Moeten we met dìt weer naar buiten?

Westzaan, 11 april 2015. Toen het om kwart voor twaalf nog stevig aan het regenen was, leek het er even op dat de eerste keer buiten voor de koeien van de Westzaanse Zuivelboerderij het water ging vallen.

Om 12 uur was het dan ook geen stralend weer maar wèl droog dus werd het tijd om de staldeuren open te zetten.

Het schrikdraad lag al klaar, dus nadat de toeschouwers zich hadden verdeeld om het pad heen kon dat zonder veel moeite gespannen worden. “Pas op met de kinderen, er gaat straks stroom op het draad”, waarschuwde de boer. Uiteindelijk besloot men toch geen stroom op de draad te zetten.

koeien1

Binnen stelde men zich op bij de deur. Buiten werd afgeteld. Er wordt een echte show van gemaakt tijdens zo’n open dag. De koeien aarzelden nauwelijks om naar buiten te komen. Maar alsof ze zich afvroeg of ze met deze wind buiten moesten staan, maakte een deel van de kudde vrijwel direct rechtsomkeert en ging direct de stal weer in.

koeien3

Dat was natuurlijk niet de bedoeling en al gauw liepen alle koeien weer buiten en werd de staldeur snel gesloten. De koeien besloten er toch maar het beste van te maken en verspreidden zich door het land. Rennend en springend vermaakten ze zich in het drassige land. De grond trilde als ware het een drilpudding op momenten dat er een aantal koeien tegelijkertijd langs rende.

Er waren veel mensen op de open dag afgekomen, maar na het openen van de deuren nam dat aantal ook weer snel af. Het hoogtepunt was voorbij, en het zou zomaar kunnen dat veel van de mensen het toch eigenlijk in gedachten met die koeien eens waren: “Moeten we met dìt weer naar buiten?”

koeien2

Een bijdrage (tekst en toto’s) van Westzaner en Orkaankracht Wesley Hollander.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *