Met blinddoek in het café 🎥

De ‘ziende klanten’ in het speciale Zinnenprikkelend-OrkaanCafé moesten gister een kwartiertje een blinddoek om. Het was voor velen al een confronterende ervaring. Maar ze maakten wel mee wat alle ‘niet-zienden’ die het café bezochten altijd ervaren.

De blinddoek maakte deel uit van een ‘blinde’ wijnproeverij die georganiseerd werd door Rob de Cock. Kan je zonder het te zien nog wel het verschil proeven tussen rode en witte wijn?

Dat lukte de meeste gasten overigens nog wel. Maar kleur en zien maakt toch een groot deel van de beleving uit. ‘Zien’ is op Zinnenprikkelend niet altijd nodig. Het gaat over ook over voelen, ruiken en proeven van kunst. Daarover praatten organisator Jan Schoen, de blinde ervaringsdeskundige Jaap Kwast, de blinde kunstenares Anja Kaaijk (die de expositie testte) en de kleurenblinde fotografe Merette Uiterwaal samen met presentator en Orkaan-redacteur Piet Bakker over. Jan Schoen: “de blinden die hier komen, staan niet aan de zijlijn maar in het middelpunt.” Rob de Cock verzorgde de blinde wijnproeverij en ook nog eens – samen met René Duivis – voor de muziek. Frans Reichardt lardeerde de discussie met foute en stoute gedichtjes.

Zaterdag is de dag van de eetbare kunst (met veel muziek) en zondag gaan ze daar nog eens dunnetjes overheen met bonbons, Adriaan Bosboom en nog meer muziek. Maandag 10 april is de laatste dag van de expositie. Een aanrader.

Een korte filmimpressie van de avond:

Onder de foto’s die Jan Lapère maakte.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *