Minister Dekker: Zaanbajes is ‘moderne, goed beveiligde inrichting’

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming gaat proberen om het smokkelen van drugs en telefoons in de Justitieel Centrum Zaanstad (Zaanbajes) met ‘innovatieve’ maatregelen tegen te gaan.

Maar het is dweilen met de kraan open: “gedetineerden verzinnen steeds nieuwe manieren om contrabande naar binnen te smokkelen.”

De minister schrijft dit op vragen van het Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) naar aanleiding van de naar buiten gebrachte filmbeelden van drugsfeesten in de Zaanbajes van begin oktober. Zij vroeg om maatregelen zoals het hinderen van telefoonverkeer, het opnieuw openen “van goed functionerende justitiële inrichtingen te Almere en Zwaag” en vroeg het beleid om gedetineerden in meerpersoonscellen te plaatsen te heroverwegen.

Dekker wil van dat alles niks weten, telefoonverkeer blijft mogelijk en meerpersoonscellen blijven in gebruik:

“Ik zie geen reden om naar aanleiding van dit incident mijn eerder genomen besluit omtrent de sluiting van vier locaties terug te draaien of te temporiseren. Alle penitentiaire inrichtingen hebben een goed en gedegen detentieklimaat.

Volgens Dekker zijn

“zeven gedetineerden die betrokken waren bij de gepubliceerde video’s geïdentificeerd en in de isoleercel geplaatst. Op betreffende afdelingen zijn grondige spitacties uitgevoerd. Daarbij zijn onder andere ook speurhonden ingezet, die in staat zijn drugs en telefoons op te sporen. In de afgelopen periode is de hele inrichting op deze wijze doorzocht.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *