Metropoolregio Amsterdam: 250.000 extra woningen, ‘verantwoorde groei’ Schiphol

De verkiezingen zijn nog niet achter de rug, maar de Metropoolregio Amsterdam – waar Zaanstad deel vanuit maakt – heeft al een brief aan de informateur geschreven.

Ze pleiten daarin voor “een sprong voorwaarts” door een “Nationaal Programma Metropolen”.

In dat plan zouden in Metropoolregio Amsterdam 250.000 woningen extra tot 2040 “versneld gerealiseerd” moet worden “met behoud van leefkwaliteit en ons waardevolle landschap.” Er moeten vooral meer “midden-dure” woningen komen.

Daarnaast wordt gevraagd om “grote infrastructurele inspanningen” op het gebied van openbaar vervoer en meer fietsverbindingen- en voorzieningen, om vluchtelingen versneld aan werk te helpen en meer duurzaamheid.

Opmerkelijk genoeg wordt er daarnaast ook gepleit voor een “verantwoorde groei van Schiphol”.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Hans

  Je gaat je op een gegeven moment afvragen of degenen die deze plannen proclameren zelf nog wel horen wat ze zeggen: een kwart miljoen woningen erbij “met behoud van leefkwaliteit en ons waardevolle landschap.” en een “verantwoorde groei van Schiphol”.
  Mss ligt het aan mij maar beide voorstellen zijn een contradictio in terminis. Want leg mij eens uit hoe je een kwart miljoen woningen wil realiseren zonder iig tm het landschap aan te tasten, maar vooral hoe Schiphol op willekeurig welke manier nog ‘verantwoord’ kan doorgroeien als de herrie nu al niet meer te harden is (in Krommenie eo) en de beroerde dampen agv kerosine uitstoot geen bijdrage leveren aan een beter (leef-)milieu dat met > half mijoen nieuwe inwoners alleen nog maar zwaarder wordt belast.
  Het zijn dit soort verkopers van sprookjesachtige leugens waar ik mijn buik helemaal vol van heb: oplichters in 3 delig pak.

  • Vick

   Helemaal mee eens. Zeg dan dat er 250.000 woningen bij moeten komen, maar dat het helaas wel gevolgen heeft voor de leefomgeving.
   Schiphol doorgroeien? Je zou maar in Saendelft wonen. Wel een leuke plek voor vliegtuigspotters, want ze vliegen massaal te laag over.

   Hopelijk gaat Zaanstad het een keer snappen en wijzigen ze hun groeibeleid naar groenbeleid.

 • hallo

  Eens. In Saendelft is het verschrikkelijk. Véél erger dan 10 jaar geleden. Afgelopen 2 zomers heb ik voor het eerst ervaren wat geluidsoverlast is, en met je kan doen. De één was nog niet overgevlogen of het geluid ging al over in het geluid van het volgend aankomende vliegtuig.

 • Boon

  Maar hier klagen helpt niet en ook niet bij Schiphol. U allen zal toch echt het hokje rood moeten maken voor wie Schiphol in Zee wil aanleggen. En dat zijn er niet veel want dat duurt meer dan 4 jaar en zolang wil onze politiek niet vooruitkijken. Nu beginnen is pas over 20 jaar een nieuw vliegveld.

 • F van der Veen

  Het zal mij niet verbazen dat zaanstad in de toekomst ook toestemming gaat geven om huizen te laten bouwen in het Jagersveld, het onderhoud is veel te duur en de boel wordt toch steeds gesloopt door de jeugd.

 • Jacq Stoop

  Nieuwe woningen komen er zeker dus zal extra infra ook nodig zijn voor de verkeerstoename in de Metropool. Dus geen NUL+ door Krommenie maar een A weg tussen de 8 en de 9 is dat is geen korte termijnvisie blijkt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *