Minder Zaanse besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen

Het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek neemt al vier weken af. De laatste zeven dagen daalde het aantal besmettingen met ruim 30 procent tot 300.

Met een gemiddelde van 165 besmettingen per 100.000 inwoners over de laatste week is het risico-niveau nog steeds ‘ernstig’.

Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames vertoont ook een dalende tendens. In de afgelopen week overleed slechts één streekgenoot aan corona. Het aantal ziekenhuisopnames nam voor de derde week op rij af.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Sinds half december neemt de besmetting af. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde daalt sinds 24 december; de laatste twee dagen zakte het weekgemiddelde onder de 50.

De Zaanstreek zit nu weer in de categorie ‘ernstig’ (tussen de 150 en 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week) nadat het 5 weken in ‘zeer ernstig’ zat. Het weekgemiddelde is sinds begin oktober niet zo laag geweest.

Nu is dat cijfer 165 over de laatste zeven dagen (156 in Zaanstad, 141 in Wormerland en 349 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis daalde met ruim 30 procent.

Positieve testen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona ligt al bijna twee maanden rond de 7 per week. De afgelopen week werden 4 streekgenoten opgenomen. Totaal kwamen 278 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is in de laatste week sterk gedaald, slechts één streekgenoot werd als overleden aan corona gemeld. Totaal overleden er 154 Zaankanters aan corona, 98 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (136), in Wormerland waren 14 doden te betreuren, in Oostzaan 4.

Sterfgevallen aan corona per week sinds september 2020

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Marianne Weeeber

    Ik hoop dat de burgemeester dit bericht meeneemt in zijn beslissingen.Het zijn de supermarkten waar de meeste besmettingen vandaan komen.Bij Lidl staan vaak bij vier kassa,s veertig mensen in de rij.Bij Deen bij de bloemenbalie , tien mensen en tussen door moeten andere mensen in en uit.Oplossing!een regelaar bij de deur en supermarkt betaald en GEEN kind van 15.

  • D Jonker

    De winkels zijn lang genoeg open. Misschien handig op een tijdstip te gaan dat nog rustig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *