Niet pas na 2030 zoals het plan was, maar al daarvoor zou de Achtersluispolder in Zaandam een woongebied moeten worden.

Daar zou plaats zijn voor 8 à 9.000 woningen om tegemoet te komen de woonbehoefte van de Metropoolregio Amsterdam.

De Metropoolregio onderzoekt of er voor 2030 zo’n 220.000 woningen in de regio gebouwd kunnen worden – dat is fors hoger dan de geplande 175.000 waar tot dusver vanuit werd gegaan.

Vijf locaties zijn daarbij in beeld, naast de Achtersluispolder zijn dat Almere Pampus, Haven-Stad en Amsterdam Zuidoost/Duivendrecht (Amsterdam) en Hoofddorp Centrum/Haarlemmermeer West.

“Voor de Achtersluispolder wordt onderzocht of de ontwikkeling versneld kan plaatsvinden”

Het is vooral de ‘overloop’ uit Amsterdam die in de Achtersluispolder moet worden opgevangen:

“Voor Zaanstad zal de dynamiek van transformatie van industriegebieden naar productieve woonwerkgebieden in dit decennium op stoom moeten komen om een aantrekkelijk alternatief te zijn voor de overloop vanuit Amsterdam.”

Geen metro

Voor Zaanstad zou de ‘mogelijk versnelde ontwikkeling van de Achtersluispolder’ een de aanleg van een HOV-verbinding ZaanIJ inhouden. Die Hoogwaardige Openbaar Vervoer-oplossing voor Zaanstad is overigens geen metro maar een busverbinding. Het doortrekken van de metrolijn naar de nieuwe wijk Haven-Stad (Amsterdam Noord) komt wel in de plannen voor.

Volgens het rapport ‘Metropool van grote klasse met menselijke maat‘ moeten vooral ‘rijk en regio’ zich inspannen om de plannen concreet te maken.

Illustratie: wonen in de Achtersluispolder, impressie uit 2019.