Minder besmettingen, situatie blijft ‘zeer ernstig’

Sinds begin deze maand daalt het aantal coronabesmettingen in de Zaanstreek, waarmee de landelijke trend gevolgd wordt.

Het aantal besmettingen per week ligt nog steeds boven de 250 per 100.000 inwoners, het RIVM beschouwt dat nog steeds als ‘zeer ernstig’.

Dat niveau ‘zeer ernstig’ geldt overigens voor vrijwel het hele land, alleen de drie noordelijke provincies, Zeeland en Zuid-Limburg zitten in ‘ernstig’ (tussen de 150 en 250 positieve testen per 100.000 inwoners per week).

In Oostzaan is overigens het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ook tot onder de 250 gedaald (225). In Zaanstad is het 407 in de afgelopen 7 dagen (t/m 8 november), in Wormerland is het 306. In alle drie Zaanse gemeenten daalt het aantal besmettingen sinds begin deze maand.

De grafiek hieronder laat het absolute aantal besmettingen in de Zaanstreek per week zien, op 25 oktober waren in de 7 dagen daaraan voorafgaand 998 mensen positief getest. Daarna daalt dat aantal. In totaal zijn vanaf maart meer dan 5000 inwoners van de Zaanstreek positief getest.

In de grafiek hieronder zijn de besmettingen per week berekend per 100.000 inwoners om het met het ‘risico-profiel’ van het RIVM te vergelijken. In de week voorafgaand aan 20 oktober werd voor het eerst de 250-grens overschreden, vanaf de week t/m 3 november daalt het aantal tot 338 in de afgelopen 7 dagen (die week overlapt deels met de week daarvoor – de ‘RIVM-weken’ lopen t/m dinsdag).

Minder positief nieuws over ziekenhuisopnames, dat aantal stijgt snel in september en oktober, in de eerste 8 dagen van november ligt het al op 16 – bijna de helft van het totaal in oktober (31). Alles duidt erop dat het aantal in november hoger zal zijn dan dat van oktober. In totaal werden er 194 Zaankanters met corona in het ziekenhuis opgenomen.

Ook het aantal sterfgevallen blijft stijgen in de tweede golf: 4 in augustus, 20 in oktober en al 9 in de eerste 8 dagen van november. Het aantal sterfgevallen tot dusver sinds augustus (33) ligt wel lager dan tijdens de eerste golf (56).

Data: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *