Mizaan-internaat wordt verbouwd

Het pand aan het Sluispad 35 waar vroeger buurthuis De Exter was gevestigd, wordt op dit moment verbouwd.

In het gebouw komt een Turks meisjesinternaat van de Stichting Mizaan.

In juli 2016 werd het pand door de curator van de failliete Stichting Welsaen aan de Stichting Islamitisch Centrum Zaandam verkocht, de koepel waar Mizaan onder valt. De vraagprijs was destijds € 449.000.

In juni 2017 kregen buurtbewoners het tijdens een bewonersoverleg te horen. Mizaan zit nu aan de Oostzijde 28 bij de Bloemgracht. Ook daar zou een internaat inclusief een gebedsruimte gevestigd zijn.

In december 2017 schrijft de toenmalige wethouder Jeroen Olthof een brief aan de raad over het internaat. Er waren volgens het college “geen gronden om niet mee te werken aan de aanvraag voor een vergunning.” Als er geslapen of overnacht wordt in het pand moet daarvoor het bestemmingsplan worden gewijzigd. Zaanstad ging wel ‘in gesprek’ met Mizaan:

“er is voor het college voldoende aanleiding om Stichting Mizaan steviger aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor een goede samenwerking met maatschappelijke partners en verbinding met de Zaanse samenleving omdat zij nogal op zichzelf gericht zijn.

Uit een inventarisatie onder scholen met leerlingen van Mizaan (begin 2016) blijkt dat leerlingen vermoeid zijn in de les. In enkele gevallen is er sprake van zorg van docenten over zeer vrome geloofsuitingen of sterke uitingen van Turks nationalisme.”

Mizaan beloofde met de buurt in gesprek te gaan.

In juni 2018 werd een vergunning voor het internaat verstrekt door de gemeente.

exter mizaan nov 2019


Bronnen: eerdere berichtgeving op De Orkaan, langsfietsen (foto’s: Orkaan)

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Frieda kok

  Te gek voor woorden dat Zaanstad deze strenge islamschool toestaat in een wijk waar al genoeg problemen zijn, meisjesscholen zijn uit Nederland al een tiental jaren geleden verdwenen!

  • Gre Luttik

   Uit welke era stamt de onzin van meisjesinternaten? Of jongensinternaten? Hebben we dat niet reeds lang achter ons gelaten? Hallo Zaanstad, wakker worden! In dit soort instituten komen de grootst mogelijke misstanden voor. Internaten met paters en nonnen en hun misstanden hebben we nog geen vijf jaar achter ons! Zo fout.

 • Judith Friso

  Ik ben voor integratie en vind dit een hele slechte ontwikkeling, vragen om moeilijkheden.

 • André van Beveren

  Men kan zich de vraag stellen: Gaat het hier om een middelbare school waar jongens niet toegelaten worden? Op zich al eng omdat hier dan toch weer sprake is van een vorm van discriminatie. Anderzijds kan je jezelf afvragen of hier geen sprake is van een opleidingsinstituut om meisjes streng islamitisch gedrag aan te leren, wat weer gevaarlijk kan worden. Kortom, hoe is het mogelijk dat de Gemeente Zaanstad hier goedkeuring aan hecht?

 • Gre Luttik

  En er is een groep intelligente kinderen, die leven met persoonlijkheids syndromen, die geen onderdak heeft in Zaanstad! Zaanstad wil gewoon geen oplossing bieden. Die tieners rijden alle dagen naar Amsterdam Zuid bij het AMC. Voor deze kinderen biedt niemand een oplossing. Woest word ik hiervan. Twee klaslokalen hebben ze nodig.

 • Anja ten Hoope

  Een meisjesinternaat? In deze tijd? Ach natuurlijk. De Lange Arm. Zaandam huilt waar het eens heeft gelachen.

 • Tineke melk

  Jammer, niet van deze tijd. Integratie voor deze meisjes? De bomenbuurt gaat toch al achteruit. Slecht idee zaanstad.

 • Thécla van Geelen

  Als ik kijk op de website van de stichting Mizaan, dan lees ik:
  “Stichting Mizaan ontvangt, begeleidt, helpt en verwijst allochtone bewoners in Zaandam en omsterken, vanuit een algemeen integratie en emancipatie perspectief. Het doel is hen daarmee meer te laten participeren en integreren in de samenleving.”

  (N.B.: ‘omsterken’ moet vanzelfsprekend ‘omstreken’ zijn!)

  Ik kan het bestaan van een meisjesinternaat, dat immers aanstuurt op segregatie, hier niet mee rijmen.
  Niet hier aan meewerken dus, gemeente Zaanstad!

 • Roos Regoort

  Vrijheid van godsdienst ten koste van jonge mensen,ter meerdere glorie van geloofsfanaten, en ik hoop, tot de diepste schaamte bij onze gemeentebestuurders en gemeenteraad.
  Wellicht komen er ooit ‘welgemeende excuses’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *