp woonde aan de Kerkbuurt op nr.1 rechts vlak voor de brug waarna de J.J.Allanstraat begint.
  Wij zijn nog steeds heel sterk met Westzaan verbonden en organiseren daar regelmatig onze familie-reunie met verblijf in Hotel De Prins waar mijn opa en oma “te dans “gingen, zoals zij dat zo mooi met hun Zaanse accent vertelden.
  Maar het houdt niet op met de raakvlakken Merel want de opa van mijn echtgenoot was Pieter van der Kuil, ook een visser en geboren te Zwartewaal, waarvan ook veel familieleden op zee het leven lieten.
  Dan hebben wij nog onze dochter Daphne. Zij volgde net als jij de school van journalistiek te Utrecht en is al enige jaren hoofdredacteur bij de KRO-NCRV, waar zij o.a.”Spoorloos” maakt. Ook zij is eens begonnen bij John de Mol (de 1e koffietijd) en deed o.a. de 1e en 2e versie van “Big brother” als eindredacteur.
  Tenslotte wonen wij nu aan de boulevard in Vlissingen, jou dus ook goed bekend. Dit was dus een zak vol raakvlakken.
  Voor ons was jij altijd al een zeer geliefde presentatrice maar vooral jouw gevoeligheid en spontaniteit heeft onze waardering voor jou door deze uitzending enorm vergoot, waarvoor onze dank.
  Hartelijke groeten Peter en Janny v.d.Groen-Groot

 • Zeger de Jong

  erg leuke uitzending en in de verte zijn we zelfs nog familie via de Zeeuwse tak 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *