Messenverbod in Zaanstad

Voortaan is het in heel Zaanstad verboden is om “gevaarlijke voorwerpen, zoals messen en slagwapens, bij je te dragen”. Het verbod geldt ook voor messen die niet vallen onder de Wet Wapens en Munitie.

De politie kan de voorwerpen in beslag nemen. Wie met een ‘gevaarlijk voorwerp’ wordt aangetroffen krijgt een bestuurlijke dwangsom van €2500,- opgelegd.

Volgens burgemeester Jan Hamming zijn er “de afgelopen jaren teveel geweldsincidenten geweest met soms tragische gevolgen”:

“Met dit verbod op messen en andere gevaarlijke voorwerpen stellen we een norm. Het is niet normaal om een wapen bij je te dragen. Doe je dat toch dan zetten we daar een flink geldbedrag tegenover.”

De politie kan niet willekeurig op inwoners afstappen om te vragen of ze een gevaarlijke voorwerpen hebben. Dit is alleen mogelijk bij preventief fouilleren in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden (Poelenburg, Peldersveld, Centrum Zaandam). Zaanstad:

“Een timmerman die gereedschap bij zich draagt, de slager die met slagersmessen werkt en winkels die aardappelschilmesjes verkopen, vallen niet onder de werking van dit verbod.”

Het verbod geldt “op aangewezen wegen en daaraan gelegen voor het publiek toegankelijke gebouwen en terreinen”.

Uit cijfers van de politie blijkt volgens de gemeente dat de omvang van het wapenproblematiek in Zaanstad de afgelopen vier jaar is gestegen.

“In 2017 zijn er 138 incidenten geregistreerd waarbij een wapen betrokken was en waarvoor de politie in actie moest komen. In 2018 en 2019 steeg dit naar 156 171 incidenten. In 2020 zijn er tot en met september, ondanks de coronacrisis, alweer 142 incidenten geweest. Deze incidenten vinden verspreid door de hele gemeente Zaanstad plaats.”

Er zijn de afgelopen jaren twee dodelijke steekincidenten in Zaanstad geweest met ‘niet strafbare messen’.

Burgemeester Jan Hamming is in gesprek met ministers Dekker en Grapperhaus om ook de verkoop van messen aan minderjarigen aan banden te leggen. Hamming is van mening dat het verboden zou moeten worden via de Wet Wapens en Munitie om messen te verkopen aan mensen onder de 18.

Lees ook: Het Zaanse messenverbod: enkele juridische kanttekeningen

Foto: Zaanstad

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Bert Versteeg

  Wat wordt verstaan onder slagwapens ?
  Slagwapens zijn een ruim begrip want eigenlijk alles wat hard is en waar je mee kunt slaan is in theorie een slagwapen.
  Als ik bouw de bouwmarkt een waterpomptang, een bahco etc koop kunnen die als slagwapen worden aangemerkt net zoals een fles drank uit de supermarkt maar ook sportartikelen als tennisrackets of hockeysticks zijn natuurlijk slagwapens.
  Waarschijnlijk zullen dit soort voorwerpen niet tot de slagwapens gerekend worden tenzij je op vreemde tijdstippen met deze spullen over straat loopt.

  • Jeroen Bane

   Wanneer leren ze nou eens dat verbieden geen nut heeft.

   Het is al verboden voor minderjarigen om een mes te dragen. Toch zijn veel van de mes incidenten met minderjarigen.
   Vuurwapens zijn ook verboden, hoeveel mensen hebben een pistool zonder vergunning en hoeveel pistolen worden er gebruikt?

   Engeland heeft een groot probleem met messen en machetes etc…
   Verzinnen de gekste verboden, maar helpen doet het niet.

   Enige wat werkt is zware straffen op gebruik van messen/wapens.

   • R. de Vries

    Ja joh, helemaal gelijk! Alles toestaan, iedereen zoekt het zelf maar uit. Iedereen een slag-, stoot- of vuurwapen op zak, verbieden heeft toch geen zin.
    Maarre: hoezo werkt een zware straf op het gebruik van messen/wapens? Verbieden heeft toch geen zin, dan is een verbod op het gebruik toch ook nutteloos?

 • hans van rheenen

  Waarom niet gelijk op de sportscholen alle agressieve vechtsporten verbieden, tenminste maatschappelijk bespreekbaar maken, dat dit óók tot een agressief wapen kan horen … en niet toegepast mag worden op straffe van …

 • E. Renkema

  Het woordje “waarom” ligt bestorven in de mond van de Nederlander. “Waarom” een mondkapje, “waarom” 1 1/2 meter afstand, “waarom” quarantaine, “waarom” geem messen, “waarom” enz. enz.

 • hans van rheenen

  Waarom? Daarom!

  Het hebben of houden van agressieve pitbulls of ander vechthonden zonder muilkorf, die eerder door hun baasjes in het publieke domein als wapen gebruikt werden, is inmiddels ook verboden … ’t ja, waarom dan wel?

  Het stapje bij beetje beleid werkt pas wanneer er slachtoffers zijn.

 • Ronald van Gorkum

  Die messen gebruik ik in de keuken

 • L. Dirksen

  Wees blij dat de Overheid nu eens het beleid van: We kunnen het wel maar we doen het niet“ inwisselt voor “we kunnen het wel en we gaan het ook doen”. Kijken hoe het uitpakt!

 • Johan de Bruijn

  Mag je wel je fiets op slot zetten want een kettingslot is eigenlijk de beste wapen.

 • Johan de Bruijn

  Mogen ouderen mensen ook geen wandelstok meer hebben want stokken staan ook op de lijst. Leve de schijnheilige vrijheid die we elk jaar vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *