In mei vorig jaar zaaide wethouder Leny Vissers-Koopman samen met leerlingen van basisschool de Westerkim en het Zaanlands Lyceum bloemenzaad op het terrein waar vroeger kantoorgebouw De Zweed stond (waar het Cultuurhuis moet komen).

De Orkaan vond dat destijd een goed idee, wij zouden graag smikkelen van de Zaanse Cultuurhoning (of Zweed-honing) van phacelia, boekweit, goudsbloem, korenbloem, cosmea en zonnebloem.

De ambitie van Zzzoemend Nederland was niet gering:

Het hele terrein zal straks een fleurig geheel worden waar vlinders en bijen zich te goed kunnen doen aan de nectar van de verschillende soorten bloemen.

zoemend nederland

Op het voormalig Verkade-terrein aan de Provincialeweg in Zaandam, hebben leerlingen van basisschool Hannie Schaft samen met leerlingen van het Zaanlands Lyceum de enorme oppervlakte van maar liefst 15.000 m2 ingezaaid met het bloemenmengsel.

Maar wat er ook gebeurde: er groeide vooral onkruid en er bloeide en zoemde niks.

zaaien zweed 2

Dus gewoon nog een keer proberen. Twee grote John Deere-trekkers er overheen en zaaien maar (en bidden dat het dit jaar wel lukt, voordat het Cultuurcluster er staat moet het toch minsten één keer honing opleveren).

 

zaaien zweed