Milieudefensie: veel inwoners Zaanstad voor autovrij/autoluw

Driekwart van de inwoners van Zaanstad zou voor het instellen van ‘autovrije’ zones bij ‘gevoelige’ bestemmingen zoals scholen zijn. Een even groot percentage is voor het weren van vervuilende auto’s uit de binnenstad.

Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie onder 3.244 inwoners van de twintig grootste gemeenten in Nederland.

Meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) vindt ook dat Zaanstad meer ruimte voor fietsers moet inruimen. In de meeste van de 20 gemeenten vindt minder dan de helft van inwoners dit.

Bijna 90 procent (87) vind dat er OV zonder uitstoot moet komen, 68 procent wil woonbuurten alleen toegankelijk maken voor bestemmingsverkeer, 60 procent is voor deelauto’s, 52 procent wil autoluwe wijken. Bij al deze onderwerpen scoort Zaanstad aanzienlijk hoger dan de andere gemeenten.

Slechts 28 procent wil echter minder parkeerplaatsen terwijl 23 procent het idee steunt om de parkeertarieven te verhogen.

82 procent wil meer fietsenstallingen (dat is hoog in vergelijking met andere gemeenten). OV-korting voor lage inkomens wordt door 58 procent gesteund (en dat is relatief laag). Vrijwel niemand in Zaanstad is voor het opofferen van groen, fietspaden of voetgangersgebieden aan autoverkeer.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • hans van loo

  Wishful thinking van Milieudefensie.Hebben ze vaker last van.

 • Peter Blokker

  bij dat onderzoek komt het erop neer dat ze aan 4 Zaankanters hebben gevraagd of ze voor autovrije zone’s zijn in Zaanstad, 1 zij ja en 3 zeiden nee vandaar deze uitslag, komt er op neer dat 3 mensen de toekomst van Zaanstad gaan bepalen, hoe belachelijk kan een onderzoek zijn, 3.244 inwoners bepalen dus hoe ruim 17 miljoen mensen zich moeten gedragen.

  • De Orkaan

   Wel erg veel tel- en denkfouten in één reactie, ter lering en vermaak laten we deze dus maar toe…

   • Peter Blokker

    o jullie gaan ervan uit dat alleen die onderzoekscommissie de boel mag belazeren,en ik niet, nou sorry dan, maar ik doe niets anders dan zij de boel overdrijven, en dat mag ik volgens jullie niet? vreemde redenering.

 • Daans

  Dus in totaal 3.244 personen over 20 gemeenten. Per gemeente zo’n 160 personen een vragenlijstje voorgeschoteld… Zaanstad heeft momenteel rond de 151.000 inwoners. 160 personen zijn ondervraagd. Ongeveer de helft (80 personen) daarvan vinden dat de binnenstad autoluw moet worden…

 • hans van loo

  Het ware te wensen geweest als deze club zich ook druk(ker) zou hebben gemaakt in het kader van de kaalslag op het Hembrugterrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *