Mini-vuurwerkverbod Zaanstad, meldpunt overlast open

Wethouder Dick Emmer was vrij stellig toen GroenLinks een motie indiende voor vuurwerkvrije zones in Zaanstad.

Het was niet nodig want “Zaanstad was één grote vuurwerkvrije zone”. Tot 31 december 18:00 was het namelijk verboden.

Gister ging het meldpunt Vuurwerkoverlast open, na een dag waren er al ruim 80 meldingen in Zaanstad.

GroenLinks diende toch de motie in, die de wethouder niet alleen ontraadde, hij kondigde ook aan het niet te zullen uitvoeren vanwege ‘capaciteitsproblemen’ bij de handhaving.

Na vragen van GroenLinks, kondigde de gemeente een mini-verbod aan. Drie plekken zijn nu officieel vuurwerkvrij:

 • bij het plein om sporthal ‘de Tref’, tussen de straten ‘IJssel’, ‘Rijn’ en ‘Drielse Wetering’ in Zaandam;
 • bij Evean Nieuw Groenland, Bolksbeek 151, het gebied om verzorgingshuis Nieuw Groenland tussen de straten Bolksbeek en de Lastdrager (Zaandam);
 • in de fietstunnel aan het Kalverpad, tussen het Kogerveld en Kalf.

Bij het meldpunt is te zien dat de “vuurwerkvrije zone” van Emmer een illusie is. Na een dag waren er al ruim 80 meldingen. Hotspot is inderdaad ’t Kalf volgen de kaart.

vuurwerk meldpunt

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. De website blijft open tot 3 januari 2016. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat in 2016 aan de Tweede Kamer en aan 30 burgemeesters zal worden aangeboden. Wie een melding doet, kunt een mailadres achterlaten en het rapport toegestuurd krijgen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • remco

  Wat willen ze bereiken met een verbod? Verbied het consumenten vuurwerk en de stroom aan illegaal zal alleen naar groter worden zeker gezien de overheid niet de middelen heeft de controle te handhaven omdat flink wordt bezuinigd. Een verbod op zeurende mensen zou een beter idee zijn.

  • Bij een totaalverbod is het juist veel beter te handhaven! Eén knalletje, en degene die heeft afgestoken verraadt zichzelf.

   Het zal misschien even duren, maar als men eenmaal aan zo’n totaalverbod gewend is, wordt het afsteken van vuurwerk als net zo asociaal gezien, als -bijvoorbeeld- het niet opruimen van hondenpoep door de eigenaar. Daarvan heeft het ook even geduurd voordat de sociale druk zo groot werd, dat de meesten zich eraan houden.

   Buiten dat men risico loopt op een forse prent zal het feit, dat de direkte omgeving een afsteker als een grote aso gaan zien er zeker toe bijdragen dat de meeste mensen het wel uit hun hoofd zullen laten…

 • Boon

  In 2017 is het gedaan met illegaal vuurwerk.
  Door de PVV worden de grenzen gesloten en is de grens in ieder geval dicht voor illegaal vuurwerk. Daarna kan ook consumenten vuurwerk aan banden worden gelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *